Oleh : Dean BZ Membuat sambal balado tidaklah memerlukan banyak waktu kerana cara membuatnya sangat ringkas. Sambal khas dari Padang, Indonesia ini sangat pedas dan sesuai dimakan dengan nasi sebagai penambah rasa. Bahan utama yang diperlukan untuk membuat sambal lado adalah cili dan bawang merah. Bahan-Bahannya:- - 10 tangkai cili hijau - 10 - 15 biji cili padi hijau - 2 biji tomato hijau (tomato muda)
- 150 g bawang merah kecil - 2 camca besar jus lemon/lime/limau kasturi - 2 camca besar ikan bilis, digoreng garing - 100 ml air - Garam dan gula secukup rasa - 4 camca besar minyak masak Cara membuatnya:- 1- Rebus tomato, cili hijau dan cili padi hingga air susut. Angkat dari dapur dan biar suam. Kisar bahan2 tadi hingga lumat. Ketepikan. 2- Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar tadi hingga terbit minyak. Masukkan garam, gula dan jus lemon/lime/limau kasturi, kacau rata. 3- Masukkan ikan bilis goreng tadi gaul sebati. Masak hingga sedikit kering dan rasa, jika ok boleh angkat dan sejukkan sebelum disimpan dalam botol bersih dan boleh simpan dalam peti sejuk untuk kegunaan kemudian. Sambil-sambil buat sambal lado boleh dengar lagu dalam video dibawah. Selamat mencuba!!! - CARI Sumber - www.tiffinbiru.com |
20
Bagus |
4
Marah |
14
Terkejut |
22
Sedih |
35
Lawak |
19
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Modngengade replied at 15-8-2016 05:08 PM
adakah bawan merah juga dikisar sis?
ADVERTISEMENT