Oleh Izzah Abbasy
Ingat lagi kalau masa kecil, ibu pasti rajin buatkan air soya. Minum pula ketika masih panas dan suam. Sangat nikmat kan? Kini, tak ramai yang rajin nak buat sendiri disebabkan air soya segera yang telah dikotakkan dan ditin menjadi pilihan. Sudah pasti ia lebih mudah, jimat masa dan cepat nak minum. Tapi, apa kata sekali-sekala sediakan untuk ahli keluarga. Banyak khasiatnya daripada air soya yang diperbuat dari kilang. Penulis kongsikan ilmu dapur dengan resepi Air Soya Panas yang dikongsikan oleh Hasma Othman di laman Facebook miliknya. Semudah ABC tau. - CARI Cara-cara penyediaan 1. Rendam kacang soya selama 3 hingga 4 jam
4. Kemudian masak sehingga mendidih 5. Masukkan daun pandan 5. Tambah gula, kalauu nak manis lebihkan gula. Letakkan garam setengah sudu kecil untuk rasa lemak. 6. Didih sekali lagi dan tutup api. Siap! Mudah sahaja. |
4
Bagus |
3
Marah |
4
Terkejut |
5
Sedih |
5
Lawak |
3
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT