Oleh Izzah Abbasy
Sana sini jual durian. Dusun durian pula lebat dengan buahnya. Al-maklumlah dah namanya musim durian. Sudah semestinya ramai sedang berpesta dengan menikmati buah durian dengan harga yang murah. Selain duri yang tajam, biji durian yang anda buang itu boleh dimakan tau. Pernah dengar kerepek biji durian? Jika di Thailand, ia sudahpun dipopularkan. Betul ke? Kata orang ramai, rasa kerepek durian ini sangat rangup dan lebih sedap daripada kerepek kentang. Resepi ini dikongsi oleh Puan Zakiah Abdullah yang berkongsi cara-cara untuk membuat kerepek dengan memakai biji durian. Selepas habis makan durian jangan dibuang dulu biji. Simpan dan boleh jadikan kerepek. Sedap dikunyah ketika hujan sebab perut lapar kan. Cara-cara penyediaan kerepek seperti di bawah. - CARI 1. Rendam biji durian 2. Keringkan 3. Sagat 4. Goreng dan letak perisa Sumber : Resepi Puan Zakiah Abdullah |
12
Bagus |
25
Marah |
14
Terkejut |
9
Sedih |
15
Lawak |
16
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT