Oleh : Dean BZ Dalam banyak-banyak anggota badan ayam, kaki ayam agak kurang popular dan jarang dimakan mungkin kerana kurang isi atau juga "geli"?
Tulang kaki yang rapuh apabila direbus dan kulitnya yang kenyal membuatkan sup kaki ayam menjadi kegilaan sesetengah orang. Bagi yang belum pernah merasa sup kaki ayam, mungkin anda perlu cuba terlebih dahulu kerana rasanya memang enak selain sangat baik untuk kesihatan. Berikut merupakan antara beberapa kebaikan apabila memakan kaki ayam samada direbus, digoreng, dibuat kerabu, kari atau apa-apa saja jenis masakan. 1. Kaki ayam ternyata baik untuk kesihatan kerana kandungan kalsiumnya.
Kaki ayam ternyata tidak hanya enak di makan saja, tapi ternyata baik juga untuk kesihatan kerana mengandungi kalsium. Bagi yang belum tahu, kalsium atau zat kapur sangat bermanfaat bagi penderita rheumatic atau sakit “joint and muscle”. Malah, kaki ayam inilah yang disyorkan oleh pakar untuk diambil oleh mereka yang memiliki sakit reumatik. Dengan pengambilan yang teratur, pesakit reumatik berkemungkinan sembuh kerana kandungan kalsium yang diperlukankan tubuh dapat dipenuhi. 2. Kaki ayam mengandungi kolagen. Mungkin ramai yang belum begitu faham tentang apa itu kolagen dan apakah memakan kaki ayam itu baik. Kolagen dikenal sebagai salah satu jenis protein yang dibentuk dari hydrogen, oksigen dan karbon dan terdiri dari asam amino; Arginine, Hydroxyproline, dan Glycine. Bahagian tubuh manusia, seperti kuku, rambut, tulang rawan, otot, tendon, tulang, dan kulit disokong dan dihubungkan oleh kolagen. Ini pun juga fakta bahawa kolagenlah yang membentuk kulit kita sebanyak 75% dan bahkan kolagen itu sendiri ada dalam tubuh kita lebih kurang 33%. Itu ertinya, memakan kaki ayam tidak pernah salah apalagi bagi wanita yang ingin memiliki kulit mulus dan cantik kerana kandungan kolagennya mampu memenuhi keinginan tersebut. Ini dia beberapa manfaat kolagen yang boleh disemak. - Kemerahan kerana kulit yang sensitif atau kena radang dapat dikurangkan. - Kulit menjadi lebih lembut dan cerah. - Kulit menjadi lebih kenyal seperti kulit bayi. - Elastik dan ketegangan kulit dapat ditingkatkan. - Kedut dan garis-garis kecil tanda-tanda penuaan dapat dikurangkan. - Sistem pembuluh darah menjadi lebih kuat dan lancarnya peredaran darah juga merupakan keuntungan memakan kaki ayam. - Bekas jerawat dapat dihilangkan dan dicegah untuk kembali. - Kulit yang tadinya pecah-pecah dan sangat kering dapat dijadikan kembali halus dan normal. - Timbulnya jerawat bakal dicegah dan bagi yang sedang berjerawat, penyembuhan akan lebih cepat ketika kulit menyerap kolagen. - Warna kulit yang kurang merata akan lebih merata dan bersinar. - Bahagian-bahagian tubuh yang terlihat hitam akan menjadi lebih putih, seperti bahagian siku, ketiak, dan bibir pun juga boleh menjadi merah muda yang tadinya banyak pigmen hitamnya. 3. Kaki ayam boleh mencegah osteoporosis. Tanpa disedari kaki ayam banyak mengandungi protein yang membantu merawat kulit, otot, tulang, dan kolagen. Kolagen adalah sejenis protein mempunyai ikatan yang liat dan bening berwarna kekuning-kuningan. Jika terkena panas, kolagen akan mencair jadi agak kental seperti gel. Susunan utama pada kaki ayam adalah asid amino, iaitu komponen berlandaskan protein. Dalam asid amino sendiri terdapat glisin-prolin, hidroksiprolin-agrinis-glisin. Kaki ayam juga mengandungi zat kapur dan sejumlah mineral. Kalsium memang mempunyai kesan untuk membangun dan mempertahankan kekuatan tulang, termasuk membantu mengatur degupan jantung, pertumbuhan otot, dan mencegah pengumpatan darah. Di China, kaki ayam sering menjadi bahan tambahan untuk menu sup mereka kerana memang dipercayai bahawa dengan memakannya bakal awet muda. Selain itu, para ahli bela diri di sana juga memakan kaki ayam dengan teratur kerana pergerakan mereka boleh menjadi lebih lancar. Pasti selepas ini ramai yang mula beralih kerapa resepi berasaskan kaki ayam. Jika pertama kali ingin mencuba memasak sup kaki ayam, rujuk resepi dibawah ini : BAHAN-BAHAN – 500 gram kaki ayam, dipotong dua. – 3 biji bawang merah yang dihiris – 5 ulas bawang putih yang dihiris – 1 inci halia juga dihiris – 1 sup bunjut – Sedikit rempah 3 serangkai -kayu manis, bunga lawang dan biji pelaga – Sedikit minyak – Sedikit garam – Daun sup, bawang goreng, daun bawang – penambah perasa – Sayur ikut citarasa sendiri – kentang, lobak merah, cendawan… – Air CARA-CARA 1. Masukkan semua bahan-bahan – kaki ayam, sup bunjut , bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis dan rempah serta air hingga tenggelamkan bahan-bahan termasuk kaki ayam. 2. Reneh dengan api perlahan sehingga mendidih dan pastikan kaki ayam lembut. Tambah air sekiranya perlu. 3. Masukkan sayur-sayuran yang telah dipilih tadi, reneh sehingga masak. Kalau guna ubi kentang, ia hendaklah dimasukkan terlebih dahulu kerana masa lebih panjang untuk lembutkannya. Juga masukkan garam. 4. Hidangkan serta tambahkan dengan bawang goreng, daun sup dan daun bawang. Selamat mencuba!- CARI Sumber - OhMyMedia/eresipi.com |
20
Bagus |
5
Marah |
16
Terkejut |
18
Sedih |
4
Lawak |
22
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
DeeHanania replied at 5-9-2016 11:15 AM
Yummy...feveret,buat sup gan sambal kicap sedap!!
missDollie replied at 6-9-2016 12:09 AM
Sedap kan..aduh..lapo lak malam2 ni..
ADVERTISEMENT