CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Nyummy! Kek Japanese Cotton 'Juicy' Dan Gebu Sedap Tak Terkata

9-9-2016 01:47 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 8015| Komen: 38

Oleh Izzah Abbasy

Alahai pencuci mulut. Kenapalah sedap sangat? Terasa berdosa kalau tak makan. Betul tak? Tambat selera dengan pandangan pertama dibuatnya.

Nak buat atau nak tempah? Tak kisahlah janji dapat merasa Kek Japanese Cotton atau Japanese Cotton Cake ini.

Lihat sahaja gambar yang dikongsi pun sudah mengancam selera dan pandangan. Apatah lagi apabila dikunyah dalam mulut.


Melalui perkongsian daripada laman Facebook milik Nur Asmah Binti Disa, resepi yang disertakan ini membuatkan para wanita yang bergelar chef bertauliah cepat-cepat masuk ke dapur mencari bahan-bahan yang ada. Hehehe. Selamat mencuba. - CARI

Bahan-bahan

6 biji telur gred b
3-4 slice keju cheesedale atay 1 cawan cream cheese tatura
1/2 cawan susu segar
1 cawan gula halus
2 sudu besar butter
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil baking powder
Sedikit esen vanilla
Sedikit garam
1 sudu kecil cream of tartar/1 sudu kecil cuka masakan

Double boil :


1/2 cawan susu segar
3-4 slices cheesedale carik2 dlu
2 sb butter

Ayak :

1 cawan tepung gandum
2sb tepung jagung
1sk baking powder
Sedikit garam

Cara-cara penyediaan

1) Asingkan telur kuning dan putih.

2) Telur kuning dimasukkan esen vanila sedikit dan gaul guna spatula sekejap. Selepas itu masukkan bahan yang sudah double boil ketika suam-suam.

3) Kemudian masukkan bahan yang diayak. Kacau rata guna sudip.

4) Telur putih kisarkan (guna mixer) sehingga adunan nampak kasar. Masukkan 1 cawan gula halus dan 1 sk cuka. Kisarkan sampai adunan nampak kental dan teguh. Teguh itu bermaksud jika anda terbalikkan adunan pasti ia tidak akan jatuh.

5) Siap adunan masukkan secara 'kaup' balik adunan telur putih tu ke dalam adunan yang sudah dicampur tepung tadi. Sebatikan.

6) Masukkan adunan dalam loyang yang diletak butter dan baking paper di sekeliling dan dasar atau permukaan loyang.

7) Panaskan ketuhar 170'c api atas bawah selama 5 minit. Gunakan kaedah steam bath. Letakkan air di bawah loyang.

8) Selepas ketuhar dipanaskan selama 5 minit dan loyang sudah berisi air, barulah masukkan loyang adunan di atas loyang berisi air itu tadi. Turunkan suhu 160'c api atas bawah selama 1jam 10minit.

9) Sudah siap masak terus terbalikkan atas redai buka baking paper semua kemudian baru terbalikkan semula.

10) Hias ikut kreativiti masing-masing. Seperti dalam gambar ini, hiasan hanya menggunakan icing sugar sahaja.

Kek yang dihasilkan memang 'juicy' dan gebu. Sedap dan memang tak terkata. - CARI 





16

Bagus
17

Marah
10

Terkejut
15

Sedih
13

Lawak
9

Bosan

Friends Rank (80 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote UsuFie 9-9-2016 04:59 PM

sedapnya....laparr tgk...  
Quote RatuDunia94 9-9-2016 07:05 PM
Kt pasar malam tmpt iols ada org jual.. Sepotong RM10.. Nasib sedap...
Quote ReginaBeauty 9-9-2016 11:49 PM
Thanks for the sharing
Quote hanisbunny 10-9-2016 07:53 AM
sedapnye... hokkaido bread yg ramai kate sdp tu pon Iolss xcube lg..huhuhuhu
Quote iu12 10-9-2016 09:15 AM
It looks nyummy!
Hanks for sharing the recipe. Kalau rsjim boleh buat ni
Quote FARRAZOOL 10-9-2016 09:59 PM
Yummy....huhuhu
Quote mieymiey 10-9-2016 11:04 PM
Flawless sangat
Quote Rainrein 11-9-2016 07:17 AM
Omaii looks si fluffy and yummy.
Quote MsKathryn 12-9-2016 12:35 AM
Gebunya... yummeh
Quote emelia1509 12-9-2016 10:18 PM
Memang sedap sangat khennn
Quote Daisyna 13-9-2016 03:34 PM
gebus gebas,
Quote holothurian 13-9-2016 06:03 PM
gebus nyaa
Quote cikputih15 13-9-2016 07:36 PM
bila mood nk baking dtg ni
Quote swayne 13-9-2016 09:58 PM
Dah pernah try. Memang sedap. Lepastu gebu. Bila goyangkan sikit, dia gerak gerak.
Quote Kerangbusuk 15-9-2016 07:54 AM
oh my... sdap gilos
Quote Mizkopi 15-9-2016 08:06 AM
Gebunya. Nampak sedap.  I love cakes
Quote fgsp 15-9-2016 01:26 PM
gebu gebu
Quote fgsp 18-9-2016 03:57 PM
nyummy and fluffy!
Quote shalola 24-9-2016 10:48 AM
Wah..tq tq..hehe

Lihat semua komen(38)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

6-11-2024 09:59 AM GMT+8 , Processed in 0.049137 second(s), 33 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top