Fesyen, artis, filem, dan lagu Korea mula menjadi kegemaran penduduk dunia dimasa ini termasuklah Malaysia. Makanan Korea juga mula mendapat tempat di negara kita dan ini terbukti dengan kewujudan banyak restoran masakan Korea yang sentiasa "full house" terutamanya di hujung minggu. Alangkah baiknya jika dapat merasai sendiri cara-cara memasak makanan Korea. Lagi pun satu kelebihan jika kita belajar memasak masakan dari negara luar.
Jika ingin merasai sendiri pengalaman memasak makanan Korea, terdapat 4 resepi khas untuk anda cuba, resepi-resepi ini dipetik dari TabooPrincess. Sila lah mencuba! 1. Resepi Masakan Korea Tteokbokki Bahan-bahan:
500gr Sticky Rice Sticks Cake (Anda boleh membelinya di Supermarket Korea) 1 Bawang, dihiris 3 Bawang hijau, potong panjang 3 inci 1package daripada Shimeji Cendawan (sekitar 200gr) 3cups Air 1package Dashi (atau ikan bilis dan Kelp, jika anda mempunyai) 3tbsp gochujang (Korean Hot Pepper Paste) 1 sudu besar cili Flakes 1sudu besar Corn Syrup (atau Gula) Sos 1sudu besar Soy 3tbsp Madu 200gr Mozzarella Cheese Cara-Cara: 1. Rebus air dalam periuk, tambah Dashi, gochujang, Chili Flakes. 2. Masukkan kayu Rice Cake, bawang, bawang hijau, sirap jagung, kicap, madu. Kacau perlahan-lahan, kira-kira 5 minit. 3. Masukkan Shimeji, dan kacau sehingga 10 minit, atau sehingga sos pekat dan melembutkan kek beras. Jika anda merasa terlalu pedas anda boleh menambah lebih madu, jika anda mahu lebih pedas, hanya tambah gochujang itu. 4. Panaskan ketuhar kepada 250 ° C, meletakkan Tteokbokki kepada oven-bukti kuali atau hidangan. Parut beberapa keju Mozarella di atas, dan dimasukkan ke dalam ketuhar selama 5 – 10 minit, atau hanya sehingga keju cair. 5. Keluarkan dari ketuhar, berkhidmat dan menikmati semasa ia panas! 2. Resepi Ramen Korea Bahan Utama: 200 gr Mie ramen yang sudah direbus Bahan Kuah Ramen Korea: 3 batang sawi hijau (potong-potong) 100 gr daging sukiyaki 2 ulas bawang putih (cincang halus) 1 sudu makan sos sambal 1 sudu makan kicap 1 sudu makan minyak ikan 1 sudu makan minyak bijan 1 sudu makan minyak goreng 1/4 sudu teh lada serbuk 1/2 sudu teh cili merah serbuk 1 cm halia (haluskan) 5 buah cabe rawit merah (haluskan) 2 buah cabe merah besar (haluskan) garam secukup rasa 600 ml pati ayam 1 sudu teh tepung meizena (larutkan dengan sedikit air) Bahan Pelengkap: telur rebus cendawan bawang perai yang dihiris halus Cara Membuat Ramen Korea: Tumis bumbu yang dihaluskan dengan minyak goreng dan minyak bijan hingga harum Masukkan daging sukiyaki kedalam rempah tumis, aduk hingga berubah warna Tuang pati ayam lalu masukkan semua bahan lain kemudian masukkan tepung meizena yang sudah dilarutkan dengan air, tunggu hingga mendidih Masukkan mie ramen kedalam kuah, aduk hingga merata lalu diangkat Tuang ramen kuah pedas kedalam mangkuk dan siap untuk dihidangkan 3. Resepi Masakan Korea Jajangmyun BAHAN-BAHAN: 600g mie basah 100 g daging lembu 2 buah bawang bombai 1/2 buah Zukini 2 buah kentang 1 sudu besar gula pasir 4 sudu besar air sagu 2 gelas air 7 sudu besar minyak 6 sudu besar sos Jajangmyun yang disebut Chunjang CARA MEMBUAT SOS JAJANGMYUN: Sos jjajangmyun dibuat dari pes kacang soya hitam yang disebut chunjang yang ditambah dengan bawang merah cincang, Zukini dan daging merah atau makanan laut. Ketika memasak sos biasanya ditambah cornstarch (sejenis pati yang diperbuat daripada tepung jagung) agar sos jadi kental. Pes kacang soya (chunjang) dibuat dari kacang soya yang dipanggang (dibakar). Oleh kerana itu, jajang mengandung arti sos yang digoreng walau sebenarnya sos dimasak dengan cara direbus. CARA MEMBUAT JAJANGMYUN: Potong daging Potong dadu bawang bombai, kentang, dan Zukini Goreng sos Jajangmyeon dengan 6 sudu besar minyak Panaskan kuali dengan 1 sudu besar minyak lalu goreng bawang bombai Kemudian masukkan daging lembu, Zukini, dan kentang Setelah bahan-bahan itu matang masukkan sos yang sudah digoreng Aduk-aduk supaya sama rata lalu tuangkan air sagu Setelah dididihkan selama 5 minit lagi matikan api. Rebuslah mie lalu bilas dengan air. Taruh mie dalam mangkuk besar dan tuangkan sos di atasnya. Sajikan jajangmyun bersama dengan lobak masin kuning. 4. Resepi Bulgogi Beef Bahan: – 350 gram daging lembu daging pinggang atau prime beef lain (sedikit lemak dan urat), dihiris nipis yang mungkin Perapan: – 2 sudu makan kicap – 3 sudu makan air – 2 sudu makan gula pasir – 1 sudu makan madu – 1/2 sudu makan minyak bijan – 1 sudu makan bijan sangrai / panggang – 1 batang daun bawang, rajang halus – 3 ulas bawang putih, dicincang halus – 1 sudu teh lada hitam – 1/2 sendok teh kaldu bubuk (opitional) Cara membuat: Untuk memudahkan agar kita bisa menghiris daging nipis yang mungkin maka masukkan daging ke freezer hingga setengah beku, kemudian dengan menggunakan pisau tajam iris daging nipis yang mungkin. Siapkan mangkuk, masukkan semua perapan, aduk hingga rata dan larut. Masukkan daging lembu yang telah dihiris nipis. Aduk rata. Tutup permukaan mangkuk dengan plastic wrap atau penutup lain. Rendam daging dalam bumbu selama sekurang-kurangnya dua jam di dalam peti sejuk. Siapkan kuali besi / hot plate atau boleh menggunakan kuali rata anti lengket yang ada. Panaskan hingga benar-benar panas. Tuangkan daging dan semua rempah perapan ke kuali. Masak daging di kuali atau panggangan hingga matang, sambil dibalik-balik. Jika anda menggunakan hot plate maka proses ini tidak memakan masa lama. Saat daging telah matang dan empuk, perapan telah habis, matikan api. Taburkan bijan panggang dan daun bawang, aduk rata. Sajikan bulgogi panas-panas langsung dari hot plate ditemani dengan nasi putih panas. Yummy! Selamat mencuba, yang pastinya makanan-makanan diatas lebih terjamin halal sebab anda sendiri yang membuatnya. - CARI |
88
Bagus |
17
Marah |
17
Terkejut |
19
Sedih |
27
Lawak |
24
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
siape_aku replied at 26-9-2016 03:17 PM
kannnnnn......berminat dgn ttekbokki tu.....tgk si ji hyo makan mcm sedap sgt je......
tapi bahanny ...
Calimero replied at 26-9-2016 03:33 PM
TTeokbokki tu senang sebenanrya. Kalau i buat, i rebus ikan bilis segenggam dgn kelp sampai mendid ...
siape_aku replied at 27-9-2016 08:37 AM
rice cake tu mane nak cari ?
Bedah279 replied at 27-9-2016 11:14 AM
cili gochujang tu bukan ada alkohol ke?
akieys replied at 27-9-2016 09:22 PM
suke soondubujigae.. sedapppp
klo sesape nak carik bahan2 korea tu boleh tgk fb ni Faiza.Amer Ha ...
ADVERTISEMENT