Siapa yang tak gemar makan sambal ikan bilis lebih-lebih lagi jika sambal petai ikan bilis, memang sedap sampai siap meratah.
Tapi pernah tak anda makan sambal ikan bilis letak terung pipit? Mungkin ada yang tertanya-tanya, buah terung pipit tu macam mana bentuknya? Terung Pipit juga dikenali sebagai Terung Rembang, Terung Manggul adalah tumbuhan liar tapi boleh dimakan. Biasanya ia dimakan mentah ataupun dicelur untuk dijadikan ulam. Kalau tak pernah rasa dan teringin nak cuba bagaimana rasa sambal terung pipit, ikut resepi dibawah ini. Resipi dipetik dari Nora Shah. Bahan-bahan: 300 gm ikan bilis [goreng garing] 100 gm terung pipit [goreng] 1 s/b cuka garam gula minyak Bahan Mesin 20 tangkai cili kering 3 ulas bawang putih 10 ulas bawang merah Cara Membuatnya: 1. Panaskan minyak dan gorengkan bahan mesin sehingga garing dan naik minyak. 2. Masukkan cuka dan sedikit gula dan garam. Kacau rata. 3. Bila nampak naik minyak dan garing masukkan ikan bilis dan terung pipit. 4. Siap untuk hidangan. Nampak sedap kan? Asyik makan sambal petai, sesekali cubalah pula sambal terung pipit. - CARI. |
25
Bagus |
24
Marah |
25
Terkejut |
5
Sedih |
13
Lawak |
21
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Miming2 replied at 4-10-2016 08:35 PM
kalau lah sini boleh dapat, haish...
pocongkiutss replied at 6-10-2016 04:32 PM
Chuols duk mana?
Kat pasaraya Hero Kelana Jaya selalu juga ada terung pipit ni
Miming2 replied at 6-10-2016 05:16 PM
Brunei tak tau org sini panggil apa
pocongkiutss replied at 6-10-2016 05:26 PM
Alamak jauh benor..tak dpt den nak tolong
drivethru replied at 4-10-2016 07:12 PM
Susah nak dapat terung pipit ni. Masak lemak kuning pucuk ubi tumbuk + terung pipit + bunga kantan m ...
ADVERTISEMENT