Bagi anda yang biasa menikmati makanan di mamak bistro pasti tak asing lagi dengan menu dry chilli chicken atau ayam masak cili kering.
Rasanya masam dan manis, ditambah dengan ayam dimasak rangup memang boleh tambah nasi 3 pinggan begitu sahaja! Bagi anda yang ingin mencubanya, kini seorang netizen telah berkongsi resipi tersebut dan mula menjadi tular di laman sosial. Pasti enak menjamah lauk ini panas-panas dengan nasi putih! Jom cuba! Bahan-bahan untuk kuah: 1. Sebiji bawang 2. Bawang putih 2-3 ulas 3. Cili api - 3 tangkai & cili merah 1 tangkai 4. Cili kering 5 - 10 tangkai potong kasar 5. Daun kari
6. Satukan sos cili, sos tomato dan sos tiram dalam mangkuk. 7. Asam jawa cup setengah sudu 8. Cili benggala (optional) Bahan untuk isi ayam: 1. Isi ayam potong dadu 2. Sebiji telur 3. Tepung goreng. Caranya: 1. Pecahkan 1 biji telur dalam mangkuk berisi ayam tadi, sebatikan. 2. Celup satu-satu isi ayam dalam tepung goreng dan terus goreng sampai masak. 3. Ketepikan. Masa untuk masak sos pula. Cara-caranya (untuk kuah): 1. Tumis cili kering & daun kari sampai sedikit garing. 2. Masuk bawang merah, bawang putih dan cili. 3. Masukkan sos cili, tomato dan tiram. 4. Tambah sedikit air, jangan terlalu cair atau pekat. 5. Masukkan asam jawa, garam secubit and gula secukup rasa. 6. Masukkan isi ayam crunchy dan bawang. Juga tambah cili benggala (optional). Kacau sebati. 7. Siap dihidang! - CARI Kredit resipi: Ana Suliana |
5
Bagus |
8
Marah |
5
Terkejut |
4
Sedih |
1
Lawak |
7
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT