Bagi mereka yang menyukai masakan kampung, pasti sukar melepaskan apa jua menu berasaskan ikan keli. Kali ini, ikan keli dihidangkan secara perapan dalam sambal lada kering, sebelum dibakar. Dimasak pula menggunakan pasu bunga sahaja. Memang rare!
Confirm membuatkan anda tak tahan dan kecur air liur! Jom cuba! Bahan-bahan: 6 ekor ikan keli Bawang merah 9 biji Bawang putih 4 ulas Lada kering segenggam Garam Gula Perahan air limau Serbuk kunyit Rempah kari daging Cara-caranya:
1.Potong dan rebus lada kering. 2.Kisar bawang merah, bawang putih dan lada kering, tambah air. 3.Panaskan kuali, bila minyak panas masukkan bahan dikisar. Tumis sampai pecah minyak. 4.Masukan garam, gula, perasa, dan perahan air limau..tumis sambal sampai masak. 5.Salut ikan keli dengan kunyit dan rempah daging dan sedikit garam. Kemudian perap dengan sambal dalam 30 minit. 6.Bakar sehingga garing dan masak. - CARI Kredit resipi: Farah Farhana Via MAHN
|
17
Bagus |
7
Marah |
9
Terkejut |
11
Sedih |
4
Lawak |
10
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
MyNameIsIris replied at 8-9-2017 12:45 PM
Nampak sedapppp... tapi husband tak makan ikan keli pula. Makan sorang tak syiok
myakayina replied at 8-9-2017 01:09 PM
kaka plk tak mkn ikan ni .. pernah sekali je try mkn masa kenduri nikah my sister.. tu pun keli be ...
MyNameIsIris replied at 8-9-2017 12:45 PM
Nampak sedapppp... tapi husband tak makan ikan keli pula. Makan sorang tak syiok
WarnaPelangi replied at 8-9-2017 06:12 PM
Ikan keli masak apa pun sedap, lagi-lagi kalau ikan keli bakar bersambal ni
ADVERTISEMENT