Sos lada hitam sangat enak dimakan dengan pelbagai menu ala barat. Ini termasuklah chicken chop, lamb chop, kentang putar, kentang goreng dan sebagainya.
Sediakan sahaja sendiri, ditambah dengan extra cendawan. Memang sedap sangat. Jom cuba! Bahan-bahan: Bawang besar Sedikit mentega Lada hitam sepruh hancur Tepung gandum Air Cendawan 1 tin Sos tomato Kicap manis Sos cili Sos tiram Gula, garam, bahan perasa
Cara-caranya: 1. Potong dadu bawang holland sebiji. 2. Tumis sampai layu dengan 2 sudu besar butter. 3. Masukkan lada hitam separa hancur tumis sampai naik bau. 4. Masukkan tepung gandum satu senduk besar yg telah dibancuh dengan air. 5. Masukkan air dua cawan. 6. Masukkan cendawan 1 tin. 7. Masukkan sos tomato 3 sudu. 8. Masukkan kicap pekat manis ikut kepekatan kehitaman sos yang anda mahukan. 9. Masukkan sos cili 2 sudu. 10. Seterusnya masukkan sos tiram 2 sudu. 11. Tambah lagi lada hitam. 12. Perasakan dengan gula, garam & cukup rasa maggi. 13. Biarkan mendidih & sedikit pekat. Sedia dihidang! - CARI Kredit: Emirol Nor Tabita
|
21
Bagus |
13
Marah |
21
Terkejut |
12
Sedih |
11
Lawak |
25
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT