Sejak awal ia popular, Red Velvet menjadi 'idola' para pencinta kulinari. Mana taknya, kebanyakan pencuci mulut hari ini didominasi dengan warna merah.
Kebiasaannya, Red Velvet boleh didapati dalam bentuk kek, kek cawan, macaroon dan banyak lagi. Sementara itu, apam balik juga merupakan makanan kegemaran orang ramai. Malah, terdapat pelbagai variasi olahan resipi apam balik yang boleh didapati dari apam balik coklat hinggalah apam balik pulut hitam. Dan jangan terkejut kerana apam balik juga sudah di-upgrade dan kini Indonesia sedang trending dengan Apam Balik Red Velvet! Macam mana pula rupa apam balik itu ya? Jom kita tengok resipinya! Bahan: 75 gram (g) tepung serbaguna 75 g tepung protein tinggi 30 g gula aising 5 g susu serbuk 5 g serbuk koko/coklat 1/4 sudu teh serbuk penaik 220 ml air Pewarna merah secukupnya 1/2 sudu teh cuka 1/2 sudu teh soda penaik Cara membuatnya: 1. Masukkan semua bahan kecuali cuka dan soda penaik ke dalam mixer dan putar sehingga sebati. 2. Dalam satu mangkuk, campurkan cuka dan soda penaik. Kemudian, masukkan ke dalam adunan tadi dan putar sebati. 3. Rehatkan adunan selama 15 minit. 4. Panaskan non-stick pan menggunakan api kecil. 5. Tuangkan adunan ke dalam kuali dan ratakan. 6. Apabila adunan sudah berbuih atau separuh masak, taburkan gula secukupnya dan tutup dengan penutup kuali. Biarkan hingga apam balik masak. 7. Angkat dan sapu permukaan apam dengan mentega serta keju cheddar parut (boleh tambah topping mengikut cita rasa seperti kacang gajus atau oreo dan sebagainya). 8. Letak sedikit susu pekat supaya topping dan apam balik melekat harmoni. 9. Lipat dua apam balik dan sapu dengan mentega sebelum dipotong. Siap dinikmati! Sedap ke rasanya? Kalau nak tahu, kenalah cuba sendiri resipi ini di rumah! Selamat maju jaya! - CARI Kredit resipi: Putri Miranti/Kokiku.tv
|
14
Bagus |
18
Marah |
13
Terkejut |
12
Sedih |
22
Lawak |
18
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT