Tiramisu dalam bahasa Itali bermaksud ‘gembirakanlah hatiku’. Jadi, semestinya bila anda menyediakannya, anda akan menggembirakan hati seseorang dengan keenakannya yang tidak terkata.
Mewah dengan aneka buah-buahan, krim yang mencair di dalam mulut, keharuman kopi dan kelazatannya pasti buat anda khayal seketika! Tak syak lagi, inilah manisan yang memikat selera. Juadah pencuci mulut atau dessert yang berasal dari Itali ini sangat popular terutama di restoran dan kafe. Ada pelbagai versi tiramisu dan keenakannya tentulah berbeza-beza. Jom buat sendiri di rumah! Tak susah pun kalau ikut resipi. Bagi anda yang sukakan manis, boleh tambah gula aising. Jangan lupa, sesetengah krim putar ada yang sudah manis. Jadi, ada baiknya rasa terlebih dulu sebelum menambah gula. Untuk menambah perisa kopi, masukkan sedikit coffee emulco atau esen kopi ke dalam air. Selalunya, air kopi ini diperbuat dengan campuran air suam dan serbuk kopi segera. Sebagai panduan asas, gunakan 1 camca teh serbuk kopi segera untuk 125 ml air. Sekiranya anda sukakan perisa kopi yang lebih kental, tambah serbuk kopi itu, okey? Lebih sesuai menyediakan tiramisu di dalam mangkuk jernih atau lutsinar untuk memudahkan anda melihat lapisan krim, biskut dan koko. Untuk lebih enak, anda boleh campurkan sedikit parutan coklat masakan di dalam campuran krim keju. Jadi, anda akan dapat merasa cebisan coklat tersebut di seluruh tiramisu, tidak hanya di bahagian atas. Bila hendak membawa tiramisu ke rumah teman atau ke tempat perkelahan, bungkus kemas dengan kerajang aluminium atau aluminiumfoil. Pastikan bahagian dalamnya ditutup terlebih dulu dengan cling-film atau plastik nipis. Ini akan memastikan suhu tiramisu sentiasa sejuk dan lebih sedap rasanya. Bahan-bahan: 200 gram (g) krim putar 250 g krim keju 30 ml susu segar 80 g gula aising 18-20 keping biskut span 170 ml air kopi Serbuk koko secukupnya 30 g parutan coklat Strawberi, untuk hiasan Cara membuat: Pukul krim hingga kental. Ketepikan. Putar krim keju hingga lembut. Masukkan susu dan gula, putar lagi hingga ringan. Campurkan krim dengan krim keju, kacau rata. Celup biskut di dalam air kopi. Susun beberapa keping dalam mangkuk kaca. Ratakan separuh campuran krim. Ayak serbuk koko di atasnya. Celup biskut lagi dan susun di atas krim. Tutup dengan baki krim. Akhir sekali ayak koko dan taburkan coklat. Tutup dan biar di dalam peti sejuk selama 4 jam. |
4
Bagus |
8
Marah |
19
Terkejut |
16
Sedih |
20
Lawak |
7
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT