CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Kulit Tembikai Masak Tumis? Sedap Ke?! Cuba Dulu Baru Tahu Lazatnya..

12-1-2018 11:00 AM| Diterbitkan: Cari-Faizal| Dilihat: 7686| Komen: 2|Original author: Oleh: Faizal

Lain macam pula resipi yang satu ini. Kulit tembikai masak tumis? 

Apakah rasanya? Kenapa pula nak guna kulit tembikai yang tebal ini?


Aha, kalau nak tahu, ia memang satu menu yang enak dan juga sihat. Ala-ala timun dan juga petola. Begitulah perumpamaannya. 

Jom cuba resipi mudah kulit tembikai masak tumis ni. Boleh buat lauk masak tengahari.




Bahan-bahan diperlukan:

Sebiji tembikai (jangan ambil kulit keras yang berwarna hijau, ambil kulit berwarna putih kira2 1.5 inci di antara isi buah tembikai dan kulitnya)
1 biji cili besar
10 biji lada hitam
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
secubit belacan (agak2 la jgn byk sgt jgn sikit sgt)
1 batang serai
garam dan serbuk perasa secukup rasa
ikan bilis (segenggam tp jgn byk sgt)
air (dalam 2-3 cawan)

Cara menyediakan dan memasak:

Masukkan air dalam periuk, serai dan tunggu mendidih.
Sambil tunggu air mendidih, tumbuk semua bahan lain kecuali kulit tembikai, garam dan serbuk perasa (untuk menjamin keenakan, jgn blender ya..guna lesung batu)
Bila air mendidih, masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi dan biarkan sekejap.


Masukkan kulit tembikai, biar sampai empuk kemudian tambahkan garam dan serbuk perasa secukup rasa.

Kalau nak lagi sedap, boleh tambahkan sayur kubis dan pucuk manis untuk rasa yang lebih istimewa.



Bila mkn kulit tembikai kena ada hidangan sampingan macam ikan masin dan sambal belacan..barulah terangkat! - CARI 
26

Bagus
23

Marah
15

Terkejut
9

Sedih
3

Lawak
12

Bosan

Friends Rank (88 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote shernazz 12-1-2018 10:05 PM
Mindset iols kalau savoury..savoury aje la
Kalau mix gini..iols boleh pening..haha
Sama.cm.spageti buat makanan manis..adei..iol xbleh menerima
Quote animcute 13-1-2018 06:36 AM
kulit tembikai yg putih tu mmg sedap .  boleh buat kerabu. boleh juga buat jadi halwa kering mcm kundur tu..
my MIL yg ajar cara buat kerabu kulit tembikai dgn ayaq belacan

Lihat semua komen(2)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-12-2024 04:40 AM GMT+8 , Processed in 0.042395 second(s), 17 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top