Anda suka keju? Siapa tak suka keju, memang rugi! Cuba bayangkan tarikan keju dalam piza ataupun kek dengan keju leleh. Pasti terliur! Tapi, boleh bayangkan tak kalau rasa masin keju itu datangnya dari peluh ketiak manusia?
Euww, ada pula keju dibuat dari peluh ketiak? Mungkin selepas ini semua peminat keju akan berfikir dua kali sebelum nak makan keju. Pasti terbayang-bayang peluh ketiak orang sebelah! Kembang pula tekak penulis bila membayangkannya. Menurut Mirror, Pengarah Kreatif Ginkgo Bioworks Christina Agapakis dari Amerika mencampurkan bahan utama keju dengan peluh dari ketiak.
Alahai! Punyalah banyak benda, peluh ketiak juga dia guna? Katanya, ini adalah projek untuk menghasilkan produk dari bakteria tubuh manusia. Menurutnya, tak rumit pun nak buat keju peluh ini. Hanya memerlukan bahan utama keju dan susu, kemudian dicampur sedikit dengan peluh. Lalu, panaskan susu hingga mendidih dan dibiarkan beberapa hari. Christina berkata, bakteria dalam peluh ketiak berfunsi memejalkan susu hingga menjadi keju. Keju yang dihasilkan juga seakan-akan mempunyai bau ketiak. Tak loyakah bila terhidu bau ketiak ketika nak makan keju? Christina bagaimanapun sudah memberi peringatan bahawa keju ini sebenarnya tak boleh dimakan kerana mengandungi bakteria. Jadi, apa motif dia mencipta keju peluh ini? Barangkali, sekadar membuat eksperimen kerana kebosanan melampau. Jaga-jaga! Jangan lupa hidu terlebih dahulu bau keju itu sebelum membelinya, takut berbau ketiak. Uwerkk! - CARI
|
12
Bagus |
4
Marah |
5
Terkejut |
17
Sedih |
1
Lawak |
6
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT