Penangan Nasi Kak Wok memang sangat dasyat! Super hebat! Di mana-mana sekalipun ramai yang menyebut-nyebutnya sebagai sedap, lazat dan berhantu. Siapa sangka hanya bermodalkan nasi putih, ayam cincang, kuah kari dan sambal belacan sahaja, namun rasanya membuatkan rasa tak cukup sebungkus! Patut lah, makin banyak restoran muncul lalu menawarkan Nasi Kak Wok dengan pelbagai ejaan. Malahan, gerai-gerai serta khidmat delivery pun menggunakan ayam goreng sebagai rencah utama. Memang rakyat Malaysia menyukai menu ringkas tapi super lazat ini. Jadi, apa kata sesekali anda cuba buat sendiri, mana lah tahu, lebih sedap daripada gerai di luar sana! RESIPI NASI KAK WOK BERPUAKA Bahan-bahan * - Nasi putih ditanak dengan meletakkan daun pandan simpul. Gulai Ayam: Bahan A (kisar) : * - 4 labu bawang bombay * - 5 ulas bawang putih * - 1 inci setengah halia * - 1 inci setengah lengkuas Bahan B (bancuh bersama air dan gaul ayam, perap sekejap) - 3 sudu rempah kari daging * - 1 sudu rempah kerutuk Bahan C * - Kacang panjang – potong * - Terung potong kecil-kecil * - Leher ayam, kaki ayam, sayap dan paha dipotong kecil. * - Santan (jangan pekat sangat) * - Garam dan kiub ayam * - 1 ketul nisan (boleh juga guna gula Melaka) Cara membuatnya 1. Tumis bahan kisar hingga wangi. 2. Masukkan ayam dan masak hingga empuk. 3. Masukkan santan. Masak sehingga mendidih dan kuahnya sedikit pekat. 4. Kemudian masukkan terung dan kacang panjang. 5. Perasakan dengan garam, gula nisan (gula Melaka) dan serbuk kiub ayam. Masak sekejap kemudian tutup api. Ayam Goreng Harum: - 1 ekor Ayam - potong kecik - 2 sudu kecil garam - 2 inci kunyit hidup (tumbuk lumat) - 1 sudu kecil serbuk kunyit - 1 sudu kecil serbuk cili - 3 tangkai daun kari #Tips daun kari untuk rasa, bau dan lalat tak suka bau ni. Cara-caranya 1) Basuh ayam dan toskan. 2) Potong kecil. Lumurkan ayam dengann bahan-bahan diatas dan perapkan sekejap. 3) Goreng ayam dalam minyak yang banyak hingga sederhana garing. Sambal Belacan Ala Kak Wok:- - 4 biji cili kering (direbus) - Cili padi ikut pedas - 2 inci belacan - 1 labu bawang besar (dibakar) - 1 labu bawang putih (dibakar) - Gula, garam, perasa - Air asam jawa - Limau kasturi Cara-caranya:- Kisar semua bahan diatas kemudian masukkan perahan asam limau kasturi berserta dengan kulitnya.- CARI . Kredit Resipi - Rusmida Rusdi |
10
Bagus |
8
Marah |
19
Terkejut |
9
Sedih |
5
Lawak |
9
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
pearl.silver: Sedapnya...Kak wok yg ori kat mana kedai nya
Genkidesuka: Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.Katanya yg ori kt jln lunde (jln lundang kb). Tu anak-beranak dia, maybe? Kak wok pun takdak dah rasanya. Hak ...
siputsedut replied at 26-2-2018 11:47 AM
Jln lundang tu ori..ala kedai kopi kecik je..tp dah kama i tak gi..gi dkt kak wok pokok ceri dkt ...
sofiazara replied at 26-2-2018 02:08 PM
aku tak suka nasi kak wok ni sebab gulai ada kaki ayam
and manis
mesmerize replied at 29-3-2018 09:03 PM
kat mana nak cari rempah kerutuk kat selangor nie
mesmerize replied at 29-3-2018 09:03 PM
kat mana nak cari rempah kerutuk kat selangor nie
ADVERTISEMENT