Mungkin memasak nasi perkara yang begitu mudah bagi sesetengah orang dan tak juga mudah untuk yang lainnya. Kalau tak kena caranya takut-takut nasi tidak masak. Lebih parah bila nasi sudah menjadi bubur. Memang tidak boleh nak berbuat apa-apa lagi. Bagi golongan ibu-ibu atau suri rumah, memasak nasi bukanlah sesuatu yang sangat sukar. Rasanya tutup sebelah mata pun boleh memasak nasi dengan elok sahaja kan. Untuk menikmati nasi yang enak, kita perlu menggunakan beras yang mahal dan yang sedap seperti beras siam atau beras wangi. Beras murah-murah tak boleh ke nak menghasilkan nasi yang sedap? Sebenarnya dengan menggunakan beras yang murah sahaja, anda mampu menghasilkan nasi yang enak dan berlemak seperti nasi yang selalu disajikan dihotel-hotel terkemuka. Nak tahu cara membuatnya? Jom ikuti tips dari Chef Adzha macam mana nak menghasilkan nasi yang berderai, rasa lemak-lemak dan sangat-sangat moist ala-ala nasi di hotel dan restoran-restoran dengan menggunakan beras biasa sahaja. “Haa nie chef nak share dengan anda semua cara hotel atau restoran masak nasi. Sebenarnya cara nie diambil dari cara penyediaan nasi jepun tu. Kan orang Jepun makan nasi dengan chopstik, nak bagi nasi tergumpal atau melekat tapi tak lembik nielah salah satu kaedah mereka guna” Chef Adzha hanya menggunakan beras cap Masjid dan periuk memasak nasi biasa yang ada di rumah sahaja untuk memasak. Caranya sangat mudah sahaja. Jom cuba! Bahan-bahan yang diperlukan Beras dan air Cuka makan Minyak masak Garam Cara-cara memasaknya Masukkan beras yang dah dibasuh ke dalam periuk. Masukkan air. Sukatan air ialah 1:1 (Contoh: 3 cawan beras, 3 cawan air) Masukkan 2 sudu besar minyak Masukkan 1 sudu besar cuka Masukkan garam secukupnya Masukkan daun pandan jika ada Gaulkan kesemua bahan tadi dan boleh mulakan memasak. Tunggu sehingga nasi masak. Tonton video yang chef kongsikan ni jom! Selamat mencuba.! - CARI |
6
Bagus |
11
Marah |
4
Terkejut |
4
Sedih |
3
Lawak |
4
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT