Sudah menjadi rutin setiap keluarga untuk 'restock' barang-barang dapur tiap-tiap minggu ataupun bulan. Yela, nak beli barang dapur setiap hari memang agak menyusahkan. Jadi sekali shopping tu belilah dalam kuantiti yang banyak supaya tahan beberapa hari.
Barang-barang dapur yang selalu dibeli termasuklah bahan-bahan masak basah ataupun kering seperti ayam, ikan, sayuran dan macam-macam lagi. Tapi satu sahaja yang kita risau bila beli bahan dapur banyak-banyak ialah tahap kesegaran bahan basah itu. Terutama sekali kalau beli ayam. Sudah pasti, dalam list barang-barang dapur ayam memang tidak akan ketinggalan untuk dibeli. Bukan apa, ayam ini adalah satu-satunya masakan mudah dimasak dengan pelbagai menu dan ianya sedap. Tapi, tahukan anda, ayam akan kehilangan kesegaran selepas beberapa hari dalam peti sejuk. Nak masak pun hilang mood bila ayam dah tak segar. Rasa lain bila ayam tak segar dimasak bersama. Jom cuba tips mudah bagaimana nak memastikan ayam yang kita simpan lama dalam peti sejuk kekal segar dan sedap. Ayam Dalam Peti Sejuk Kekal Segar, Ini Tipsnya memetik Rasa.my: 1. Selepas pulang dari pasar, segera bersihkan ayam dan disimpan terus dalam peti sejuk. Jangan biarkan terdedah terlalu lama pada suhu bilik. 2. Simpan ayam dalam bahagian yang sejuk beku atau yang paling sejuk. 3. Jika anda tidak sempat mencuci ayam yang dibeli dan terus simpan dalam peti sejuk, pastikan ia tidak lebih dari dua hari. 4. Ayam yang sudah dimasak boleh juga disimpan dalam peti sejuk tetapi tidak lebih dari dua hari juga. Ini hanyalah sebahagian tips atau petua yang kerap diguna bagi memastikan kesegaran ayam yang disimpan terus kekal lama. Ada juga petua yang meletakkan garam sedikit ketika hendak menyimpan ayam yang telah anda bersihkan. Anda boleh bereksperimen di dapur anda sendiri ya! Diharapkan tip ini memberi info yang betul tentang cara menyimpan ayam agar sentiasa segar walau disimpan lama dalam peti sejuk. Selamat mencuba! - CARI |
17
Bagus |
23
Marah |
19
Terkejut |
14
Sedih |
16
Lawak |
29
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
shernazz replied at 16-3-2018 12:16 PM
Iols slalu beli ayam yang biasa saja atau kecik sikit
Sebab iols jarang masak...jadi ayam tu utk se ...
jazaa100 replied at 16-3-2018 06:38 PM
Aku selalu rebus dulu ayam tu...
buang segala lemak....& lendir lendir ayam...
Lollipop111 replied at 17-3-2018 02:33 PM
saya asingkan part2x dier ke dalam plastik yg berlainan.. so kita just amik yg kiter perlu dan lain ...
Ainsworth replied at 9-11-2018 10:23 AM
well bujang2 ni...aq bahagikn trus ayam tu buat 3 porpotion untuk untuk 4 org makan...letak dlm pl ...
Juadah replied at 16-3-2018 11:50 PM
Kata tips nak simpan ayam mentah lebih lama.
Ini tips setakat 2 hari jah, tak adalah lama mana {:n ...
jazaa100 replied at 10-11-2018 09:17 AM
Rebus setengah masak dik....
Buang air tu pastu baru simpan alm fridge....elok je smgu x bau pun. ...
ADVERTISEMENT