Sebut apa sahaja aneka makanan di Malaysia, sama ada beli di kedai atau masak di rumah, kebanyakannya mesti bergoreng. Menu ayam goreng, nasi goreng, mee goreng malahan kuih muih pun mesti bergoreng seperti donut, pisang, karipap dan lain-lain.
Lebih dasyat semuanya menggunakan minyak yang banyak bagi menjadikan ia sedap. Ada satu lagi kaedah memasak yang tidak sihat jika diamalkan berterusan iaitu membakar hingga makanan lekat dengan kehitaman arang.
Bahaya sebenarnya. Apa kata anda tukar pada kaedah mengukus atau merebus bagi menjaga kesihatan. Lebih sihat dan selamat untuk anda sekeluarga Menurut Italian Association of Dietitian, kaedah mengukus dan merebus sangat baik kerana tidak menggunakan minyak berlebihan. Namun ada perbezaan antara kedua-duanya iaitu mengukus menggunakan wap dari air yang direbus untuk ‘masakkan’ makanan, sementara kaedah merebus pula menggunakan air mendidih untuk memasak makanan. Jadi, apa masalahnya? Tiada masalah pun cuma bila dibandingkan dengan teliti kedua-duanya, pengukusan mengatasi merebus dari segi kualiti gizi makanan tersebut. Ia dipengaruhi dengan faktor lama, suhu dan jenis bahan makanan. Sebagai contoh daging yang dikukus pada suhu 380 darjah celcius selama 5 minit lebih bagus kualitinya berbanding direbus. Jom tengok perbezaannya Mengukus tidak melarutkan vitamin larut air, iaitu vitamin B dan C. Sebaliknya jika menggunakan kaedah merebus, vitamin ini akan hilang kerana larut bersama dengan air yang digunakan untuk merebus. Mengukus tidak menggunakan tambahan lemak atau bahan perisa sebaliknya jika merebus pula akan ada penambahan lemak dari sup atau rempah ratus bagi menambah rasa pada kuah atau air rebusan. Walau apapun, kedua-dua kaedah ini masih lagi bagus berbanding kaedah menggoreng yang tinggi kalorinya dan membakar yang menghasilkan toksik sekaligus menyumbang kepada pelbagai penyakit kronik dan pembentukan lemak trans tinggi. Jom bertukar pada kaedah rebus atau kukus! - CARI |
7
Bagus |
8
Marah |
5
Terkejut |
12
Sedih |
4
Lawak |
6
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
pearl.silver: Semenjak bli non stick pan mr diy ni, i masak guna minyak yg sgt sikit..Dulu ayam mampu mkn sup2 je..skang dah boleh buat mcm grill minyak sikitt je n ...
barfi: Haha lawak pulak dengar. Iols pakai non stick pan sejak 10tahun lepas lagi.Berkoyan2 non stick pan kat umah I ni sebab tiap kali my husbnd beli barang ...
hyie: meols hari2 mengukus yach bawak bekal pegi keja...rasa slim lah jugak sikit2 nasi pun meols kukus, dan lagi sedap rasanya...
Artemesiaa replied at 28-3-2018 05:34 PM
Kena pastikan bahan apa yang nak dimasak barulah sesuaikan sama ada ia lebih sedap kalau dikukus ata ...
noraidil_06 replied at 29-3-2018 12:37 AM
Pakai pengukus yg mcm mn ye?
jazaa100 replied at 30-3-2018 06:51 PM
Hyie tu bujang Aidil.....
Blh le kukus rebus selalu....mcm kita ni...takkn nk masak berkali kal ...
noraidil_06 replied at 30-3-2018 07:04 PM
Oooo.kukus leceh.nk basuh pengukus.
Lunch box tu caner rupe?
jazaa100 replied at 30-3-2018 07:18 PM
Ni contoh lunch box....
Blh steam sekali....
noraidil_06 replied at 30-3-2018 07:25 PM
Ooo.tq jazaaa
jazaa100 replied at 30-3-2018 08:10 PM
Klu utk aidil nk bwak bekal gi ofis blh je....
Bwah tu utk nasi, atas letak ayam ke ikan utk Ku ...
jazaa100 replied at 30-3-2018 08:10 PM
Klu utk aidil nk bwak bekal gi ofis blh je....
Bwah tu utk nasi, atas letak ayam ke ikan utk Ku ...
lonso replied at 31-3-2018 02:10 PM
kira okeylah.. tak berani nak beli takotlah... takot meletup ke time steam.. tu..
ADVERTISEMENT