Sesiapa yang kerap naik penerbangan Malaysia Airline Berhad (MAB), pasti akan terkenang ole-ole super sedap ini. Tidak lain tidak bukan ialah kacang shandung yang rangup dan lazat. Malahan ada penumpang yang meminta lebihan kacang tersebut kepada staf kabin untuk dibawa pulang kerana kesedapannya. Tidak hanya itu, ada yang gilakan kacang sanggup membeli berpaket-paket ‘jajan’ ini hanya kerana kerangupannya. Tapi hampa jika kacang yang dijual tidak seperti dibayangkan. Kini anda boleh membuatnya sendiri dengan petua yang diberikan oleh netizen ini. Rahsianya ialah perlu direndam semalaman barulah digoreng. Okey, jom kita lihat cara memasaknya. Kacang goreng bawang putih Bahan-bahan: - 1kg kacang kopek/ trojen / Shandung (kopek kacang kepada dua supaya bila diperap, ia akan menyerap sepenuhnya) - 20 ulas bawang putih (dikisar dan dibuat pes) - 20 ulas bawang putih dihiris halus (masukkan ketika menggoreng nanti) - Sedikit garam dan gula
Cara membuatnya: Tip * Pes bawang putih buat 2 bahagian iaitu masukkan ke dalam air rebusan, manakala bakinya pula digaul pada kacang yang dah siap direbus. * Jangan masukkan kacang terlalu banyak, nanti kacang tak rangup. * Goreng dengan api yang perlahan. Ia memerlukan kesabaran untuk menggoreng kacang, sebab jika api besar, kacang cepat hangus dan lemau. Tidak susah pun, cuma memerlukan kerajinan kala membuatnya. Jadi, peminat kacang sila bersedia ya. - CARI Kredit : Nazira Abd Kader menerusi MAHN
|
24
Bagus |
17
Marah |
10
Terkejut |
7
Sedih |
15
Lawak |
20
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
EncikRhoma replied at 11-4-2018 12:51 PM
aku selalu tengok orang post resipi mesti guna hashtag MAHN.....apa makna tu?
Miss.Rara replied at 11-4-2018 05:22 AM
MAHN - Masak Apa Hari Nie page...
shernazz replied at 12-4-2018 02:31 PM
Iols.suka.mas punya
Yum yum....
EncikRhoma replied at 11-4-2018 12:51 PM
aku selalu tengok orang post resipi mesti guna hashtag MAHN.....apa makna tu?
LadyCarefree replied at 6-3-2023 06:42 PM
Kacang MAS takde rasa garlic ke haper pun.
dilaOHdila replied at 9-3-2023 09:48 AM
Tapi ada lah sikit rasa lemak kan
ADVERTISEMENT