Kalau ke kedai mamak, sudah pasti bermacam jenis masakan kari ada dijual. Sudah pasti tidak ketinggalan kari kepala ikan. Kita sedia maklum masakan kari ini biasanya menggunakan santan untuk menaikkan lagi rasa lemak dan berkrim dalam masakan itu.
Tetapi, anda jangan pelik. Jom ikuti resipi dari Puan Noraisah Abu Bakar yang berkongsi resipi kari ikan simple je tanpa menggunakan santan. Tetapi rasa tetap menepati citarasa dan sedap. Resipi Kari Kepala Ikan Tanpa Santan Bahan
Bawang merah Bawang putih Halia Halba campur Serbuk kari Ikan pecah periuk Daun kari Bendi Tomato Cara Tumis bahan racik (bawang dan halia) dan halba campur hingga naik bau. Masukkan serbuk kari yang sudah dibancuh dengan air (supaya tidak hangit sebelum serbuk kari masak). Masukkan air, masukkan ikan (lumur dengan garam dan kunyit dahulu supaya tidak pucat). Bila ikan sudah masak, masukkan bendi dan tomato. Matikan api, dan perisakan dengan garam dan gula. Masukkan daun kari. Siap! Mudah je kan. Selamat mencuba resipi simple ini. - CARI
|
14
Bagus |
14
Marah |
20
Terkejut |
9
Sedih |
14
Lawak |
14
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
MarissaOberlin replied at 26-4-2018 02:00 PM
Ada je kolesterol tu haa. From ikan. Dalam santan dah memang 0 kolestrol. Kolesterol datang dari sum ...
lonso replied at 28-4-2018 07:31 PM
betul ke santan takde kolestrol.. meols igt santan ada kolestrollll... sbb biasa di momokkan gitu
...
MarissaOberlin replied at 2-5-2018 12:28 PM
Tak noks. Salah fakta. Dalam santan memang takda kolesterol. Tapi kalau lemak yes. Lemak tinggi. B ...
lonso replied at 2-5-2018 12:32 PM
Lemak tinggi tu bahaya tak..oh yg berlemak x semestinya ada kolestrol
ADVERTISEMENT