Siapa tidak kenal dengan Chec Naem ni kan? Seorang chef selebriti yang kerap kali muncul di layar televisyen berkongsi resipi-resipi menarik buat penonton.
Kali ini chef baik hati berkongsi 3 resipi sihat yang selalu dihidangkan untuk para atlit dengan menggunakan kentang sebagai bahan utama. Bulan puasa elok banyakkan karbo supaya kekal aktif dan bertenaga.
SMOOTHIE NANGKA KENTANG Bahan-bahan: 2 biji kentang U.S Russet 1 sudu serbuk protein 6 ulas buah nangka 1 cawan susu soya 2 sudu makan madu 1/2 sudu teh serbuk kayu manis 1/2 sudu teh chia 1 cup ice cube 1 helai daun pandan (hiasan) 1 gula melaka (hiasan) Cara memasak: 1. Kupas kentang dan potong mejadi kiub. 2. Renehkan kentang sehingga lembut selama 10 minit. 3. Kisar semua bahan - kentang, nangka, serbuk protein, susu, madu, kayu manis, biji chia dan ais bersama-sama sehingga hancur. 4. Hiaskan dengan daun pandan, biji chia dan beberapa hirisan gula melaka TOMYAM HASH BROWN Bahan-bahan: 6 biji US Hash Brown 1 sudu pekat tom yam paste 2 ketul dada ayam (rebus) 2 biji tomato (dicincang) 2 helai daun limau purut (dihiris) 2 helai daun ketumbar (dihiris) 1 batang serai (dihiris) Garam / Lada sulah Cara-cara memasak: 1. Ayam potong dadu dan masukkan ke dalam air mendidih. Taburkan sedikit garam dan halia sehingga masak. 2. Air fry hash brown pada suhu 100C selama 15 minit sehingga coklat keemasan. 3. Sapu rata pes tomyam diatash hsh brown tadi. 4. Dalam mangkuk, masukkan ayam, tomato, daun limau purut, ketumbar, serai, gara dan lada sulah. 5. Gaul rata. 6. Letakkan bahan yang sudah digaul tadi di atas hash brown. Selamat mencuba! - CARI |
ADVERTISEMENT