Kalau musim hujan macam sekarang ni, makan kek dan minum teh memang sedap. Ada pula resipi kek buah yang dipanggil pastry fruits cake yang tengah tular sekarang ini, memang tak keluar rumah jawabnya. Jomlah cuba!
Bahan-bahan: Buah pic, strawberi dan beri biru (kuantiti ikut suka) 125 gram mentega 1 cawan gula 3 biji telur 6 sudu besar susu segar 1 sudu kecil cuka 1 sudu besar sunquick 2 ¼ cawan tepung gandum 1 1/2 sudu kecil serbuk penaik
Cara-cara: Campurkan mentega dan gula sehingga putih gebu Kemudian masukkan susu segar, cuka dan sunquick (satukan dahulu kesemuanya dalam sebuah mangkuk) Tuang ke dalam mangkuk pembancuh dengan perlahan-lahan Masukkan telur Gabungkan dengan perlahan-lahan Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik (ayak kesemuanya) Masukkan ke dalam loyang berukuran 8x8. Lapik dahulu dengan kertas pembakar. Susun buah mengikut kreativiti sendiri. Bakar dengan suhu 180 C selama 1 jam Siap! Tunggu sejuk sedikit kemudian terbalikkan ia. Nikmatilah kek yang sungguh gebu dan lembut ini! Selamat mencuba. -CARI
|
21
Bagus |
19
Marah |
17
Terkejut |
13
Sedih |
29
Lawak |
22
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
makton: kawan aku ada jual. tp tekak aku tak bape suka kek ni.
airisa replied at 13-9-2018 04:31 PM
i dah buat guna resipi danish harraz .. sedap lembut & tak manis
buah2 tu, ikut suka - kalau suka ...
gam_gajah replied at 14-9-2018 04:30 PM
guna resepi danish, gula tu ada kurangkan tak?
krustykrab replied at 13-9-2018 02:42 PM
caner buah2 tu boleh duk kat atas tak jatuh ke bawah
airisa replied at 14-9-2018 04:35 PM
Tak kurang pun gula.. ikut betul2 sukatan
gam_gajah replied at 14-9-2018 04:36 PM
kat ig kekmolek ada tips taknak bg buah mendap
antaranya buah2 tu jgn gaul dgn gula awal & buah ...
ADVERTISEMENT