Secara geologinya, terung merupakan sayuran yang banyak tumbuh di India. Namun, tumbuhan ini dapat ditemui di seluruh dunia. Terung juga dikatakan mengandungi banyak nutrisi antaranya zat besi, kalsium yang baik untuk pembentukan tulang dan juga serat yang baik untuk penghadaman.
Biasanya, terung dijadikan sebagai pelengkap nutrisi sayuran dalam pengambilan sesebuah makanan seimbang. Banyak juga menu yang boleh dihasilkan dengan menggunakan terung. Jom cuba resipi mudah terung bakar air asam lemak ini. Melihatnya sahaja sudah membuatkan kita terliur! Resipi Terung Bakar Asam Lemak Bahan * Terung (bakar) * Cili besar 2 biji, cili padi 2 biji dan belacan (tumbuk kasar)* santan * perahan limau * garam dan gula * bawang besar dimayang * cili padi potong Cara buat 1. Panggang terung di atas api. 2. Kupaskan kulit terung yang hangus setelah dipangang. Dan asingkan. 3. Bahan-bahan ditumbuk masuk dalam mangkuk kecil dan masukkan kesemua bahan. Gaulkan dan sesuaikan rasa. 4. Masukkan terung yang sudah dibuang kulit tadi ke dalam bahan-bahan yang telah digaul tadi. 5. Sedia untuk dinikmati. Selamat mencuba! - CARI |
34
Bagus |
46
Marah |
22
Terkejut |
27
Sedih |
34
Lawak |
29
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
moonbug replied at 28-9-2018 11:35 AM
Nampak sedap dah. Tapi serious laaaa bakar terung direct dalam api stove macam tu? Hahaha. Grill kos ...
lolen replied at 1-10-2018 12:22 PM
x boleh ke sis bakar terung mcm tu? ada beza eh bakar arang ngan bakar stove?
x pernah buat bakar ...
lolen replied at 1-10-2018 12:20 PM
santan tu mmg xyah masak eh?
ADVERTISEMENT