CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Jus Kubis, Sedap Ke? Jom Cuba Resipi Mudah Nak Buatnya

17-10-2018 01:24 PM| Diterbitkan: Cari-Faizal| Dilihat: 5747| Komen: 10|Original author: Oleh: faizal

Kubis adalah sejenis sayuran yang boleh diolah menjadi berbagai menu pilihan yang lazat dan sangat menarik. Namun selain dijadikan menu hidangan yang lazat, tahukah anda, kubis mempunyai manfaat yang tersendiri jika mengamalkannya.


Foto: stylecraze.com

Memetik dari boldsky.com, kubis mempunyai kebaikan seperti berikut:

Memperbaiki dan menajamkan penglihatan

Dikatakan sayur kubis ini baik untuk kesihatan mata. Dengan mengamalkan minuman jus kubis, dipercayai dapat membaiki penglihatan dan juga mencegah risiko sakit mata yang lain-lain lagi.

Meningkatkan daya tahan tubuh

Bagi anda yang kerap sakit sepertu demam dan selsema, dengan mengamalkan jus kubis, dipercayai mampu mencegah dari penyakit tersebut. Ianya mampu meningkatkan daya tah tubuh.


Mencantikkan kulit

Ada nak kulit cantik? Amalkan lah minuman jus kubis. Sudah pasti kulit anda akan menjadi semain cantik. Jus kubis yang sarat dengan antioksidan dan fitokimia, yang mampu melakukan keajaiban bagi kulit anda. mereka juga memiliki kandungan vitamin C tinggi.Tetapi, anda harus menjadikannya amalan. Bukan hanya buat sekali sahaja.

Dapat membantu menurunkan berat badan

Jus kubis secara semulajadinya mengandungi kalori yang renda. Ia adalah minuman yang sihat yang boleh diamalkan dalam membantu untuk menurunkan berat badan. Jadi, selalulah amalkan meminum jus kubis bagi mendapat berat badan yang ideal disamping melakukan senaman yang sewajarnya.

Cara membuat jus kubis

Bahan-bahan:

3 cawan kubis cincang kasar
3/4 cawan air minuman (Sebaiknya gunakan air yang telah di tapis)
1 sudu kecil garam

Cara membuatnya

1. Masukkan kubis dalam blender, garam dan air.

2. Blender dengan kelajuan sederhana sahaja untuk mendapatkan potongan kecil-kecil dan bukan untuk dihaluskan.

3. Tuangkan campuran tadi ke dalam botol dan tutup.

4. Biarkan kubis yang telah dikisar tadi selama 3 hari.

5. Selepas 3 hari, tapis campuran tadi dan masukkan jus dalam peti sejuk.

6. Amalkan meminum jus kubis ini 1/2 sudu setiap hari.

Selamat mencuba! - CARI 

26

Bagus
18

Marah
25

Terkejut
27

Sedih
28

Lawak
11

Bosan

Friends Rank (135 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote oak.balustrade 17-10-2018 01:46 PM
Tasteless lah lagi meloyakan kalau nak minum sbg jus. I opted masak sup sayur, masukkan segala mak nenek sayur krup krap rangup2 mkn gitu jah tak perlu nasi pun. Anyway thanks for the recipe, TT. Others mungkin nak try recipe ni
Quote helicornia 17-10-2018 02:03 PM
aku penah baca kat mana tak ingat..kobis ni tak elok makan mentah kena masak dulu
Quote puanbintang 17-10-2018 02:25 PM
macam xbole diterima dek tekak je..tp pernah baca jugak kobis ni x elok..kena google dulu la baik buruknya
Quote dubuk 17-10-2018 02:25 PM
apa guna gigi kalau semua kisar
Quote DeeHanania 17-10-2018 10:16 PM
Bukan kobis nie ada bau skit,
Mcm lobak putih bau yer...
Suka ratah buat ulam...
Quote serawadurian 18-10-2018 12:46 AM
Aiyo dah la tak masak kemudian dibiarkan selama 3 hari. Boleh je masak goreng ke tumis air ke mcm biaaa{:run
Quote Lagubestbest 18-10-2018 02:58 AM
helicornia replied at 17-10-2018 02:03 PM
aku penah baca kat mana tak ingat..kobis ni tak elok makan mentah kena masak dulu

yup, semua jenis daun hijau/ kacang/ cocoa yg kita gigit mentah rasa pahit kena masak/ didihkan/ steam/ untuk turunkan kadar oxalic acid. Oxalic acid ni akan bergabung dengan calcium dalam badan membentuk batu karang. Kalau taknak masak jugak, kena minum banyak air. Healthy green juice pun walau banyak khasiat harus consume in moderation eg: cukup 500ml sahaja sehari. Dan kalau boleh tukar2 ingredients, jangan consume benda sama je sepanjang tahun, untuk dapatkan khasiat menyeluruh tanpa membebankan badan.
Quote kucing02 28-11-2018 12:25 PM
owh.. baru tahu.. kubis pon blh buat jus
Quote brownsaga 20-10-2020 09:19 PM
Kubis buat jus? Masak air pun sayu nak makan
Quote Bylaaz 19-3-2021 10:23 PM
First time dengar kobis dibuat jus

Lihat semua komen(10)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 01:44 AM GMT+8 , Processed in 0.049742 second(s), 23 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top