Kambing golek? Kambing bakar? Tak kira apa masakannya, hidangan daging kambing ini memang laku keras ketika bulan Ramadan. Tak tahulah mengapa, namun nampaknya semuanya mencari hidangan berasaskan kambing bila bulan puasa sama ada di bazar Ramadan mahupun bufet di hotel-hotel. Mungkin dapat meningkatkan tenaga selepas seharian berpuasa, kot?
Seperti dipetik dari grup Facebook 'Masak Apa Hari Ini' seorang netizen iaitu Raja Amanina berkongsi resipi menyediakan rempah perapan untuk hidangan kambing. Katanya, rempah perapan ini boleh digunakan bukan sahaja untuk hidangan kambing, malah daging lembu dan juga ayam pun sesuai. Menurutnya lagi, perapan ini boleh digunakan untuk menu bakar seperti sate mahu pun panggang. Enaknya! Yang pasti, perapan itu nanti jadi lebih sedap kerana rempahnya ditumis terlebih dahulu. Inilah rahsianya. Jom, cuba rempah perapan kambing ini: Bahan-bahan: -bawang merah 5-7ulas -bawang putih 5 ulas -halia 2 inci -serai 4 batang -jintan manis 1sudu kecil -sedikit lada hitam -cili giling 3 sudu besar -rempah kari 4@5 sudu besar -asam keping 1 keping -daun pandan sehelai disimpul -gula Melaka -garam -minyak untuk menumis Cara membuatnya: 1. Kisar bawang merah, bawang putih, serai, halia, jintan lada hitam hingga halus. 2. Tumis bahan kisar sekejap, kemudian masukkan serbuk kari, cili giling, daun pandan, asam keping dan perasakan dengan gula serta garam. 3. Masak hingga pecah minyak dan menjadi agak pekat. 4. Tutup api. Biarkan tumisan tadi menjadi sejuk, barulah boleh perap daging kambing. 5. Perap selama 1 hingga 2 jam, semakin lama perap, makin sedap. 6. Daging yang sudah diperap bolehlah dimasak dengan cara bakar atau panggang. Memang enak macam kambing golek di bazar Ramadan. - CARI
|
ADVERTISEMENT