Sesekali tukar selera. Brownies Coklat dah biasa sangat kita buat. Kali ini, apa kata kita cuba resepi Brownies Lemon. Boleh guna keseluruhan lemon dan pastikan lemon tersebut benar-benar segar. Bahan-bahan boleh diadun menggunakan mesin pengisar atau whisk sahaja kerana adunan brownies tidak perlu dipukul sampai kembang seperti membuat kek.
Brownies Lemon BAHAN-BAHANNYA A. Untuk Adunan Brownies
B. Bahan Lemon Glaze
ARAHAN PENYEDIAAN A. Cara-cara membuat brownies 1. Panaskan oven pada suhu 350 darjah Celsius dan alas loyang dengan kertas (parchment paper) 2. Campur tepung dan serbuk penaik (baking powder) dan gaul sebati. 3. Dalam bekas lain, masukkan unsalted butter, gula, jus lemon dan parutan kulit lemon - pukul sebati. 4. Masukkan telur satu persatu, kacau sebati. 5. Tuang pada adunan tepung di langkah 1 dan gaul sebati. 6. Tuang dalam loyang dan bakar selama 25-28 minit atau sehingga brownies tidak melekat pada lidi/pencungkil gigi pada suhu 160 darjah Celsius menggunakan api atas bawah. Pastikan tidak terlebih masak. Usai masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk. B. Cara-cara membuat Lemon Glaze 1. Campurkan gula halus, jus lemon dan parutan kulit lemon, gaul sebati. 2. Tuang glaze pada brownies tadi dan sapu rata. Sejukkan. Untuk hasil yang lebih baik, biarkan semalaman sebelum menikmatinya. Brownies lemon - rasanya yang masam dan haruman lemon yang menyegarkan sangat sesuai dinikmati bersama teh 'O' suam/panas. English Style sangat!. Selamat mencuba! * Semasa parut kulit lemon, pastikan ambil bahagian kulit yang kuning sahaja. Jangan parut hingga ke isi lemon sebab bahagian tersebut agak pedar/pahit. - CARI Kredit resepi: Kitchen Fun With My Sons |
chicozinn replied at 20-8-2019 04:39 PM
sesuai utk summer (summer kehhh kat malaysia??) mood cmni..
mata.kail replied at 10-9-2019 08:46 PM
memang mudah kalau rajin buat...hehehe
tapi x menjadi juga kalau x biasa buat...
natrahn replied at 11-9-2019 11:04 AM
hihi tapi bole cuba...setiap perkara ada kali pertama
ADVERTISEMENT