Rezeki seorang wanita Melayu apabila mendapat permintaan tinggi menyediakan kuih kapit bagi masyarakat Tionghoa. Memetik laporan Sinar Harian, Kamsiah Tahir, 60 yang menghasilkan kuih tradisional itu sejak tahun 1985 menerima tempahan saban tahun menjelang Tahun Baru Cina.
"Saya menerima tempahan terbanyak tahun ini iaitu lebih 500,000 keping kuih kapit untuk perayaan Tahun Baru Cina. "Sebelum ini saya terima tempahan banyak daripada masyarakat Melayu dan ia sudah biasa sehinggakan pada pagi raya selepas solat hari raya saya masih bakar kuih lagi sebab tempahan terlalu banyak. "Saya akan dahulukan tempahan yang dibuat awal supaya kuih sempat disiapkan," katanya.
Katanya lagi, masyarakat Cina yang membuat tempahan gemar meminta menambah telur dalam setiap kuih kapit. "Untuk hasilkan kuih kapit memang saya letak telur, tetapi masyarakat Cina lebih gemar letak telur lebih supaya lebih sedap," katanya. Tambah menakjubkan, kuih kapitnya dijual cuma RM10 bagi 50 keping dan kini sudah memasuki pasaran London, Brunei dan Makkah. - CARI
|
Kata Kamsiah, kuih kapitnya yang dijual RM10 bagi 50 keping kini sudah memasuki pasaran London, Brunei dan Makkah selain dihantar ke seluruh negara.
Kurex replied at 15-1-2020 10:49 AM
kuih kapit letak cekelet dgn kacang tumbuk.. yummyehhh
tagas replied at 15-1-2020 10:40 AM
bersih ke sekitar
sampah bekas cawan minum
tagas replied at 15-1-2020 10:40 AM
bersih ke sekitar
sampah bekas cawan minum
rospinki replied at 15-1-2020 10:31 AM
kuih sepit cina punya hanyir dan terlalu nipis rasa manis je tak sedap
damsel_fiji replied at 15-1-2020 10:47 AM
Crita acik kampung wajah suci yg berniaga dari tahun 80 an camnih boleh la percaya.. tp kalu citer a ...
Kurex replied at 15-1-2020 10:49 AM
kuih kapit letak cekelet dgn kacang tumbuk.. yummyehhh
ADVERTISEMENT