Sebut saja Terengganu, selain penyu di pulau-pulau peranginan indah, kita pasti membayangkan makanan-makanan tradisinya yang enak-enak. Keropok lekor, nasi dagang, nasi kerabu, sotong dan ikan celup tepung, akok, penganang, nasi minyak, singgang, rojak kateh, pulut gaul nyior dan lain-lain antara makanan yang pasti membuatkan kita terliur. Selera memang besar, tapi malangnya kunjungan ke Kuala Terengganu singkat iaitu kurang 24 jam ditambah pula dengan bajet yang agak ketat. Misalnya, kita perlu menghadiri mesyuarat di Kuala Terengganu, naik bas ekspres dan balik hari kerana penginapan tidak disediakan ekoran majikan juga hendak berjimat. Bagaimana mahu menikmati makanan-makanan enak di Kuala Terengganu dalam pencutian pendek lagi bajet ini? Jangan risau, ada caranya. 1. Nasi Kerabu Fauzi, Jalan Sultan Sulaiman Tak sah singgah Kuala Terengganu kalau tidak bersarapan nasi kerabu yang pernah diiktiraf antara tersedap di dunia ini oleh The World Street Food Congress 2017. Sebaik turun dari bas di Hentian Bas Kuala Terengganu dan menunaikan solat Subuh di Masjid Zainal Abidin, kita boleh terus berjalan kaki ke kedai Nasi Kerabu Fauzi yang dibuka dari pukul 6.30 pagi hingga 1 tengah hari. Nasi kerabu lauk daging bakar cuma RM4 campur solok lada dan tambah RM1. Air pula Teh Hijau Jebok (limpah) berharga RM3. Kos semua RM8. Ulaman nasi kerabunya segar dan rangup. Kuah dan bubu juga berperisa dan tidak kedekut budu. Daging bakar pula lembut. Memang tidak salahlah diiktiraf antara nasi kerabu terbaik dunia. 2. Restoran Rafidah, Jalan Pejabat Makan tengah hari pula kita nikmati nasi ulam bersama kuah singgang ikan aye (tongkol). Kuah singgangnya walaupun jernih, tetapi berperisa. Ikan ayenya juga lembut bak tuna. Kos nasi putih, kuah singgang, ulam bayam brazil, sambal belacan, daging goreng dan air teh 'o' cuma RM8.40. 3. Gerai air kelapa muda Jalan Sultan Sulaiman Tidak perlu pergi sampai ke Losong untuk menikmati keropok lekor sedap sebagai hidangan minum petang. Cukup sekadar berkunjung di sebuah gerai di bawah pokok mempelam di Jalan Sultan Sulaiman berhampiran Masjid Zainal Abidin. Keropok lekornya garing, isi ikannya terasa dan yang penting, murah. RM1 kita boleh dapat lima ketul. Sebagai ganti ikan celup tepung, kita makan sekali udang celup tepung. Harganya turut berbaloi, satu cucuk mengandungi lima ekor udang bersaiz kecil cuma RM1 juga. Air kelapa muda RM1 segelas sebagai membasah tekak sambil meratah keropok lekor dan udang goreng tepung. Kos minum petang cuma RM3. 4. Medan Selera Tanjung, Pesisir Payang Sebelum berangkat pulang, kita nikmati mee celup perut sebagai hidangan makan malam dengan berlatar belakangkan keindahan Jambatan Angkat Kuala Terengganu atau drawbridge dan muara Sungai Terengganu waktu senja. Rasa mee celup seakan-seakan mee sup, tetapi perut lembu memberi rasa esotik. Kos dengan air teh o kosong cuma RM6. Percutian singkat kurang 24 jam lagi bajet ini hanya menelan belanja RM25.50 (tidak termasuk tambang bas ekspres). Semua lokasi dari sarapan hingga makan malam berdekatan antara satu sama lain, dalam radius dua kilometer sahaja dengan pusat bandar Kuala Terengganu dan boleh diakses dengan berjalan kaki sahaja. - CARI
|
husna_amal: murah pula nasi kerabu daging bakar kat sana.
any42 replied at 25-2-2020 11:33 AM
sdapnya nsi krabu. klau p trngganu dlm kpala duk nk bli kropok lekor je. sdapnya mkn ngn sos masam2 ...
ellez replied at 26-2-2020 09:16 PM
Nape xjd u..dah guna tepung sagu tak..sbb ada org gantikn dgn tepung ubi mmg xsedap..
any42 replied at 26-2-2020 11:51 PM
mksud u utk kropok lekor tu ke? i xbt kropok i try by sos je. xtfkir plak nk bt kropok dah klau ...
ellez replied at 27-2-2020 06:05 AM
Ooo..sorry i slh tgk post u..igt buat keropok..
Klu keropok lekor mmg i letak tepung sagu..tepung ...
ADVERTISEMENT