Burnt Cheesecake ni boleh dikatakan antara kek yang tular dan jika anda peminat kek, resepi ini memang wajib anda cuba. Serius, rasanya memang cukup auummm! Harga sepotong Burnt Cheesecake di kafe agak mahal, tapi kek ini sebenarnya mudah sahaja untuk dihasilkan di rumah kerana ia hanya menggunakan kurang dari 10 bahan. Bukan itu sahaja, anda juga boleh mengubah suai topping seperti Nutella, mentega kacang dan banyak lagi mengikut cita rasa. Untuk resepi Mini Nutella Burnt Cheesecake, ikuti perkongsian chef cilik Danish Harraz di Facebook yang telah dikongsikan hampir 3,000 kali ini. Jom tengok resepinya. Bahan-bahannya adalah: Bahan kek keju - 500 gram krim keju (dilembutkan)
- 250 ml krim putar
- 3 biji telur (gred A)
- ½ cawan gula putih
- 1 sudu kecil esen vanila
- 2 sudu besar tepung gandum (diayak)
Bahan Nutella swirl - 1/4 cawan sapuan coklat (jenama Nutella)
- 1/2 cawan adunan kek keju
Berikut adalah langkah demi langkah cara membuatnya. Langkah 1 - Dalam mangkuk besar, gabungkan krim keju yang sudah dilembutkan dengan gula. Pukul selama 1 hingga 2 minit atau sehingga rata pada kelajuan sederhana.
- Kaupkan adunan menggunakan spatula dan pukul adunan sekali lagi selama 1 hingga 2 minit sambil memasukkan esen vanila.
- Kemudian, pecahkan telur satu demi satu.
- Kaupkan adunan sekali lagi dan pukul selama 1 minit.
- Seterusnya, tuangkan krim putar secara perlahan-lahan. Ayakkan tepung gandum dan gaul selama 20 saat pada kelajuan perlahan.
- Kautkan adunan dan gaul sekali lagi selama 10 saat sehingga sebati.
Langkah 2 - Adunan Nutella Swirl - Asingkan 1/2 cawan adunan kek keju untuk menghasilkan Nutella swirl.
- Untuk Nutella swirl pula, gabungkan adunan kek keju tadi dengan sapuan coklat Nutella. Gaulkan sehingga sebati.
Langkah 3 - Griskan loyang mufin dengan mentega dan kertas minyak.
- Masukkan adunan kek keju sebanyak 3/4 penuh acuan. Kemudian, masukkan Nutella swirl. Tambahkan adunan kek keju sekali lagi.
- Pusarkan Nutella swirl dengan adunan kek keju menggunakan lidi agar mempunyai corak yang cantik.
- Bakar adunan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 30 minit. (Tambahkan 10 hingga 15 minit jika perlu, bergantung kepada suhu ketuhar)
- Kemudian, naikkan suhu kepada 200°C dan bakar lagi selama 10 hingga 15 minit.
- Sejukkan kek keju dan simpan di dalam peti sejuk.
Inilah hasilnya. Creamy, mudah dan memang nikmat! Nota penting: - Anda juga boleh menyediakan kek keju biasa tanpa menambahkan coklat. Anda boleh mengubah suai bahan-bahan tambahan mengikut cita rasa.
- Kek keju sudah masak jika tiada cecair yang melekat apabila dicucuk di tengah. (Pastikan kek keju tidak terlebih masak kerana akan menjadi kering dan kurang enak) - CARI
Kredit resipi: FB Danish Harraz
Dapatkan lebih banyak info terkini di Channel Rasmi Cari Dot My
|