Kalau tengah-tengah malam rasa lapar, lebih baik buat sup telur daripada pesan makanan segera atau makan mee segera. Malah, lauk yang jenis berkuah seperti sup ini boleh membantu mengurangkan rasa tak sedap badan dan membantu juga demam lebih cepat berlalu pergi. Jom tengok resepinya.
Cara memasaknya: 1. Panaskan air di dalam periuk; masukkan kiub pati ayam, bawang dan halia. Biarkan sehingga mendidih. 2. Setelah air rebusan mendidih, isi filamen ketam dan biarkan masak. 3. Kemudian, tuangkan bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga sup menjadi pekat. 4. Kacau sup secara pusingan dan tuangkan bancuhan telur secara perlahan supaya telur tidak bergumpal. 5. Tambahan perasa; secubit garam, sesudu kecil cuka, dan sesudu kecil kicap pekat. 6. Sedia dihidang/dimakan bersama daun bawang dan minyak bijan. Selamat mencuba. - CARI |
4
Bagus |
4
Marah |
4
Terkejut |
4
Sedih |
4
Lawak |
4
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
margo20 replied at 9-3-2020 01:38 PM
kalau ketam tu ganti dgn benda lain bole ke? nk bg baby mkn
morango replied at 9-3-2020 03:40 PM
hmm... yg part kacau pusingan dan letak bancuhan telur maksud nye telur (putih +kuning telur) kacau ...
ADVERTISEMENT