Telur ayam menjadi antara pilihan utama rakyat Malaysia pada masa ini sebagai stok makanan selain makanan segera, diproses dan dalam tin serta roti sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga 14 April depan. Ia berikutan telur ayam bukan sahaja berkhasiat malah sumber protein yang murah, cara memasaknya pula pelbagai selain penyimpanannya mudah tanpa peti ais. Bagaimanapun, berapa lamakah sebiji telur selamat dimakan? Menurut portal Goodhousekeeping, Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) Amerika Syarikat menyarankan telur yang disimpan pada suhu bilik perlu dihabiskan dalam tempoh selewat-lewatnya tiga minggu. Saranan itu berdasarkan kajian Pusat Keselamatan Telur Amerika Syarikat yang mendapati walaupun kesegaran sebiji telur ayam mentah mampu bertahan sehingga lima minggu namun bakteria Salmonella dan E-Coli boleh membiak di dalamnya seawal minggu keempat.
Kedua-dua bakteria itu boleh menyebabkan keracunan makanan kepada manusia. FDA dalam rencana di portal tersebut juga memberitahu telur ayam bagaimanapun boleh bertahan sehingga setahun sekiranya disejuk beku. Telur rebus pula masih boleh dimakan dalam tempoh seminggu jika disimpan di dalam peti sejuk. Makanan berasaskan telur ayam yang disimpan di dalam peti sejuk pula mampu bertahan antara tiga hingga empat hari. FDA juga mengingatkan selain keretakan pada kulit, perubahan warna putih dan kuning telur kepada warna seperti merah jambu, biru, hijau dan hitam juga petanda ia telah dijangkiti bakteria Salmonella dan E-Coli. Sehubungan itu, kita seharusnya melihat dahulu tarikh pengeluaran atau luput sebelum memasak telur.-CARI
|
Boomibulat replied at 30-3-2020 01:53 PM
Sedap plk tgk gmbar telur bungkus tu..harap2 kdai siam buka mlm ni
cmf_premierleag replied at 30-3-2020 01:41 PM
telur ayam ni retis ke?
belakon cite apa? ada gossip dgn memana tansri dato ke?
AbukRokok replied at 30-3-2020 01:50 PM
tadi kluar jalan jalan kat giant...telor xdaaaaaaa
ADVERTISEMENT