CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Awas !! Jika Salah Cara, Garam Boleh Bertukar Menjadi Racun !

5-11-2020 04:40 AM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 7818| Komen: 20





Kebanyakkan orang menggunakan garam ketika memasak dengan memasukkanya ke dalam masakan yang panas dan jugak mendidih. Tapi ramai yang tidak tahu cara ini adalah SALAH!

Menurut newsupdate.com, garam yang dimasukkan dalam suhu panas akan menjadi racun yang mengandungi asid asam dan lama – kelamaan mengundang penyakit.




Pengunaan garam cara tersebut sekaligus menghilangan yodium. Banyak penyakit seperti penyakit jantung dan tekanan darah tinggi adalah disebabkan cara penggunaan garam yang salah.

Garam merupakan sumber mineral yang diperlukan oleh tubuh badan manusia dan mampu mengubati lebih dari 70 penyakit. Namun jika disalahgunakan secara berlebihan dan cara yang salah garam mampu bertukar menjadi racun.

sumber http://www.citeheboh.com
2

Bagus
2

Marah
2

Terkejut
2

Sedih
2

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (12 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote buragazz 5-11-2020 07:19 AM
Laa.. abis tu awat tak habak bila masa seswai nak masuk garam..
Quote kymano 5-11-2020 07:28 AM
Cerita tak lengkap. Abis tu bila masa yg sesuai masukkn garam?

Banyak penyakit seperti penyakit jantung dan tekanan darah tinggi adalah disebabkan cara penggunaan garam yang salah.


Mcmana cara penggunaan yg betul?
Quote Supersirap 5-11-2020 09:04 AM
kymano replied at 4-11-2020 11:28 PM
Cerita tak lengkap. Abis tu bila masa yg sesuai masukkn garam?

Maklumat sudah bagus tetapi cara nak letak tidak pula disertakan, susah juga info macam ni apabila dimaklumkan kepada kita
Quote CocoCily 5-11-2020 09:38 AM
No lah.Dia tak akan jadi racun, unless ambil garam yang berlebihan jadi la racun pada badan tu ha.. cuma masa yang sesuai tu akan buat masakan rasa lain je (awal masakan vs. after).

https://www.vanillakismis.my/waktu-letak-garam-ketika-memasak-ada-kesan-pada-masakan-ahli-kimia-ini-jelaskan-bezanya/
Quote husna_amal 5-11-2020 09:54 AM
Jadi kena letak garam lepas masakan tu sejuk ke?
Quote suzycutegal 5-11-2020 11:41 AM
Confius pula. Dah tu bila nak letak garam?
Quote LadyCarefree 5-11-2020 12:05 PM
buragazz: Laa.. abis tu awat tak habak bila masa seswai nak masuk garam..


Tiada masa sesuai. Xyah letak garam selagi boleh.
Quote SalenaGomez 5-11-2020 05:02 PM
Edited by SalenaGomez at 5-11-2020 05:10 PM
buragazz: Laa.. abis tu awat tak habak bila masa seswai nak masuk garam..


Apa yg SG faham dr pembacaan sebelum2 ni, kita letak garam selepas padam kan api masakan...seelok2 nya 10 minit after padamkan api...sbb time tu suhu masakan sudah turun

Maksudnya, masak seperti biasa...cuma jgn letak garam lagi..,bila dah settle masak sume, padamkan api, baru tabur garam then kacau

Sebab if kita tabur sewaktu memasak, tindak balas kimia garam, menjadikan garam tidak memberi kebaikkan pada badan
Quote Gingerly 5-11-2020 05:08 PM
Ya betul. Lepas lauk siap dimasak, sewaktu hidangan barulah ditaburkan garam himalaya pink berkualiti tinggi yang bebas dari pencemaran dan toxic chemicals ittew.
Quote SalenaGomez 5-11-2020 05:12 PM
Gingerly replied at 5-11-2020 05:08 PM
Ya betul. Lepas lauk siap dimasak, sewaktu hidangan barulah ditaburkan garam himalaya pink berkualit ...

Betul2..,SG pon guna garam himalaya/garam bukit...mahal skit tp baik utk kesihatan...lagi pon setakat beza rm1, rasanya x perlu nak berkira kot...lagi garam sepeket bukannya kita beli setiap hari
Quote Gingerly 5-11-2020 05:16 PM
Begitulah hendaknya sis.. Garam buloh nan mahal jua.. Akan ku miliki suatu hari nanti
Quote Jitu 5-11-2020 05:42 PM
hmmmm macam2 petua yg ada...entah mana satu yg betul

mcm ramai org kata mkn santan xelok pastu ada pulak kajian kata elok
Quote CARI-HBZ 6-11-2020 01:26 AM
buragazz replied at 5-11-2020 07:19 AM
Laa.. abis tu awat tak habak bila masa seswai nak masuk garam..



selepas masak..taburkan sedikit rasa




Quote CARI-HBZ 6-11-2020 01:28 AM
kymano replied at 5-11-2020 07:28 AM
Cerita tak lengkap. Abis tu bila masa yg sesuai masukkn garam?

PENGUNAAN GARAM mengikut cara NABI MOHAMMAD S.A.W.


~ Sebelum makan Nabi letak secubit garam di lidah untuk elak santau dan tapis makanan yang akan di makan.

~ Sampai di tempat baru, Nabi ambil garam dulu untuk sesuaikan hormon terlebih di tempat baru.
~ Untuk ubat penyakit rohani, air perlu di campur garam terutama sihir dan santau. Kenapa ye? Allah dah cipta garam untuk penarik toksid/asid/racun dalam darah atau tubuh dan juga penarik unsur2 negatif.

~ Pengamalan Pengamal Perubatan Islam untuk bersih rumah atau pagar rumah perlu tabur garam di sekeliling rumah.

~ Garam juga unsur yang boleh 'balance' balik sistem tubuh kita.

~ Garam boleh jadi rosak apabila dimasak atau bertindakbalas dengan suhu yang tinggi/panas, maksudnya kalau nak masak. Guna garam bukit dan jangan bubuh garam masa makanan menggelegak atas dapur. Tutup api dan biar suhu turun dulu, baru letak garam.

~ Kita panggil bubuh garam atas darat macam org arab buat. Bubuh garam masa nak makan. Sebab? Garam ada sodium dan potassium... Tubuh perlu potassium lebih. Kalau panas garam hanya tinggal sodium, potassium rosak dalam suhu panas. Sebab tu kena darah tinggi.

~ Selok-eloknya di tempat makan sentiasa ada mangkuk kecil garam dan sunnah Rasulullah SAW mencalit secubit garam menggunakan jari kelingking kanan dan dletakkan ke lidah bahagian depan. Ianya akan mngaktifkan kelenjar enzim penghadaman.



wallahualam


Quote CARI-HBZ 6-11-2020 01:29 AM
Supersirap replied at 5-11-2020 09:04 AM
Maklumat sudah bagus tetapi cara nak letak tidak pula disertakan, susah juga info macam ni apabila ...




PENGUNAAN GARAM mengikut cara NABI MOHAMMAD S.A.W.

~ Sebelum makan Nabi letak secubit garam di lidah untuk elak santau dan tapis makanan yang akan di makan.

~ Sampai di tempat baru, Nabi ambil garam dulu untuk sesuaikan hormon terlebih di tempat baru.
~ Untuk ubat penyakit rohani, air perlu di campur garam terutama sihir dan santau. Kenapa ye? Allah dah cipta garam untuk penarik toksid/asid/racun dalam darah atau tubuh dan juga penarik unsur2 negatif.

~ Pengamalan Pengamal Perubatan Islam untuk bersih rumah atau pagar rumah perlu tabur garam di sekeliling rumah.

~ Garam juga unsur yang boleh 'balance' balik sistem tubuh kita.

~ Garam boleh jadi rosak apabila dimasak atau bertindakbalas dengan suhu yang tinggi/panas, maksudnya kalau nak masak. Guna garam bukit dan jangan bubuh garam masa makanan menggelegak atas dapur. Tutup api dan biar suhu turun dulu, baru letak garam.

~ Kita panggil bubuh garam atas darat macam org arab buat. Bubuh garam masa nak makan. Sebab? Garam ada sodium dan potassium... Tubuh perlu potassium lebih. Kalau panas garam hanya tinggal sodium, potassium rosak dalam suhu panas. Sebab tu kena darah tinggi.

~ Selok-eloknya di tempat makan sentiasa ada mangkuk kecil garam dan sunnah Rasulullah SAW mencalit secubit garam menggunakan jari kelingking kanan dan dletakkan ke lidah bahagian depan. Ianya akan mngaktifkan kelenjar enzim penghadaman.


Wallahualam


Quote CARI-HBZ 6-11-2020 01:31 AM
husna_amal replied at 5-11-2020 09:54 AM
Jadi kena letak garam lepas masakan tu sejuk ke?





PENGUNAAN GARAM mengikut cara NABI MOHAMMAD S.A.W.

~ Sebelum makan Nabi letak secubit garam di lidah untuk elak santau dan tapis makanan yang akan di makan.

~ Sampai di tempat baru, Nabi ambil garam dulu untuk sesuaikan hormon terlebih di tempat baru.
~ Untuk ubat penyakit rohani, air perlu di campur garam terutama sihir dan santau. Kenapa ye? Allah dah cipta garam untuk penarik toksid/asid/racun dalam darah atau tubuh dan juga penarik unsur2 negatif.

~ Pengamalan Pengamal Perubatan Islam untuk bersih rumah atau pagar rumah perlu tabur garam di sekeliling rumah.

~ Garam juga unsur yang boleh 'balance' balik sistem tubuh kita.

~ Garam boleh jadi rosak apabila dimasak atau bertindakbalas dengan suhu yang tinggi/panas, maksudnya kalau nak masak. Guna garam bukit dan jangan bubuh garam masa makanan menggelegak atas dapur. Tutup api dan biar suhu turun dulu, baru letak garam.

~ Kita panggil bubuh garam atas darat macam org arab buat. Bubuh garam masa nak makan. Sebab? Garam ada sodium dan potassium... Tubuh perlu potassium lebih. Kalau panas garam hanya tinggal sodium, potassium rosak dalam suhu panas. Sebab tu kena darah tinggi.

~ Selok-eloknya di tempat makan sentiasa ada mangkuk kecil garam dan sunnah Rasulullah SAW mencalit secubit garam menggunakan jari kelingking kanan dan dletakkan ke lidah bahagian depan. Ianya akan mngaktifkan kelenjar enzim penghadaman.


Wallahualam



Quote CARI-HBZ 6-11-2020 01:32 AM
buragazz replied at 5-11-2020 07:19 AM
Laa.. abis tu awat tak habak bila masa seswai nak masuk garam..



baca kat komen
Quote Supersirap 6-11-2020 09:14 AM
CARI-HBZ replied at 5-11-2020 05:29 PM
PENGUNAAN GARAM mengikut cara NABI MOHAMMAD S.A.W.

~ Sebelum makan Nabi letak secubit gar ...

Terima kasih TT, INFO YANG SANGAT BERMANFAAT
Quote husna_amal 6-11-2020 09:20 AM
CARI-HBZ replied at 6-11-2020 01:31 AM
PENGUNAAN GARAM mengikut cara NABI MOHAMMAD S.A.W.

~ Sebelum makan Nabi letak secubit g ...

Terima kasih atas perkongsian.

Lihat semua komen(20)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-12-2024 06:36 AM GMT+8 , Processed in 0.160105 second(s), 33 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top