PASIR PUTEH: Kebanyakan kedai makan dan restoran di sini memilih untuk terus berniaga secara dalam talian atau beli secara pandu lalu walaupun kerajaan sudah membenarkan aktiviti dine in atau makan di kedai.
Tinjauan Utusan Malaysia mendapati, kebanyakan peniaga mengakui tidak bersedia menerima pelanggan secara bersemuka kerana takutkan serangan varian Delta Covid-19 yang dikatakan merebak lebih pantas. Pemilik restoran AbePizza, Mohamad Amirul Hakim Sanusi, 25, berkata, dalam keadaan kes Covid-19 masih tinggi di Kelantan, dia lebih rela mengekalkan kaedah jualan secara bungkus atau menerima tempahan dalam talian. “Saya tidak berani untuk membuka restoran secara dine in kerana khuatir risiko penularan Covid-19, lebih-lebih lagi varian Delta yang dikatakan merebak lebih pantas dan sudah mula dikesan di Kelantan.
“Jika restoran dibuka seperti biasa, sudah pasti orang ramai datang berpusu-pusu sehingga sukar untuk kami memastikan penjarakan fizikal dalam kalangan pelanggan,” katanya ketika ditemui di sini semalam. Sementara itu, deretan restoran di Jalan Tok Bali-Besut yang terkenal sebagai ‘syurga ikan bakar’ juga di dapati masih tutup hari ini dengan kebanyakan peniaga memilih kaedah tempahan dalam talian dan khidmat tunai atau COD. Salah seorang pengusaha restoran ikan bakar di situ, Rohani Mat Ariffin, 58, berkata walaupun rentas daerah sudah dibenarkan dan dia serta pekerjanya sudah lengkap menerima dua dos vaksin, perasaan khuatir terhadap varian Delta masih menebal. “Saya tidak menaruh harapan ramai pelanggan akan datang ke restoran walaupun sudah lama terpaksa tutup kedai dan mengalami kerugian. “Alang-alang terpalit dengan pandemik Covid-19 yang merugikan perniagaan, adalah lebih waras jika ia terus ditutup daripada merisikokan kesihatan diri sendiri, keluarga dan para pekerja,” katanya.-CARI Sumber: Utusan Online
|
ADVERTISEMENT