CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

“Tak Perlu Ke Malaysia Lagi..” – Rakyat Indonesia Gembira Restoran Nasi Kandar Kini Ada Di Indonesia

5-3-2024 09:49 AM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 7926| Komen: 39

Description: Boleh dikatakan nasi kandar merupakan satu makanan yang sangat popular di kalangan rakyat Malaysia, dimana ia merupakan hidangan daripada utara Malaysia iaitu Pulau Pinang.


Boleh dikatakan nasi kandar merupakan satu makanan yang sangat popular di kalangan rakyat Malaysia, dimana ia merupakan hidangan daripada utara Malaysia iaitu Pulau Pinang.

Melalui satu video yang tular baru-baru ini, seorang pengguna TikTok asal daripada Indonesia memberitahu restoran nasi kandar kini sudah buka di negaranya.

Individu tersebut bahkan meluahkan rasa gembira kerana tidak perlu lagi ke Malaysia hanya untuk merasai kesedapan nasi kandar dan berkongsikan hidangan-hidangan yang perlu dicuba jika hadir ke restoran terbabit.


Meninjau di ruangan komen hantaran terbabit, pelbagai respon yang telah ditinggalkan pengguna media sosial tersebut dan ada yang berkata nasi kandar di Malaysia tidak sama seperti di Indonesia.



Bukan itu saja, malah ada yang berkata rakyat Malaysia mencari makanan dari Indonesia, manakala rakyat Indonesia mencari makanan Malaysia.



Sehingga artikel ini ditulis, video tersebut telah meraih lebih 150,000 tanda suka dan hampir 3 juta tontonan dari pengguna TikTok.

SUMBER : TikTok/Beautifulnara

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih
1

Lawak

Bosan

Friends Rank (1 people)


ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote lucky_peace 2-3-2024 10:54 AM
Tapi mostly nasi kandar kt Malaysia ni bukannya ori dari penang dah, mostly dari India nun hah..
Quote arareez 2-3-2024 11:32 AM
Kenapa cari-hbz ni letak future date bila create new thread. Harini kan baru 2 Mar
2024
Quote pearl.silver 2-3-2024 11:40 AM
Nasi kandar ni iols suka mkn yg kt penang n kedah je
Klu kt kl ke, rasa x sedap cam kt utara.
Klu kt indon lg lah.. mau jeluak kang
Quote nusaraya 2-3-2024 11:53 AM
Ada-ada saja ...Sejak bila nasi kandar asli milik bangsa India Tamil diklaim menjadi masakan Malaysia ?

Sekedar info... Nasi kandar sudah lama ada di Indonesia (terutama di Medan - Sumatra Utara) ... dijual di rumah makan atau restauran India Tamil ... bukan Malaysia .... Hehehe
Quote noor2 2-3-2024 12:45 PM
X minat nasi kandar....
Quote Gianna111 2-3-2024 01:35 PM
tekak i tak masuk makan nasi kandar.......
Quote Ahriman 2-3-2024 03:15 PM
Iols tk pernah makan nasi kandar.
Plus tk minat kuah campor2.
Quote Decaffeinated 2-3-2024 03:48 PM
Orang Malaysia pun bukan semua boleh telan nasi kandar ni. Indon aku rasa lagi tak boleh except yang mencari kelainan ja lah. Selera mereka sangat lain bagi aku.
Quote green~tea 2-3-2024 04:05 PM
I tak suka nasi kandar walau kekecik sampai darjah 5 nenek penang yang jaga... aku rasa kari kedai nasi kandar tu pekat lain mcm banding kari penang...
Quote midori888 2-3-2024 04:05 PM
Decaffeinated replied at 2-3-2024 03:48 PM
Orang Malaysia pun bukan semua boleh telan nasi kandar ni. Indon aku rasa lagi tak boleh except yang ...

adik meols citer kat Jakarta very rare jumpa indian....slalu yg indian nie tourist jer dia ckp...
Quote green~tea 2-3-2024 04:06 PM
arareez replied at 2-3-2024 11:32 AM
Kenapa cari-hbz ni letak future date bila create new thread. Harini kan baru 2 Mar
2024

Sbb dia nak all thread dia duduk 1st page kat CI... nak view lebih
Quote Decaffeinated 2-3-2024 04:17 PM
midori888 replied at 2-3-2024 04:05 PM
adik meols citer kat Jakarta very rare jumpa indian....slalu yg indian nie tourist jer dia ckp...
...

Yup. Tamil cuma ada di Medan.

Sabah Sarawak pun mana ada Indian. Kalau terjumpa tu big chance dari Selangor tak pun nismilan.



Quote tikusmontok 2-3-2024 05:20 PM
Iols cirit tiap kali lps mkn nasik kandar
Quote B40tastePosh 2-3-2024 05:40 PM
Edited by B40tastePosh at 2-3-2024 05:43 PM

Ayam Penyet bakal tewas kecundang ke?

Quote lucky_peace 2-3-2024 06:39 PM
arareez replied at 2-3-2024 11:32 AM
Kenapa cari-hbz ni letak future date bila create new thread. Harini kan baru 2 Mar
2024

Kan, iols sampai tgk kalendar cek semula tarikh haha
Quote B40tastePosh 2-3-2024 06:56 PM
Edited by B40tastePosh at 2-3-2024 06:57 PM
tikusmontok replied at 2-3-2024 05:20 PM
Iols cirit tiap kali lps mkn nasik kandar


Adik angkat aku tak makan kat Restoran Mamak. Dia tak suka kari.

Kalau makan mesti cari kedai ayam penyet, ayam gepuk etc.

Esok nak bawa dia pergi makan kat Rumah Makan Cibiuk kat Vista Alam... malam ni dia sampai KLIA
Quote midori888 2-3-2024 09:43 PM
Decaffeinated replied at 2-3-2024 04:17 PM
Yup. Tamil cuma ada di Medan.

Sabah Sarawak pun mana ada Indian. Kalau terjumpa tu big chance dar ...

owh patut lah....
Quote laksmanabentan 5-3-2024 10:21 AM
tak sedap mana pun uoolllsssss...
jauh beza la dari Penang style...
taste kelas bawahan uoollsss nih...

orang sana p makan pun sbb jarang ada makanan mcm tu..
rasanya skrg da ada 2 kedai nasi kandar tu..
LCC kat area Blok M
satu lagi kat Kemang

orang pergi makan sana tu sbb sesekali nak rasa yang berbeza jer uoolllssss....
Quote sayurmayur88 5-3-2024 10:36 AM
ok jer, mana2 pon ada resepi dia sendiri..
alaa pizza pon makanan asasi itali, ok jer org mesia buat

Lihat semua komen(39)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

23-4-2024 06:57 AM GMT+8 , Processed in 0.055469 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top