CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6310|Reply: 30

Jangan Sesekali Panaskan Semula 5 Jenis Makanan Ini

[Copy link]
Post time 13-7-2016 12:43 PM | Show all posts |Read mode
Oleh : Dean BZ




Kita sering kali menghangatkan kembali makanan yang belum sempat dimakan atau yang masih belum habis dimakan.


Perbuatan itu adalah bagus kerana kita dapat mengelakkan dari sifat membazir. Namun perlu anda ketahui ada beberapa jenis makanan yang anda tidak harus dipanaskan berulang-ulang atas beberapa sebab.


Nak tahu apakah makanan itu, nah kami kongsikan dibawah ini untuk manfaat bersama.







#1- Kentang
Kentang merupakan sejenis makanan yang kaya dengan manfaat kerana mengandungi zat seperti fosfor, zat besi, karbohidrat, protein, lemak dan kalsium. Oleh itu, kentang tidak digalakkan untuk dipanaskan berulang-ulang kerana boleh menghilangkan gizinya dan kemungkinan akan menjadi makananan beracun (mendatangkan keracunan makanan).







#2- Ayam
Ayam yang sudah dimasak akan hilang protein jika anda panaskan berulang-ulang. Jika ingin memanaskan ayam yang sudah dimasak, disarankan gunakan api yang kecil dengan waktu singkat, janji sudah hangat sudah memadai.






#3- Telur
Telur yang masih ada kuning telur didalamnya sangat berisiko tinggi jika dipanaskan. Ini kerana telur tersebut akan berisiko beracun jika dipanaskan semula dengan suhu yang tinggi secara berulang-ulang. Akibatnya pemakan telur mungkin akan mengalami sakit perut dan cirit birit.









#4- Bayam
Sayur Bayam memang terkenal dengan manfaatnya yang kaya dengan vitamin, mineral dan serat tinggi. Bayam sangat bagus untuk kesihatan tubuh dan kerana itu bayam tidak boleh dimasak berulang-ulang. Bayam mengandungi banyak nitrat (NO3) dan jika dipanaskan berulang-ulang ia akan menjadi nitrit (NO2) yang boleh menjadi racun dan berpotensi menjadi karsinogenik (zat pendatang kanser) bagi tubuh manusia.








#5- Daun Saderi
Daun Saderi atau juga dikenali sebagai daun sup merupakan sejenis sayur yang berbatang lembut yang kaya dengan zat besi, fosforus, natrium, kalium, karotena, vitamin A, B-Kompleks dan C dan magnesium. Kerana itu, jangan sesekali memanaskan sayur ini berulang-ulang kerana segala zat baik yang terkandung akan hilang begitu saja.





Jangan menganggap semua larangan ini sebagai perkara yang boleh dipandang remeh. Ini kerana selain kerugian besar kerana kehilangan banyak zat baik dalam makanan diatas, anda juga berisiko mendapat penyakit jika sentiasa amalkan memanas makanan secara berulang-ulang.


Terdedahnya makanan anda kepada kotoran kerana dibiarkan terlalu lama membuatkan makanan itu tidak lagi fresh dan berisiko "tercemar".  - CARI



Sumber - arbamedia.com
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-7-2016 01:43 PM | Show all posts
buat masa sekarang ni belum jumpa lagi org panaskan sayur
selalu sayur mmg lauk wajib utk dihabiskan
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2016 02:06 PM | Show all posts
ayam takleh panaskan berulang ke? tu yg selalu saya buat, huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2016 02:22 PM | Show all posts
semua lauk kalu buat bekal sy panas kan..
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2016 03:01 PM | Show all posts
abis tu kalau makanan yg kita masak pastuh kita frozen kan pastu kita panaskan balik pun bahaya ke
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2016 04:05 PM | Show all posts
ngarut je ni...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 14-7-2016 05:50 AM | Show all posts
Jadi buffet spread tu bahaya la jugakkan? Kan resto duk pasang burner jd mmg lauk pauk berulang2 dipanaskan.
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2016 08:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Selalu lauk kita panaskan balik takut basi.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-7-2016 09:18 AM | Show all posts
Boleh cayo ko nih. Macam x je.
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2016 09:52 AM | Show all posts
selalunya ayam la yg salu dipanaskan tp gne oven
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2016 01:14 PM | Show all posts
mmmm.. good info..
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2016 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Good info..thanks tt
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2016 07:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul ke info ni..... tq..
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2016 07:58 PM | Show all posts
mcm ni baru lah best baca. thumbs up
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2016 02:38 PM | Show all posts
mostly kerana takut keracunan makanan, thanks tt
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2016 09:48 PM | Show all posts
Huhu..slalu je panaskan kentang fries..pasni x buat dah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-8-2016 06:27 PM | Show all posts
tq for sharing this tips
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2016 10:23 PM | Show all posts
tq for sharing the tips...
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2016 07:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Selalu masakan yg berkuah je dipanaskan semula....huhu
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2016 12:09 AM | Show all posts
xpenah tahu pun sebelum ini..thanks for the info ye



http://toppikmalaysia.com/category/news/
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-11-2024 12:53 PM GMT+8 , Processed in 0.090623 second(s), 31 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list