|
1. Ikan Patin Masak Gulai Tempoyak
Bahan-bahan ( 4 orang makan )
(a) 4 ketul ikan patin. (b) Bahan kisar - 3 ulas bawang merah, 15 biji cili api (ikut suka), tempoyak 3 sudu dan air setangah cawan. (c) serai 2 batang dititik (d) gula (bergantung pada rasa tempoyak. Jika terlalu letak la gula). (e) Garam secukup rasa (f)
Cara-cara
1. Ikan patin di gaulkan dengan garam dan kunyit.
2. Masukkan kedalam periuk ikan patin dan bahan (b) dan (c). Gaul sehingga sebati. Perap dalam 5 minit.(Belum diletak diatas dapur gas).
3. Letak periuk atas api (api kecil) sehingga ikan patin separuh masak.
4. Masukkan air 2 cawan dan besarkan api. Tunggu hingga mendidih. 5. Masukkan garam, kunyit dan gula (jika perlu). 6. Sedia untuk dihidang.
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
2.SINGGANG PEDAS IKAN PATIN
Bahan-bahan ( 6 orang )
1 ekor ikan patin yang sederhana 7 ulas bawang putih 1/2 inci kunyit hidup 5 sudu besar cili giling 3 biji cili api 3 batang serai 4 keping asam gelugur (blh ditambah atau dikurangkan mengikut selera) 2 biji tomato 1 inci lengkuas air 8 gelas (mengikut saiz ikan )
Cara-cara
Bersihkan ikan patin dan dibasuh dengan sedikit tepung gandum. Tumbuk kunyit hidup dan cili api. Potong lengkuas nipis-nipis, bawang putih dimayang halus, serai diketuk, tomato dipotong empat, Panaskan air- masukkan kunyit + cili api+cili giling+asam gelugur +bawang putih + garam- biarkan mengelagak dan sebati rempah ratus. Masukkan daun kesum+serai + ikan- biarkan ikan masak tetapi usah terlalu lama sangat Masukkan tomato- biarkan seketika Rasa garam sekali lagi.... Kemudian....." Abang, makanan dah siap jom makan...)"
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
3. RESEPI ASAM PEDAS IKAN PATIN.
Bahan-bahan
1 ekor ikan patin yang telah dipotong dan bersihkan dengan asam keping
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
1 cm halia
1 btg serai dititik
Daun kesum
1 bunga kantan dibelah dua
1/2 mangkuk kecil air asam jawa
15 tangkai cili kering dikisar
Air secukupnya
garam dan gula secukup rasa
minyak masak
sedikit belacan (ikut suka)
Boleh tambah sayuran seperti bendi dan terung panjang
Cara-cara
Kisar bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan halia.
Tumis bawang, serai dan cili kering yang telah dikiasr tadi hingga naik bau.
Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air,boleh juga tambah sayuran seperti terung panjang dan bendi,biar mendidih.
Masukkan ikan, garam, gula dan belacan jika suka,biar sehingga ikan masak, siap untuk dihidangkan bersama nasi putih.
Selamat mencuba!
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
4.Ikan Patin Masak Tempoyak Temerloh
Bahan :
5 biji cili padi - nak pedas letak lebih
1 inci kunyit hidup
3 sudu besar tempoyak
1 bunga kantan - belah 4
Sedikit daun kesum
1 asam keping
Garam
Cara :
Tumbuk cili padi dan kunyit.
Masukkan air secukupnya, tempoyak dan masak bersama bahan tumbuk. Masukkan juga bunga kantan.
Bila dah mendidih pekat, baru masuk ikan. Jangan lama sangat sebab ikan lembut. Masukkan daun kesum.
Sesuaikan rasa. Jika kurang masam, baru dimasukkan asam keping.
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
5. Sambal Patin Goreng
Bahan :
ikan patin - dipotong2
cili kisar - ikut kepedasan
3 ulas bawang putih - dikisar
1/2 labu bawang besar - dihiris
1/2 labu bawang besar - dikisar
sedikit ikan bilis - dikisar
1 keping asam keping
gula dan garam secukup rasa
sedikit kiub ikan bilis
minyak untuk menumis
Cara memasak :
Patin dipotong, dibersihkan dan diperap dengan asam jawa @ jus limau nipis dan sedikit garam selama 10 minit untuk hilangkan hanyir, cuci bersih dan perapkan sekali lagi dalam 10 minit dan cuci kembali dan toskan.
Lumurkan patin dengan sedikit garam dam kunyit dan tabur sedikit tepung, sebatikan dan goreng garing, angkat dan toskan, ketepikan.
Tumis bawang yang dihiris2 hingga wangi kemudian masukkan bahan2 kisar dan masak hingga pecah minyak dengan api sederhana.
Masukan garam, gula, asam keping dan kiub ikan bilis, kacau sebati.
Masak hingga sambal kering, garing dan pecah minyak dengan api yang perlahan dan sentiasa kacau supaya sambal tak hangus.
Bila sambal dah kering garing dan pecah minyak, masukkan patin yang telah digoreng tadi, sebatikan , tutup api dan boleh dihidangkan.
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
6. Asam Pedas Patin Goreng.
Bahan :
1 ekor ikan patin
bendi dikerat hujungnya sedikit jerk
air asam jawa ikut masam
Garam dan sedikit gula
1/2 kiub ikan bilis
cili kisar ikut pedas
3 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap kuntum
sedikit daun kesom
1 batang serai - dititik
6 biji bawang merah - dikisar halus
1 ulas bawang putih - dikisar halus
1/4 inci kunyit hidup -dikisar halus
sedikit ikan bilis - dikisar halus
1/4 inci belacan - dikisar halus
Cara Memasak :
Patin dipotong, dibersihkan dan diperap dengan asam jawa @ jus limau nipis dan sedikit garam selama 10 minit untuk hilangkan hanyir, cuci bersih dan perapkan sekali lagi dalam 10 minit dan cuci kembali dan toskan.
Lumurkan patin dengan sedikit garam dam kunyit dan tabur sedikit tepung, sebatikan dan goreng garing, angkat dan toskan, ketepikan.
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus dan serai yang dititik hingga wangi, masuk cili kisar dan tumis hingga pecah minyak dengan api kecil yerk. Tuang air, kacau dan biar mendidih.
Masukkan tomato, tuang jus asam jawa dan masukkan bunga kantan dan daun kesom. Biar mendidih perlahan. Perasa dengan garam secukupnya dan sedikit gula serta kiub ikan bilis secukup rasa. Biarkan seketika dan masukkan patin yang telah digoreng tadi dan bendi, Kacau perlahan2 yerk supaya patin tak hancur dan biarkan mendidih dan bendi dah 1/2 masak, boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih.
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
7. MASAK LEMAK CILI API.
Bahan-bahan ( 1 family )
5 potong ikan patin
segenggam cili api
1 biji kelapa -diparut & diperah santannya
2 inci kunyit hidup
1 batang serai - dititik
1 keping asam gelugor
garam
Cara-cara
bersihkan ikan patin dan rendam dengan air asam jawa untuk buang hanyir lebih kurang 15 minit.
tumbuk lumat cili api dan kunyit hidup.
masukkan pes cili yang ditumbuk tadi dan serai beserta santan ke dalam periuk.
masak atas api sederhana sampai menggelegak. kacau selalu untuk elak santan pecah.
Bersihkan ikan yg direndam dengan air asam jawa sekali lagi dengan air bersih dan masukkan dalam periuk. Tambah sedikit air jika perlu.
kerap simbah kuah perlahan2 ke atas ikan hingga ikan masak utk elak santan pecah. jangan kacau kuah kerana isi ikan patin lembut n mudah tercerai.
Sementara itu boleh masukkan asam gelugor dan perasakan dengan garam.Sedia dihidang.
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
8. Ikan Patin Goreng Berempah.
Bahan-bahan:
1 ekor ikan patin - bersihkan, belah 2 dan potong ikut citarasa
1 sudu teh pati asam jawa
1 sudu teh serbuk kunyit
garam & perasa pilihan
minyak
Bahan kisar untuk memerap:
2 biji cili merah
5 batang serai
3cm halia
3 biji bawang putih
1 labu bawang besar
1 sudu teh lada hitam
1 sudu bteh ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
Cara:
1. Perap ikan patin bersama bahan pemerap, pati asam jawa, garam dan kunyit selama 15 minit.
2. Panaskan minyak dan goreng hingga masak.
3. Angkat dan toskan minyaknya.
4. Sedia untuk dihidangkan.
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
9. Ikan Patin Masak Kukus.
Bahan-Bahan:
1.Ikan Patin.Paling sedap kalau ikan patin yg segar di beli di tepi sungai Pahang.Ikan ini gaulkan sedikit dengan garam .
2.Hiris Halia, Bawang Putih, Bawang Merah dan Cili Api.Banyak mana?Bergantung pada anda ye.kalau suka halia lebihkan aje.
3. Bawang Merah yang di hiris tadi hendaklah di goreng.Maksudnya kita buat bawang gorengla.Pastikan tidak hangit sbb jika hangit ia akan hilangkan rasa manis ikan tu nanti.Jadi kena goreng api perlahan .Setelah masak bawang tadi terus masukkan ke atas ikan tadi.
4.Kemudian masukkan bahan-bahan hirisan lain di atas ikan patin.Perahkan sedikit asam limau.Tapi kat sini asam jawa yg di bubuh sbb xde asam limau.(boleh juga sebagai peganti tetapi jangan banyak).Masukkan sedikit kicap masin.(kalau tidak mahu masukkan pun tidak apa tp pastikan garam yang diperap dengan ikan cukupla)-))
5.Itu sahaja dan letakkan di dalam kukus selama kira-kira 30 minit.
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
10.Ikan Patin Masak Asam
bahan2nya:
seekor ikan patin - dipotong2.
6 biji bawang merah - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
2 inci halia - dikisar
2 batang serai - dikisar
3 biji buah keras - dikisar
15 tangkai cili kering - dikisar
2 inci kunyit hidup - dikisar
2 helai daun kunyit - dihiris rampai
2 kuntum bunga kantan - dihiris nipis
2 keping asam gelugur
1 sudu makan air gula melaka (rebus siap2 nk guna dh senang..;))
garam secukup rasa.
cara2nya:
- bersihkan ikan.
- masukkan ke dalam kuali bahan2 kisar,renihkan sekejap,kacau2kan..
- masukkan daun kunyit,bunga kantan,asam gelugur,air gula melaka,garam dan juga ikan.
- masak dgn api yg sederhana perlahan sehingga kuahnya agak kering.
- kemudian bolehlah di dihidangkan bersama nasi putih dan lauk pauk yg lain.
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
11.Ikan Patin Goreng Berlada.
Bahan - bahan :
1 ekor ikan patin ( potong 5 ) , digoreng bersama garam dan kunyit. ( ketepikan )
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
3 tangkai lada hijau*
1tangkai lada merah*
15 biji cili padi*
1 biji tomato ( belah 4 )
1 biji bawang besar ( belah 4 )
1/2 cawan air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
p/s : bahan yang bertanda * di blend hancur.
Cara - cara :
1. panaskan minyak,tumis bahan yang diblend hingga pecah minyak.
2. masukkan air asam jawa, bila dah mendidih masukkan bawang besar dan tomato.garam dan gula.
3. masak sehingga sebati semua rasa...tuangkan atas ikan patin goreng tadi.
|
|
|
|
|
|
|
|
12. Ikan Patin Goreng Bawang Putih
Bahan dan cara membuatnya:
Satu labu bawang putih ditumbuk bersama sedikit garam sehingga lumat. Lumurkan pada ikan dengan sedikit kunyit. Kemudian, goreng. Bila warna bawang sudah keperangan seperti di dalam gambar, cepat2 angkat bawang dahulu. Kemudian, teruskan menggoreng ikan seperti biasa sehingga ikan masak.
|
|
|
|
|
|
|
|
13. Ikan Patin Asam Tempoyak
Bahan-bahan:
Seekor ikan patin (sederhana besar, dibersihkan dan dipotong)
10 biji cili padi
5 ulas bawang merah
5 sudu besar tempoyak
3 keping asam keping
sekuntum bunga kantan
2 ikan daun kesum
Air secukupnya sebagai kuah
Cara membuatnya:
- Bawang merah dan cili padi dirumbuk hingga lumat
- Masukkan air dalam periuk, dan rebuskan hasil tumbuk tadi sehingga naik bau.
- Masukkan tempoyak, bunga kantan, daun kesum dan asam keping. Biarkan ia mendidih
- Masukkan ikan, dan biarkan ia mendidih lagi.
- Perasakan dengan garam dan gula.
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
14. IKAN PATIN MASAK ASAM PEDAS MELAKA.
BAHAN BAHANNYA
Seekor ikan patin
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu besar belacan
5 sudu makan cili kering kisar
1 sudu besar kerisik
Sedikit kunyit hidup
1 mangkuk air asam jawa
Sedikit halba (5 biji je dah cukup)
Garam secukupnya
Sedikit daun keson
1 bunga kantan dibelah 4
Kacang bendi secukupnya
CARA MEMBUATNYA
Mula2 kisarkan bersama2 bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup dan belacan sehingga lumat semuanya
Panaskan minyak dan tumiskan halba sehingga wangi baunya
Masukkan bawang2 kisar tadi diikuti cili kering kisar dan kacau2kan selalu
Bila dah agak garing cilinya tu masukkan kerisik dan masak atas api perlahan je
Masukkan daun kesom dan bunga kantan dan kacau2kan lagi
Tunggu sebentar baru masukkan air asam jawa dan tambahkan air masak secukupnya ikut kesesuaian, jangan terlalu cair kuahnya nanti tak sedap rasanya
Bila air tu dah mendidih masukkan ikan patin dan garam secukup rasa
Masukkan juga kacang bendi pula dan tunggu hingga ikan betul2 masak, baru ditutup apinya dan sedia untuk dimakan.
|
|
|
|
|
|
|
|
15. IKAN PATIN GARING TOMATO.
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan patin (dipotong ke beberapa bahagian)
3 biji buah tomato (dibelah 4 setiap satunya)
2 biji cili merah dipotong memanjang
1 labu bawang besar dihiris nipis
3 ulas bawang putih dihiris nipis
1 inci halia dihiris halus
1 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
1 sudu teh gula
Sedikit garam & serbuk kunyit (utk lumur pd ikan)
CARA MEMBUATNYA
Goreng ikan seperti biasa sehingga betul2 garing. Angkat & ketepikan dahulu
Dengan sedikit lebihan minyak tadi, tumiskan bahan2 yg dihiris seperti bawang besar, bawang putih & halia sehingga agak layu
Masukkan cili kering kisar dan kacau2kan diikuti dengan sos cili, sos tiram & sos ikan, kacau biar sebati
Tambahkan sedikit gula dan masukkan buah tomato & cili merah, masak sehingga tomato agak hancur
Terakhir masukkan ikan patin goreng dan gaulkan biar betul2 sebati dengan sos nya sebelum ditutup api. Sedia untuk dihidangkan.
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
16,-.MASAKAN KHAS IKAN PATIN
[youtube]ID4NuzjfE2A[/youtube]
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
17.IKAN PATIN ASAM PEDAS KHAS PADANG
[youtube]AKVmFWx3ZRI[/youtube]
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
18.Patin Goreng Pedas Petai
[youtube]eokahvWIbhQ[/youtube]
|
|
|
|
|
|
|
|
19.Ikan Patin Bakar
[youtube]1TzN4ryCFEk[/youtube]
|
|
|
|
|
|
|
|
20.Ikan Patin Pedas (Indonesia Recipe)
[youtube]9T1mE6IjqR0[/youtube]
|
|
|
|
|
|
|
| |
|