Walaupun warna sup tulang merah ini seakan-akan darah agak menyeramkan bagi sesetengah orang tetapi ia merupakan satu hidangan yang wajib sekiranya anda berkesempatan untuk ke Singapura.
my mother punya resipi rasa mcm sama mcm kat kedai mamak jual..
senang aja..
Tulang 1 kg (bersihkan rebus...sebahagian air rebusan disimpan)
rempah kari 1 pkt kecil
bawang kecil 15 biji
bawang putih 15 biji
tomato botol 1 botol kecil
chili sauce 1/2 botol
chili kisar 1 senduk atau lebih..
kalau nak merah letak warna merah..tapi saya tak letak..
tumis bawang kecil, putih, cili kisar sampai betul2 garing...
masukkan rempah kari yg dah dicampur air..sampai bau naik..'
kemudian masukkan air rebusan..masukkan tulang...rebus sampai daging empuk..
kemudian baru masukkan sauce..garam...
setelah tu masak sampai kuah pekat...
makanan kaka paling rindu sekali mi bi hun singapore letak kuah kari. kaka dpt makan sekali je kt open house. lepas tu dah tak tahu nak cari cmne. sedap sangat rasanya.