View: 2381|Reply: 12
|
Resepi Yang Jarang Dikongsikan
[Copy link]
|
|
Assalammualaikum.
Selamat Tahun Baru & Selamat Tahun Baru Cina kepada semua.
Untuk memeriahkan Bod Makanan & Resepi nie, i nak buka rumah utk uols share resepi yang jarang dikongsikan.
Maksudnya, juadah tu wujud tapi xbrape dikenali dan xdiketahui juga resepi serta cara penyediaannya.
So, jom lah kita berkongsi. Mana tau blh jadi popular & buka ruang utk sape2 jadikan ia sbg sumber utk jualan.
Thanks. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
apa kata elin bagi dulu...resepi pasir gudang satu... |
|
|
|
|
|
|
|
Mcm maner nk jdikan thread nh favorite.. it means, klu ad org posting, kita dpt notification???? |
|
|
|
|
|
|
|
i actually ade 1 menu nie.
jarang jumpe di kedai2 mkn.
jarang jgk dgr opismate i masak lauk nie.
samada lauk nie xbrape digemari @ ade lauk lain yg lbh m'jadi plhn.
sambal kerutup
- yg pnh i mkn dl gunakan ikan caru.
ikan caru
bahan kisar:
bawang merah
bawang putih
serai
halia
lengkuas
- tumis sampai garing
- masukkan gula, garam, ajinamoto & asam keping.
- masukkan ikan caru.
- masukkan air sikit.
- terbalikkan ikan biar masak sekata.
- tunggu sambal kering sikit.
- siap.
*maaf. nie bkn menu pasir gudang tau. nie menu yg i rs dah lm xjumpe. mlh i xmasak kat umah pon.
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
wow...terbaik, bleh try nti
|
|
|
|
|
|
|
|
ops, lupe. ikan caru tu kene buang dl jaketnye tau.
ngee... |
|
|
|
|
|
|
|
ingatkan ada guna rempah kerutup |
|
|
|
|
|
|
|
eileen80 replied at 31-1-2017 04:57 PM
ops, lupe. ikan caru tu kene buang dl jaketnye tau.
ngee...
Tak suka nak siang ikan cencaru nie..leceh betul nak buang jaket dia..huhuu |
|
|
|
|
|
|
|
sm lah. xsuke jgk. tp kalo dah kene jgk m'buangnya, t'pakse lah.
dl2, arwah mak ade ajar. buang sirip die tu dl. pastu lubang sirip tu cungkil pakai hjg pisau.
then amik kertas sokabor, kepit kat kulit yg dah t'kopek tu then tarik.
tp kdg2 sakit hjg jari. so i selalu guna plyer. kepit je pastu tarik. jari pon xsakit.
nak tau ikan fresh @ x, bile tarik kulit tu.
kalo fresh, kulit akan mudah tanggal. kalo xfresh, isi ikan akan ikut skali t'kopek.
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
eileen80 replied at 13-2-2017 08:02 AM
sm lah. xsuke jgk. tp kalo dah kene jgk m'buangnya, t'pakse lah.
dl2, arwah mak ade ajar. buang s ...
Hehee..yup betul tu eileen..kena tarik jaket dia pakai surat kabar..saya mula tak suka nak siang ikan cencaru sbb dulu masa nak buang jaket dia sampai berdarah jari saya..
Lagi satu ikan tongkol dgn ikan keli..kalo ada ikan2 nie kat umah, kakak saya yg tolong siangkan..huhuu |
|
|
|
|
|
|
|
Mmg dari zaman asrama x suka ikan jaket..
: |
|
|
|
|
|
|
|
Best gila ikn jaket goreng
Kat kafe tempat i ni, dia buat ikan jaket berlada. Tp dia goreng sekali ikan tu dengan lada salut ikn tu.
Jadi nanti lada goreng tu jd bumbu ikan.camne nk ckp ek..tp sedap gak la..i xpnh mkn masakan camtu |
|
|
|
|
|
|
| |
|