View: 70877|Reply: 139
|
CILI BOH @ CILI KERING BLEND TUMIS...MANA SATU PILIHAN ANDA BILA MEMASAK?
[Copy link]
|
|
Edited by rohayatimat at 5-7-2018 06:13 PM
Sekarang semua nak cepat...masak pun nak cepat... Begitulah senario hari ini, apabila orang perempuan mula sibuk dengan tugasan, perniagaan, persatuan dan lain-lain lagi... Mulalah kedengaran berbagai sungutan;
1. "ak memotong,blend tu nak kena curik masa,sbb jagakansi kecik ni.kalu buat nye die poo poo ke,alamat pijau la montot die..."
2. "Aku paling tak suka potong cili. Tak kira la cili kering ke cili merah.Tangan jenis cepat pijar".
3. "saya sejak ada anak kecik ni pakai cili boh saja..x demasa nak blend cili..cepat pun cepat masak jadi..hahaha..orang pemalas ginila..disebabkan dahada anak sorang n mengandung pulak 2nd ni..badan memang x larat..so, pilihanyang ada cuma cili boh sajer..raser memang kurang ckit la.."
4. "kalu br nak potong,rebus,blend,kdg lambatjadinya..kena standby jalan shortcut bila time tdesak.hehe.."
5. "bila ada baby ni saya tak suke sangat nak pegangcili.."
6. "kalu br nak potong,rebus,blend,kdg lambatjadinya..kena standby jalan shortcut bila time tdesak.hehe..."
7. "sbb takut terkena panas...ke apa...risau sgt kena kat baby..."
8. "bila ada baby ni saya tak suke sangat nak pegangcili.. "
Apa pendapat anda?
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
PyoNaRi replied at 2-2-2018 09:10 PM
I prefer cili kering, rebus and blend. Even makan masa nak asing dia punya biji tu. Sebab dulu penah ...
i pun buat mcm u...cuma bab potong nk asingkan biji i soh osmate..pijar hehe |
|
|
|
|
|
|
|
Kalau aku lebih suka beli cili boh yang siap dah tu. Memang la orang kata kurang sedap sikit berbanding yang cili kering blend sendiri tu. Bila masak sambal apa2 jenis tu pandai2 la ejas rasa dia bagi sedap. |
|
|
|
|
|
|
|
My house guna cili padi (yang siam punye) campur cili besar. Jarang-jarang cili kering n never cili boh. |
|
|
|
|
|
|
|
NonaNaga replied at 2-2-2018 09:42 PM
i pun buat mcm u...cuma bab potong nk asingkan biji i soh osmate..pijar hehe
Nak asingkan biji tu mmg malas gila. Kadang kalau dah terlampau malas tu, I buang gitu2 ja biji, lepas blend I tapis. Cuma rugi la sikit hehe. Tapi tangan I tak pijar kalau cili kering. Cili padi, cili api ja yg pijar. Or I yg tak sedar hehe |
|
|
|
|
|
|
|
I lagi suka guna cili kering.. Kalau guna cili boh, masakan rasa tak sedap.. Hehe
Tapi i jenis paling malas nk rebus cili tu so i rendam cili dengan air panas mendidih tu.. Sambil tu boleh la potong bawang, halia dan apa yang patut |
|
|
|
|
|
|
|
iols x suke cili boh..rase 1 mcm lain bbdng dgn cili kering..buat asam pedas pun x kick..cume yela..penyakit M tu kuat bile tang nk kne rebus kne potong buang bijik |
|
|
|
|
|
|
|
noraidil_06 replied at 2-2-2018 10:15 PM
My house guna cili padi (yang siam punye) campur cili besar. Jarang-jarang cili kering n never cili ...
cili padi yg siam tu cemane rupenye sis? kalo cmpo dedue ni ala2 jd resepi berlado ke..iola suke buat ayam berlado campo cili padi dgn cili besa |
|
|
|
|
|
|
|
namieamuro replied at 2-2-2018 10:56 PM
cili padi yg siam tu cemane rupenye sis? kalo cmpo dedue ni ala2 jd resepi berlado ke..iola suke b ...
Yg jual kt supermarket tu.iols pggl cili siam je.dia mcm cili padi tp panjang skit la |
|
|
|
|
|
|
|
Iols suka cili kering direbuihh pastu blend dgn minyak . Cantik je kejadian. Kalau takut pijor beli la gloves. Berlambak jual. Kalo tgk org korea msk pn dorang pakai gloves. Kite je xguna konon2 xrasa air tgn.. |
|
|
|
|
|
|
|
PyoNaRi replied at 2-2-2018 10:35 PM
Nak asingkan biji tu mmg malas gila. Kadang kalau dah terlampau malas tu, I buang gitu2 ja biji, l ...
I cili kering tu terlampau pegang mmg pijor...tp kengkadang tgk juga jenis ada cili kering yg jenis pedas....cili api tu kalau aku menumbuk terperecik kt tgn pas mandi pun x ilang pijor ....
|
|
|
|
|
|
|
|
Sazida replied at 2-2-2018 11:08 PM
Iols suka cili kering direbuihh pastu blend dgn minyak . Cantik je kejadian. Kalau takut pijor beli ...
I pun tambah minyak n garam sket ..mmg berkilat gitew...tq bg tips kalau osmate aku tade aku leh pakai gloves pastik tu ek...tengkiu uolssss |
|
|
|
|
|
|
|
Mls ke rajin ke tetap dgn cili kering blend sdri..Gunting cili kering buang bijik,rebus..Ada tgl bijik skit2 tu then blend je dgn minyak, nanti bijik tu hancur sdri |
|
|
|
|
|
|
|
Cara i sebelum start masak, potong siap2 rendam air panas.. pastu buat ler ptg bawang dll.. masa nak mula blend, cili dah kembang.. cuci bersih.. blend masak ler.. siap2 |
|
|
|
|
|
|
|
bukan silap teknik...memang cili boh tak sedap bila buat sambal...rasanya semacam jeeeee...akak pun dah cuba...cili kering the best...
|
|
|
|
|
|
|
|
wowwww...siap suruh osmate lagi...mesti upahnya lumayan sekaliiiiiii...akak buat sendiri jeeeeeee
|
|
|
|
|
|
|
|
wowwww...sis ni memang pandai masak...mungkin chef kotttt...boleh ke bagi akak tip mcm mana nak sedapkan cili boh...yaaaa laaaa time terdesak guma jugaaaa...
|
|
|
|
|
|
|
|
tip yg bagus ni...terima kasih..
|
|
|
|
|
|
|
|
akak cili kering pun pijar...nak2 buah yg berkeriput tuuuu....cili padi...ya ampunnnnn...pegang buah pun tangan dah panas gilerrrrr...
|
|
|
|
|
|
|
| |
|