|
Nak share lah kat mereka yg minat makanan spt this one.
Sorry sukatan nya... saya takdak. Semuanya main hentam.
You must have..
Atta flour
Ghee(minyak sapi) Butter or Margerin . Ghee lebih sedap for those in Malaysia, QBB is the best.
Minyak masak
Water
Salt(optional)
Place atta in a bowl.
Rub in a tablespoon of fat.
Add water bit by bit until it becoms a dough. The best is bila dough tak lagi lekat pada tangan.
Add about one tbs of cooking oil, and uli dough sehingga minyak sebati.
The bread taste better if made few hours ahead. make as many small balls as u can, as big as golf ball, flatten it and roll out.
A flat, non stick pan should be used if you don磘 have 'tawa'
Heat the pan, mesti betul betul panas.
Before putting bread on pan, remove tepung yg berlebihan.
Place it on pan.
When you see collur difference on the bread, color tukar ke gelap sikit. turn over the other side.
Dgn Perlahan tekan sides of the bread dgn kitchen paper atau kain. Tunggu hingga puffs up and lepas itu turn over to cook the first side.
Bila dah siap semua,
Lettakan sedikit minyak sapi atau butter atau margerine on one piece of bread and take another one sandwich iand rub it together.
Serve with dhall, any type of curries, achar or simply have it plain with ' Chai' |
|
|
|
|
|
|
|
Nie gambar chapati yg Maisya pernah buat...resepi macam yg Tillingtan bagi ni.
my favourite ni. tapi my family selau makan chapati dgn sardin+kentang dadu.
'chai' pon my favourite jugak...sedap kan! |
|
|
|
|
|
|
|
thks..maklang suka gak capati ni makan ngan kuah sardin... |
|
|
|
|
|
|
|
Mak ai.... teringin lak nak makan chapati.....ngan sambal sardin or keema kambing..pergh! |
|
|
|
|
|
|
|
Sapa pernah buat tosei, angkat tangan..bagilah resepi..kak Noor suka sgt makan tosei..nak resepi yg dah dicuba dan berjaya kalau boleh..heheheh sbb akak malas nak buat eksperimen..di dahului dgn ucapan terimakacih :bodek: |
|
|
|
|
|
|
|
kak liza biasa buat gini jer...
CAPATI
bahan
600 gm tepung atta
2 sudu besar majerin
air suam secukupnya
garam
Cara
1. Campurkan tepung dgn majerin & garam dan ramas sehingga menjadi serbuk.
2. Tuangkan air suam ditengah2. Uli sehingga menjadi doh.
3. Jangan terlalu lembek/lembut untuk mudah mencanainya.
Perap 2 jam.
4. Bahagikan doh kepada ketulan kecil. Kemudian canai nipis/leper.
5. Panaskan kuali leper/non-stick pan.
6. Masukkan adunan yg telah dileperkan.
7. Sentiasa tekankan kepingan carpatti dalam kuali supaya tidak mengelembung.
8. Bila telah keperangan boleh angkat.
9. Hidangkan bersama kuah dhall. |
|
|
|
|
|
|
|
wahhh ada resepi capati..bagus lah nanti aku nak try....asyik dok beli kat mamak jeee...alih2 mamak tu gak yang kaya raya...aku gak yang kayap..
[archived]
[ Last edited by NoorMasri on 14-7-2005 at 11:47 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by NoorMasri at 14-7-2005 05:39 PM:
Sapa pernah buat tosei, angkat tangan..bagilah resepi..kak Noor suka sgt makan tosei..nak resepi yg dah dicuba dan berjaya kalau boleh..heheheh sbb akak malas nak buat ek ...
hehehe....nyaris nak angkat tangan tadi...ingatkan noor tanya sapa suka makan tosei!!!:lol ...cikdak memang suka makan tosei....sampai 2 keping sekali adap...tapi kena garinglah....
oh ya cikdak memang pernah masak tosei...tapi segera punya...tepung dia dalam peket, cap babas....just mix with water, goreng... makan ngan kari ayam...
rasa dia pun boleh tahanla....mana boleh celeng maju kari house punya!!!:lol
so...sapa yang terer buat tose original..tolong angka tangan sekali lagi.... |
|
|
|
|
|
|
|
lin pernah buat capati ikut resepi kak liza, tap lin pakai tepung gandum dan wheat flour.. sebab tak ada tepung atta... menjadik dan sodap... kenkawan cubalah try :hug: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by NoorMasri at 14-7-2005 05:39 PM:
Sapa pernah buat tosei, angkat tangan..bagilah resepi..kak Noor suka sgt makan tosei..nak resepi yg dah dicuba dan berjaya kalau boleh..heheheh sbb akak malas nak buat ek ...
maklang bukan angkat tangan sbb tau resepi tose cuma nak bagitau maklang suka gak makan tosei, ada rasa masam2 skit..:cak: jangan bercampur ngan peluh mamak sudahlah..:kant::puke: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by cikdak at 15-7-2005 08:15 AM:
hehehe....nyaris nak angkat tangan tadi...ingatkan noor tanya sapa suka makan tosei!!!:lol ...cikdak memang suka makan tosei....sampai 2 keping sekali adap...tapi kena garinglah....
oh ya ...
heheh Cikdak cepat je dia nak angkat tangan.., ..buat guna campuran hok segera takmo ah..:no:
lin pernah buat capati ikut resepi kak liza, tap lin pakai tepung gandum dan wheat flour.. sebab tak ada tepung atta... menjadik dan sodap... kenkawan cubalah try
Lyn,kat sini tak pernah jumpa lagi tepung atta tapi akak tengok dlm buku resepi Indian kat sini mmg guna wheat flour..akak rasa tepung atta tu sama je lah dgn wheat flour sbb dulu masa kat m'sia akak pernah wat sekali capati guna tepung atta..rupanya jika dibandingkan dgn wheat flour mmg seakan akan..
maklang bukan angkat tangan sbb tau resepi tose cuma nak bagitau maklang suka gak makan tosei, ada rasa masam2 skit.. jangan bercampur ngan peluh mamak sudahlah.
ramai nya peminat tosei ye..heheh mak Lang..tosei tu masam sbb kena peram semalaman kalau tak silap dorang guna tepung beras pastu peram semalaman..cam wat apam hok peram2 tu..
Noor pun suka sgt tosei..kalau pi restoran mamak mesti makan tosei..suka kuah putih hok ada cili kering potong2 tu..perghhh terliur lak bila ku kenang-kenangkan...cepat laaaaa...sapa pandai angkat tangan.:bodek: |
|
|
|
|
|
|
|
tosei ni kalau tak silap lin dia pakai sejenis tepung.. nantilah lin cuba tanya indian kat sini, kalau mereka tahu kaa.. lin rasa tepung dia mcm ada jual jer kat market |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by eyzlyn at 16-7-2005 03:53 AM:
tosei ni kalau tak silap lin dia pakai sejenis tepung.. nantilah lin cuba tanya indian kat sini, kalau mereka tahu kaa.. lin rasa tepung dia mcm ada jual jer kat market
tepung kacang kuda ke Lyn..? :stp: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by NoorMasri at 15-7-2005 05:50 PM:
tepung kacang kuda ke Lyn..? :stp:
tak sure la kak noor.. nanti lin pi market, lin cuba tgk tepung apa..
amboi.. mengidam makan tosei ek.... lin pun suka jugak makan tosei ni, my peberet breakfast :love: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hanieliza at 14-7-2005 06:35 PM:
kak liza biasa buat gini jer...
CAPATI
bahan
600 gm tepung atta
2 sudu besar majerin
air suam secukupnya
garam
Cara
1. Campurkan tepung dgn majerin &a ...
Kakliza, den dah buat capati ni..sodap makan ngan sambal sardin.:mll: Anak daro den yg tak penah makan capati tu pun makan, habis licin gua cakap sama lu..:cak: Kakliza, meh kita bukak warong capati, nak tak?:bgrin: |
|
|
|
|
|
|
|
capati nie kira dulu makanan wajib kitaorang time weekend..sekali mak wat mmg berkeping2..saya jerr dah 4 keping!!tu tak masuk abah lagikk...
lawannya pulak mesti kuah sardin dgn bawang...
kuah sardin selalunya camnie..
tumis bawang merah,bawang putih..pehtu masukkan satu tin sardin..kacau dan hancurkan sedikit demi sedikit..seeloknya tekan dgn garfu..pehtu buh lerr ayor asam skit..letak kicap skit..garam dan lada hitam..lada putih yg ditumbuk kasar..
bior masak skit seketika baru letakkan hirisan cili merah dan cili hijau..
bawang laks cenggini..
2-3 labu bawang besor yg dibelah 2 then hiris2..[separa gelang]
pehtu amik udang kering..basuh..tos..[dalam segenggam..or ikut korang..]
lada hitam biji..dalam 2 sudu..
udang kering dgn lada hitam tu diblend guna blender kering..blend sampai udang kering tu jadik cam berhampas..kuarkan dan gaul dengan hirisan bawang tadik..
siap di makan.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hanieliza at 14-7-2005 06:35 PM:
kak liza biasa buat gini jer...
CAPATI
bahan
600 gm tepung atta
2 sudu besar majerin
air suam secukupnya
garam
Cara
1. Campurkan tepung dgn majerin &a ...
Hanieliza,
Chapati tu rasanya lebih sedap jika dibiar kan megelebung, ianya lebih lembut.
Also when press, make sure you press on the sides first as it will encourrage the bread to puff up.
[ Last edited by Tillingtan on 18-7-2005 at 09:20 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Tillingtan at 18-7-2005 09:17 PM:
Hanieliza,
Chapati tu rasanya lebih sedap jika dibiar kan megelebung, ianya lebih lembut.
Also when press, make sure you press on the sides first as it will encourrage the bread to puff up ...
ok..TQ dear..:tq:
nampaknya kena buat praktikal ni...:cak:
tak boleh tahan....terasa begitu menyelerakan jer.... |
|
|
|
|
|
|
|
sori ye kengkawan ... nak tanye sikit....kita nie budak baru blaja masak
boleh ke tepung atta tu dicampur kan ngan tepung gandum????...
sebab tepung atta tu ade sikit aje |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by aprilmint at 19-7-2005 03:55 PM:
sori ye kengkawan ... nak tanye sikit....kita nie budak baru blaja masak
boleh ke tepung atta tu dicampur kan ngan tepung gandum????...
sebab tepung atta tu ade sikit aje
SELAMAT DATANG ke Food n Recipes...
memang boleh dicampurkan...
kak liza pernah buat sebab nak tahu rasa camner bila ada campuran tepung gandum dan tepung atta...
dri segi rasa biasa jer tetapi warnanya agak putih/creah dari chapatti...
anyway kak liza pernah buat pizza gandingkan tepung atta dan gandum ni... |
|
|
|
|
|
|
| |
|