CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 128608|Reply: 262

ANEKA PULUT [PULUT KUNING, WAJIK, PULUT PANGGANG DSB]

[Copy link]
Post time 24-1-2005 10:27 AM | Show all posts |Read mode
Siapa-siapa boleh tolong ajar buat pulut kuning yang sedap? TQ!

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 20-11-2008 12:55 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-1-2005 11:27 AM | Show all posts
Originally posted by serenity at 24-1-2005 10:27 AM:
Siapa-siapa boleh tolong ajar buat pulut kuning yang sedap? TQ!



My recipe,

1 kg beras pulut + 2" kunyit hidup di tumbuk (gaul rata dan rendam selama 4 jam)
1 kotak kecil santan ready made :bgrin:
1/2 sk Garam

Sementara menunggu kukusan panas, toskan air beras pulut yg direndam bersama-sama kunyit hidup tadi.  Masukkan dlm loyang dan kukus dalam 20 minit.  Selepas itu buka penutup kukusan, masukkan santan yg dah dicampur garam dan gaul rata pada keseluruhan pulut tadi.  Kemudian kukus lagi sehingga pulut masak.  Sesekali buka penutup dan gaul pulut itu. cara saya kalau nak tahu dah masak, setiap kali gaul pulut tu saya akan rasa pulut tu mentah lagi ke tak. Rasanya dlm masa 30 minit dah masak dah pulut tu.  Sekian, terima kasih.

[ Last edited by bebop on 24-1-2005 at 11:37 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-1-2005 12:03 PM | Show all posts
Originally posted by bebop at 24-1-2005 11:27 AM:



My recipe,

1 kg beras pulut + 2" kunyit hidup di tumbuk (gaul rata dan rendam selama 4 jam)
1 kotak kecil santan ready made :bgrin:
1/2 sk Garam

Sementara menunggu kukusan panas, ...


TQ .. tapi pakai santan ready made ni sedap ke?
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2005 12:39 PM | Show all posts
Mesti kena rendam 4 jam ke baru boleh kukus....
Kalau lagi lama adakah lagi bagus atau sebaliknya....
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2005 12:46 PM | Show all posts
kak liza rasa tajuk ni dah ada..
anyway kak liza tuliskan juga untuk senang baca...


PULUT KUNING

Bahan
1 kg beras pulut [ dibasuhkan]
3 keping asam keping
3 s/b kunyit serbuk...bancuh dan tapiskan
air secukupnya untuk merendam pulut..

daun pisang [untuk lapikkan lubang dalam periuk kukusan]


1 biji kelapa..perahkan [3 cawan santan pekat]
garam
gula

Cara:
1. Rendamkan beras pulut dengan asam keping dan larutan kunyit selama 5 jam
untuk mendapatkana warna kuning. [sekali sekala gaulakan bahan ini supaya
beras pulut ini rata warna kuningnya]
2. Toskan beras pulut dalam tapisan.
3. Panaskan kukusan.
4. Lapikkan daun pisang dalam periuk kukusan.
5. Masukkan pulut dalam kukusan yg telah dilapikkan daun pisang.
6. Kukuskan sehingga naik wap dari tepi periuk.
7. Angkat keluar pulut dan masukkan dalam mangkuk besar.
8. Tuangkan santan yg telah digaulkan dgn garam dan gula.
9. Gaul dan kacau rata santan dan pulut. Masukkan semula dalam periuk kukusan.
10. KUkuskan semula sehingga naik wap lagi.
11. Bila telah naik wap, tutup api dapur.
12. Hidangkan pulut dengan rendang atau gulai ayam atau daging.




boleh rujuk sini...
http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=122541&fpage=14


[ Last edited by hanieliza at 20-8-2005 03:18 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-1-2005 02:30 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 24-1-2005 12:46 PM:
kak liza rasa tajuk ni dah ada..
anyway kak liza tuliskan juga untuk senang baca...


PULUT KUNING

Bahan
1 kg beras pulut [ dibasuhkan]
3 keping asam kepin ...


tumpang tanya, resipi ni untuk berapa orang makan yekk?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 24-1-2005 02:31 PM | Show all posts
Yummie... terliur tengok pulut kuning Kak Liza.....
Orang kata kalau nakkan pulut kuning tu berkilat kena teruh asam keping betul ke?
Terasa nak mencuba pulak......
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2005 03:19 PM | Show all posts
Originally posted by serenity at 24-1-2005 02:30 PM:


tumpang tanya, resipi ni untuk berapa orang makan yekk?


selalunya bolehlah makan dalam 10 atau 12 orang kot..




Originally posted by bayu at 24-1-2005 02:31 PM:
Yummie... terliur tengok pulut kuning Kak Liza.....
Orang kata kalau nakkan pulut kuning tu berkilat kena teruh asam keping betul ke?
Terasa nak mencuba pulak......


betuilah tu..
so kak liza sentiasa rendamkan dengan asam keping..
bila nak masak pulut tu..asam tu keluarkan..
simpan dan bila pulut dah masak..masukkan dalam periuk kukusan yg masih ada air dan rebuskan sekejap..
nanti periuk kukusan tu tak nampak kusam bahagian dalamnya..
ini petua...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 24-1-2005 04:00 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 24-1-2005 03:19 PM:


selalunya bolehlah makan dalam 10 atau 12 orang kot..






betuilah tu..
so kak liza sentiasa rendamkan dengan asam keping..
bila nak masak pulut tu.. ...



TQ kak liza .. nak cuba esok!
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2005 07:28 AM | Show all posts


PULUT KUNING

Bahan-bahan:

1 kg beras pulut
2 1/2 cawan santan pekat
sedikit serbuk kunyit
1 keping asam gelugur
1 sudu besar garam (paras rata)
air secukup nya

Cara membuat:

Beras pulut dibersihkan kemudian direndam dlm air bersama serbuk kunyit dan asam gelugur selama 3-4 jam
Toskan beras pulut, kemudian dikukus hingga separuh masak.
Campurkan garam ke dalam santan.
Angkat pulut, masukkan ke dlm mangkuk besar kemudian gaulkan dengan santan secukup rata
Masukkan semula ke dalam pengukus dan kukus lagi hingga masak.
Angkat dan boleh dihidangkan dengan lauk pauk (kari/rendang)
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2005 08:13 AM | Show all posts
Mmmm..sedapnya pulut kuning.  Dah lama tak makan pulut kuning ngan rendang atau serunding..:mll:
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2005 08:38 AM | Show all posts
Selain dari daun pisang boleh juga gunakan daun pandan utk lapik kukusan supaya baunya lebih wangi..
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2005 08:43 AM | Show all posts
Originally posted by tarbiah at 30-6-2005 08:38 AM:
Selain dari daun pisang boleh juga gunakan daun pandan utk lapik kukusan supaya baunya lebih wangi..


ye betul..mak k Noor pun guna daun pandan utk lapik..k Noor lak tak pernah lapik sbb lubang pegukus umah ni kecik2 tak jatuh pun beras pulut tu walaupun masa mula2 letak..lagi mudah kerja :bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2005 10:24 PM | Show all posts
hari tu buat pulut kuning ngan kari kambing pekat & sambal telur dan inilah hasilnya:- siap ngan teh tarik KOMTAR sekali:cak:



Pulut tu Inai kukus sekali harung je...tak tau pulak lepas buh santan kena kukus balik:stp:...lenkali nak try stail K.Liza & K.Noor lak.:ah:

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2005 06:16 AM | Show all posts
Originally posted by inai at 30-6-2005 10:24 PM:
hari tu buat pulut kuning ngan kari kambing pekat & sambal telur dan inilah hasilnya:- siap ngan teh tarik KOMTAR sekali:cak:

[img]http://i7.photobucket.com/albums/y259/langside/DSC00069.jpg ...


Inai, camana u kukus pulut sekali harung je..masa mula2 buh pulut dlm kukusan tu buh santan sekali gus ke atau lepas kukus pulut hingga masak baru masukkan santan terus dimakan ke? (macam berbelit2 lak soalan k Noor ni..hehehe :bgrin

teh tarik tu nampak mengancam lah..rasa nak minum teh tarik lah plak..esok ingat nak buat teh tarik laa kalau panjang umo...dah lama tak menarik nih..slurppppppp :mll:

baru teringat pulut kuning masa raya haji tu ari ada lagi satu tupperware kecik dlm freezer, bila2 buat kari kambing nak keluarkan lah..2 hari lepas kawan bg kari kambing lupa ada pulut kuning dlm freezer..harap dpt dihabiskan sebelum raya posa tahun ni..hahaha :lol


[ Last edited by NoorMasri on 1-7-2005 at 06:17 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2005 07:14 AM | Show all posts
Originally posted by NoorMasri at  10:16 PM:


Inai, camana u kukus pulut sekali harung je..masa mula2 buh pulut dlm kukusan tu buh santan sekali gus ke atau lepas kukus pulut hingga masak baru masukkan santan ter ...


Lepas kukus pulut hingga masak, terus bubuh santan panas dan takyah kukus lagi.(jawapan terbelit utk soklan berbelit ):lol
dulu2 mak inai selalu ambik order dr kwn2 cina opis bapak...dia buat camtu je..

biar betul K.Noor, pulut kuning dr raya haji..dah dekat 1/2 thn tu..tak tau pulak pulut boleh tahan selama tu...

Psstt..teh tarik tu hubby yg pakar membuatnya..Al-kisah satu hari  dia pi masjid masa ada satu jamuan..so my hubby buatkan teh utk org2 masjid..pastu tok imam(agak tua juga.. org Paki) tu kata 'sapa buat teh ni..teh macam ni kat Pakistan saja boleh minum..tak pernah jumpa lagi org buat teh mcm ni kat UK ni..apa lagi kembang kempislah hidung cik abgku yg seorang:nyorok::bgrin:
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-7-2005 07:20 AM | Show all posts
Originally posted by inai at 1-7-2005 07:14 AM:


Lepas kukus pulut hingga masak, terus bubuh santan panas dan takyah kukus lagi.(jawapan terbelit utk soklan berbelit )
dulu2 mak inai selalu ambik order dr kwn2 cina opis bapak...dia buat camtu je..

biar betul K.Noor, pulut kuning dr raya haji..dah dekat 1/2 thn tu..tak tau pulak pulut boleh tahan selama tu...

Psstt..teh tarik tu hubby yg pakar membuatnya..Al-kisah satu hari  dia pi masjid masa ada satu jamuan..so my hubby buatkan teh utk org2 masjid..pastu tok imam(agak tua juga.. org Paki) tu kata 'sapa buat teh ni..teh macam ni kat Pakistan saja boleh minum..tak pernah jumpa lagi org buat teh mcm ni kat UK ni..apa lagi kembang kempislah hidung cik abgku yg seorang


ooo cam tu Inai..tapi cepat basi tak..agaknya santan tu kena masak dulu lah yer..:stp:

mmg betui..pulut kuning akak elok je lagi dlm freezer..masa raya tu ari buat byk sgt sampai 2 kilo..esoknya tak abis terus frozenkan...buh dlm bekas kecik2..bila2 terasa nak makan kuarkan satu bekas..(samada panaskan dlm microwave atau kukus balik)..tak ada lah mende tu membazirkan..rasanya kalau duk dlm freezer setahun pun tahan tu..tapi jgn dah thawed tapi simpan balik dlm freezer dah tak boleh lah cam tu..

wow..org Paki pun boleh tergoda dgn teh tarik ur hubby..power tu..akak pun terliur ni..esok pagi2 nak sarapan teh tarik lah..:pompom:
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2005 02:11 PM | Show all posts

Pulut Kuning

Assalamulaikum semua

nak tanya kepada mereka2 yg senior dalam bidang masak memasak nie, cara2 memasak pulut kuning (yg macam kat kenduri kahwin tu lah)

Pulut nie kalau makan ngan rendang atau sambal ikan bilis sedap kan....eeeeemmmmm ... yam yam :mll:

kalau ade cara masak guna microwave lagi baik.... teringin sangat nak makan :mll:

:love: :love: :love:
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2005 04:53 PM | Show all posts
please check kat archive..
byk sekali thread itu dibincangkan sebelum nie..
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2005 04:56 PM | Show all posts
paling senang masak dengan rice cooker je aprilmint
kalau takmo rendam pun tak pe..just masukkan beras pulut yg dah siap dibilas + garam sket+ serbuk kunyit + air.. then  masak seumpama memasak nasi biasa
sukatan air tu kene kurangkan dari sukatan beras biasa

kalau nak rendam dulu pulut tu dgn kunyit pun boleh gak..
n kalau nak masukkan santan sket pun bleh gak utk rasa yg lebih lemak..


[ Last edited by ninoZ at 18-8-2005 05:01 PM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-9-2024 06:08 AM GMT+8 , Processed in 0.137958 second(s), 41 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list