|
ASSALAMUALAIKUM SEMUA
saya nak mintak pandangan kawan2 kat board nie mengenai resepi segala jenis sayur....setiap kali tibanya ramadhan saya sering mengalami masalah nie...tak tau nak mempelbagaikan masakan sayur nie...contohnya kailan...setiap kali beli kailan saya hanya tahu masak kailan ikan masin jer...selainnya tak tau...kalau sawi saya akan masak goreng atau sayur sup jer...kawan2 kat sini boleh tak tolong saya untuk mempelbagaikan masakan utk sayur nie...tak kisah sayur apa pun...kalau boleh sayur yang simple untuk dimasak...
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 2-12-2007 08:21 PM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
cuba buat masak lemak ke atau sayur lodeh yg mcm orang makan ngan lontong tu... sedap gak |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by faziraniq at 29-9-2005 08:59 PM
ASSALAMUALAIKUM SEMUA
saya nak mintak pandangan kawan2 kat board nie mengenai resepi segala jenis sayur....setiap kali tibanya ramadhan saya sering mengalami masalah nie...tak tau nak mempelbaga ...
waalaikumusalam...
boleh rujuk :dia: KOMPILASI ACAR, SALAD & KERABU
juga pelbagaikan jenis sayuran ..
lain ari lain sayurnya..
atau buatkan plan menu untuk seminggu dan catitkan apa sayuran yg perlu dibeli untuk seminggu.. |
|
|
|
|
|
|
|
kak liza,
semua tu kerabu je...
resepi sayurlah...yang berkuahnya.
leh tumpang resepi...he..he.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by zul_khaleeda at 10-10-2005 09:39 AM
kak liza,
semua tu kerabu je...
resepi sayurlah...yang berkuahnya.
leh tumpang resepi...he..he..
hehehhehe..nanti kak liza kutip resepi sayur kak liza yg bersepah2 tu dan tepek sini...
SAYUR CAMPUR GORENG
Bahan-Bahan:
100 gm brokoli
100 gm bunga kubis
100 gm cendawan segar
10 batang kacang buncis
5 batang putik jagung
1 batang carrot kecil
100 gm isi ayam [hiris nipis dan kecil]
100 gm udang segar kecil [buangkan kulit]
2 sudu besar minyak
3 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ]mayang
2 biji cili merah ]
1 sudu besar sos tiram ]
2 camca teh tepung jagung ]
1 cawan air rebusan ayam ] bancuhkan
garam
daun bawang bawang
Cara:
1. Potong sayur mengikut kesesuaian.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang sehingga layu dan wangi.
3. Masukkan isi ayam dan biarkan lembut dan masak.
4. Masukkan putik jagung carrot, kacang buncis, garam dan udang. Gaulkan rata.
5. Bila dah agak lembut masukkan bunga kobis dan brokoli dan juga air rebusan ayam, sos tiram & tepung jagung.
6. Bila dah mendideh masukkan dalam pinggan dan taburkan daun bawang. |
|
|
|
|
|
|
|
GORENG KACANG PANJANG & CARROT
bahan
5 batang kacang pannjang [potong pendik]
1 batang carrot kecil [potong panjang]
3 kelopak kobis panjang atau kobis biasa
2 keping tahu putih [potong kecil]
100 gm udang hidup [buangkan kulit]
3 ulas bawang merah ]
1 ulas bawang putih ] mayang
1 biji cili merah ]
minyak untuk tumis
garam
air sikit
cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mayang.
2. Masukkan udang, kacang dan carrot.
3. Masukkan kobis dan garan serta sedikit air.
4. Kacau rata dan tutp sebentar.
5. BIla nampak sayur layu bolehlah dihidangkan. |
|
|
|
|
|
|
|
SALAD RENGKAS
bahan
daun salad
tomato
bawang besar
timun
lada kapsikum
telur rebus
sedikit gula
cuka dan minyak jagung
cara
1. Rendamkan salad dalam air dan toskan.
2. Potong tomato, bawang, timun , cili kapsikum dan elur rebus.
4. Susunkan sayur dalam pinggan hidangan.
5. Gaulkan gula, garam. minyak jagung dan cuka. Tuangkan atas sayuran |
|
|
|
|
|
|
|
SAYUR REBUS BAYAM DAN KELEDEK
bahan
250 gm bayam hijau
100 gm keledek
1 s/b udang kering
1 biji cili merah ]
secubit belacan ] tumbuk hancur
1 labu bawang besar [mayang]
garam
air secukupnya.
cara
1. Daun bayam dan keledek di potong kecil dan bersihkan.
2. Masukkan semua bahan kecuali daun bayam dalam periuk dan masakkan sehingga mendideh.
3. Masukkan daun bayam dan biarkan mendideh semula.
4. Rasakan garamnya dan hidangkan. |
|
|
|
|
|
|
|
GULAI CILIAPI PISANG MUDA
Bahan-bahan
1 sikat pisang muda [pisang emas/lemak manis]
1 gengam ikan bilis
3 cawan santan pekat
2 cawan air
2 helai daun kunyit
garam
Bahan mesin
15 biji ciliapi 1 inci kunyit hidup
3 ulas bawang merah
Cara
1. Pisang dibuangkan kulit dan potongkan nipis. R
2. Rebuskan dengan garam sehingga mendideh dan toskan.
3. Masukkan bahan mesin, ikan bilis dan pisang yg direbuskan dengan air dan renehkan sehingga mendideh.
4. Bila mendideh masukkan santan pekat dan daun kunyit.
5. Kacau supaya tidak naik minyak sehingga nampak mendideh sekali lagi.
6. Rasakan garam dan bila dah mendideh tutup api dan hidangkan. |
|
|
|
|
|
|
|
PAJERI BOMBAY NENAS akan TUMIS AIR SAYUR NENAS
Bahan-Bahan:
1 biji nenas yang sederhana besarnya
1 biji carrot kecil [ hiriskan kecil]
2 sudu besar gula
3 biji cili merah [hiriskan]
2 biji cili hijau [hiriskan]
1/2 cawan air
Garam dan serbuk perasa secukup rasa minyak untuk menumis
Bahan Tumis
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 biji bunga pelaga
1 kuntum bunga lawang
1 labu bawang besar [mayangkan]
2 ulas bawang putih [mayangkan]
1 inci halia [mayangkan]
Cara:
1. Nenas dikupas kulitnya kemudian dibersihkan matanya dan dipotong kecil.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
3. Masukkan air,gula dan garam.
4. Bila telah mendideh masukkan nenas, cili merah dan hijau.
5. Biarkan mereneh sehingga mendideh dan rasakan garamnya.
6. Bila telah masak hidangkan bersama nasi minyak atau beriani. |
|
|
|
|
|
|
|
SALAD SAYUR MAYONIS
Bahan Sayuran [hiriskan]
Salad lectucce
timun
bawang besar
kobis manis
carrot
tomato
Sos Mayonis [kacau rata]
1 cawan mayonis
1/2 cawan air sejuk [cold ice water]
2 biji jus limau kasturi
1 s/k lada hitam [kisar]
1. Gaulkan semua bahan supaya semuanya terkena mayonis.
2. Sejukkan sebelum dihidangkan. |
|
|
|
|
|
|
|
GORENG KAILAN DGN BAWANG PUTIH
Bahan
500 gm sayur kailan [potong kecil]
100 gm udang [buangkan kulit]
1 s/b sos tiram
minyak
Bahan tumbuk kasar
10 biji ciliapi
5 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga garing.
2. Masukkan udang dan kacau rata.
3. Masukkan sayur kailan, sos tiram. Kacau rata.
4. Biarkan sebentar dan angkat.
5. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih. |
|
|
|
|
|
|
|
SUP SAYUR SIMPLE
Bahan
1 batang celery (bukan daun celery)
1/2 biji cili hijau capsicum
2 helai daun kobis panjang
1 biji tomato
1/2 batang carrot
1 keping dada ayam [hiriskan kecil dan nipis]
1 cm halia
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Air secukupnya
Garam secukup rasa
daun sup
Cara
1. Potong kecil semua sayur.
2. Rebus semua bahan dlm periuk kecuali daun sup.
3. Masukkan garam untuk memberi rasa dan biarkan mendideh |
|
|
|
|
|
|
|
wah..best..best
thanks kak liza..;)
ni nak tanya kak liza..camne nak buat pajeri nenas yg macm kari tu?
then satu lagi saya nak tanya kak liza camne nak masak peria..nak hilangkan pahit sikit
dan pelbagai cara masak peria..
anyway thanks sekali lagi dan selamat berposa |
|
|
|
|
|
|
|
mak aiii..
kejap je tinggal kan...bertepek2 resepi kak liza.
tima kasih...mu...ahh..cayang |
|
|
|
|
|
|
|
bukannya apa..kengkadang tu bila terlihat gambo tu maka terdetik lah hati
nak masak mcm kita lihat.... |
|
|
|
|
|
|
|
paling simple, goreng kobis & campur dengan apa je sayur yang ada dlm peti ais. cukup senang. |
|
|
|
|
|
|
|
tengok gambo kak liza...mulalah datang idea...apa nak masak petang nih.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by maria at 10-10-2005 10:16 AM
wah..best..best
thanks kak liza..;)
ni nak tanya kak liza..camne nak buat pajeri nenas yg macm kari tu?
then satu lagi saya nak tanya kak liza camne nak masak peria..nak hilangkan pahit ...
PAJERI NENAS
Bahan
1 biji nenas
3 s/b rempah kari ikan [bancuh ngan air sikit]
3 s/b kerisik
2 s/b brown sugar atau gula biasa
1 biji kelapa [2 cawan santan pekat]
1/2 cawan minyak
garam
Bahan tumbuk
1 labu bawang besar
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 paket udang kering
Bahan tumis
5 biji bunga cengkih
2 sm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
Cara:
1. Nenas dibuangkan kulit dan matanya. Potong kecil.
2. Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bahan tumis dan bahan tumbuk sehingga wangi.
3. Masukkan rempah kari yg telah dibancuhkan. Kacau rata.
4. Masukkan nenas sambil dikacau rata. Masaklah hingga naik minyak.
5. Masukkan santan, gula, garam dan kerisik.
6. Biarkan reneh sampai mendideh dan pekat dan naik minyak.
7. Hidangkan dengan nasi minyak atau nasi putih.
NOTA:
Cara potong nenas...
|
|
|
|
|
|
|
|
KACANG PANJANG GORENG BERTELUR
Bahan-bahan
1 ikat kacang panjang (dipotong pendek2)
1 biji telur ayam
5 ulas bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)
1 biji cili merah (besar)- hiris2
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Cara-cara membuat
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah sampai
naik bau- then masukan cili merah tadi...
Kemudian, masukkan kacang panjang dan gaul sebentar
Masukkan telur dan gaul rata
Akhir sekali barulah dimasukkan garam secukup rasa..siapppp..
KOFTA SAYUR - yg ni kwn bagi resepi..lom pernah cuba lagi,,try lahh
Bahan-Bahan
300 g kentang dilecek
30 g kubis dihiris
1 biji bawang dihiris
1 biji cili dihiris
2 batang kacang buncis dipotong kecil
1 batang lobak merah dipotong kecil
1 sudu besar serbuk jintan putih
3 sudu besar minyak
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk cili
cara2nya...
Satukan semua bahan, gaul rata dan hidangkan. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
| |
|