CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 77953|Reply: 209

PENGGUNAAN MSG DI DALAM MASAKAN

[Copy link]
Post time 8-11-2005 02:25 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by Kacip_Fatimah at 11-1-2012 10:43

Meh kita buat kajian berkenaan MSG dan juga perencah-perencah tambahan ni.

Bagi Shida, Shida memang tak letak serbuk perasa (Ajinomoto) dalam sebarang makanan. Tak pernah beli pun. Tapi Shida ada beli cube atau stok ayam. brand tak tentu. tapi kalau stok ayam guna brand maggi. bahan2 tambahan yang sentiasa ada kat dapur, stok ayam, stok ikan bilis, sos tiram, sos Lea & Perrins.

Tapi tak semua masakan Shida letak perencah2 tambahan ni. Hanya masakan tertentu sahaja. Kalau buat sambal tumis, nak balancekan rasa pedas tu shida letak sedikit gula. tapi honey tu selalu komplen kata sambal shida manis. walhal letak hanya hujung sudu teh je. nak buat macam mana ha?

Yang lain2 macam mana pulak? Meh kita vote.
Single Polls, Total 102 Users voted
13.81% (29)
9.52% (20)
18.10% (38)
58.57% (123)
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 8-11-2005 02:26 PM | Show all posts
shida dah vote. kalau boleh, letak le sekali brand apa yang korang guna ek.
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2005 02:54 PM | Show all posts
sut guna..tapi jarang2...bukan ape..kat rumah mak tu dari dulu ada msg nie..jadi kita pun terikut ikut gak ler...
shida tau..kakak ipar sut..dia nyer msg umak aiiiiii boleh buat stock setahun..pakai tabung besor...camne tu?...
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2005 02:58 PM | Show all posts
maisya tak pernah masak bubuh serbuk msg sebab mak maisya pun memang tak guna msg ni....kalau sos tiram, or kiub ayam tu ada ler jugak guna...jenama tak tetap, selalunya capai jer apa yg ada.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-11-2005 03:22 PM | Show all posts
shida masa dok bujang dulu kalau masak, member rumah tegur pasal shida tak taruk aji. tapi dia tanya macam mana shida masak lagi sedap dari dia yang taruk aji.

shida pun memang dlm family tak de sorang pun yang guna aji. perencah2 tambahan tu adelah tapi tak guna banyak pun.
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2005 03:33 PM | Show all posts
den sekurga pon tak ponah guna msg..kalau guna msg masak sedap pon org tak heran ..den salute org msk tak guna msg..tp sedap bangat..mmg org tu pandai masak  la..

den guna perasa tambahan tu mcm sos tiram..tu pon kalau msk sayo..kadang2 tak maso pon pasai guna udang kering pon dah uumppp..kicap pon sebab msk kicap le :bgrin:
sos tiram selalu guna brand Adabi..kalau takde guna brand Maggi..kicap cam biasa la kipas udang
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 8-11-2005 03:35 PM | Show all posts

eonis x penah guna ajinomoto........ umi pun x penah guna.

eonis kalu msk buh garam n gula ckit je... just nak bg rasa cukup je.
kalu masakan tertentu eonis buh kiub ayam  knorr.
bergantung pada jenis masakanlah.. tp "cik aji"  x penah diundang ke umah kami.. hehe!

tp makcik eon suka sgt msk guna aji.. kalu mkn sedap gak..
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2005 03:35 PM | Show all posts
kak liza tidak gunakan MSG tetapi suka juga menambahkan perasa lain2 sapeti kiub ayam/ikan bilis/kicap..sos tiram tetapi bergantung pada jenis masakan tu...
jenamanya tidaklah tentu..amik/beli ikut apa yg sempat dan nampak jer..
tak kisah pun...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-11-2005 05:52 PM | Show all posts
tak pernah beli aji ni sbb memang tak pernah guna.
ada guna kiub ayam/bilis, kat sini brand maggi ada kiub ayam/lembu halal tp tak de jual kiub bilis.
sos lain mcm sos tiram...tak de brand tetap, apa yg ada beli ajelah, janji halal...
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2005 06:05 PM | Show all posts
ajinomoto mmg tak guna..
just guna perencah ikan bilis n perencah ayam yang takdak msg..
selebihnya guna kicap manis (eliza) tapi sekarang guna cap kipas udang
n sos tiram..minyak bijan...
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2005 06:12 PM | Show all posts
kak Noor hanya guna MSG bila masak rebus2 cam singgang ke, masak bening sayur ke ..takmo rasa leccah sgt kata org Ganu , guna pun secoet je dlm 1/10 sudu kecil je , kak Noor mmg menjaga bab2 bahan kimia dlm makanan ni..kalau makanan yg mengandungi bahan pengawet kalau boleh akak elakkan...kalau sup2 ayam/daging tak buh MSG pun..nanti rasanya jd muak, masak kari ke, gulai dan sambal tumis pun akak  tak buh MSG

kat umah akak ni ada kuib ayam, guna bila nak wat nasik ayam bila malas nak rebus ayam..tapi kalau time rajin rebus ayam..guna fresh stok ayam so tak gunalah kuib ayam tu..time malas akak guna kuib ayam pun hanya guna 1/4 drp kuib aje kalau nak buat sup sbb mmg terasa lemak MSG nya tu kalu buh 1/2 atau 1 kiub tu

sos tiram kadang2 je beli bila gi London..sbb sini payah nak jumpa sos tiram yg ada tanda halal..

ekceli perencah segera spt kuib pati ayam/bilis tu sumer tak kiralah brand apa pun mmg kaya dgn MSG gak..sama gak dgn kicap lemak cap kipas udang serta sos tiram..pun mengandungi MSG..sbb tu rasa mende tu lemak semacam je..lening akak guna kicap cap ayam..terasa bezanya tak lemak langsung...

apa2 pun kalau boleh elakkan guna MSG..satu lagi mee maggie segera...pun kaya MSG...
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2005 08:03 PM | Show all posts
selalunya tidak masak dengan msg kecuali yang sudah tersedia like cube or stock ayam knor......pernah cuba cube stok ayam tanpa msg....tak sedap la.......
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2005 08:45 PM | Show all posts
Assalamualaikum semuer,

Teman masak TAK PERNAH guna MSG/Aji no mo to.

Kalau utk TAMBAH kemanisan or kelazatan masakkan.........teman tambah bawang merah jer.
ff:
Utk memekat kuah teman tak guna Tepung jagung.
Teman ganti dgn serbuk ketumbar or kas kas or kacang dal.
Santan pun AMAT jarang teman gunakan.
Ia di ganti dgn yoghurt or tairu aka susu masam.

Wsalam
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-11-2005 09:34 PM | Show all posts
nice,
ada jual lagi ke kas kas tu? kalau tak silap dia macam serbuk kan. lebih kurang macam tepung suji.
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2005 10:40 PM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 8-11-2005 09:34 PM
nice,
ada jual lagi ke kas kas tu? kalau tak silap dia macam serbuk kan. lebih kurang macam tepung suji.



Kak Shida,

Kas kas ada 2 jenis di pasaran.
1. Bentuk bijian
2. Serbuk

Wsalam
p/s haper kabor Nando's kiter
:hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2005 10:48 PM | Show all posts
Originally posted by niceghost2005 at 8-11-2005 10:40 PM



Kak Shida,

Kas kas ada 2 jenis di pasaran.
1. Bentuk bijian
2. Serbuk

Wsalam
p/s haper kabor Nando's kiter
:hmm:


kalau kat sini kas kas ada 2 kaler..satu warna putih kelabu..satu lagi warna itam..sokmo Nice guna hok kaler mana? sokmo jumpa dlm btk biji..omputeh panggil poppy seed
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 8-11-2005 10:56 PM | Show all posts
Originally posted by niceghost2005 at 8-11-2005 10:40 PM



Kak Shida,

Kas kas ada 2 jenis di pasaran.
1. Bentuk bijian
2. Serbuk

Wsalam
p/s haper kabor Nando's kiter
:hmm:



mak shida ada jugak guna kas kas taruk dalam beriyani. tapi le ni dah tak nampak dah.

ff: sampai sekarang masih belum sempat mencuba
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2005 11:48 PM | Show all posts
Saya mengakulah memang guna MSG. Betul ke MSG ni memudaratkan? Teruk sgt ke?
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2005 01:36 AM | Show all posts
Originally posted by NoorMasri at 8-11-2005 10:48 PM


kalau kat sini kas kas ada 2 kaler..satu warna putih kelabu..satu lagi warna itam..sokmo Nice guna hok kaler mana? sokmo jumpa dlm btk biji..omputeh panggil poppy seed



ff:ff:


OOOOOOOOO Poppy seeds tu kas kas eekkkk k NOOr???
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2005 01:40 AM | Show all posts
Menjawab soklan tuan umah pulak....


MSG in the form of true MSG, tak pernah guna, takder pun kat umah..

tapi hidden MSG, lam kiub ayam, oyster sauce, kicap, lea n perrins, ketchup sumer2 tu pakai la...


the way I think lak...kalau tak letak langsung2 menda2 tambahan ni, tak sedap la pulak mkn, so dok terasa mkn kat luar pulak sedap,kang tak suka lak makanan kat umah.. baik la kita letak moderate amount...

tapi tu la..indian/pakistani food, takder langsung letak benda berasaskan MSG ni, sedappp jo rasa...semua pakai natural spices/ingredients ja..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-1-2025 08:56 AM GMT+8 , Processed in 0.049031 second(s), 32 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list