|
last saturday ada gathering Resepinet, so Mas buat loh bak dengan meatballs n salsa dip (resipi nanti, tak type lagi), alhamdulillan ramai yang suka, resepi ni main agak2 jadi ikut taste masing2 ya yang penting dalam loh bak ni 5 spice powder...tak salah asal loh bak dari Penang coz dapat pon dari chinese fren from Penang..dish ni worth trying
Penang Loh Bak/Chicken Roll
A/
1-2 keping beancurd skin (macam fucuk tapi lembut) -potong jadi 12 keping kecik
B/
250gm isi ayam-potong dadu kecil
1/2 carrot -potong dadu kecil
1/2 paket water chestnut/sengkuang cina - potong dadu kecil
20gm bawang putih -cincang
1/4 Tb garam
1-2Tb kicap pekat
1/2Tb minyak bijan
2Tb tepung jagung
1tsp pepper
3Tb gula
2tsp 5-spice powder
1 telur
Perapkan semua bahan B. Tepikan.
Potong beancurd skin dalam size 4" X 4" atau selalunya yang beli tu terus bahagikan 16 bahagian dapat kecil macam buat hari tu, yang actual size loh bak selalunya besar..kecil senang makan ngap je.
Kulit beancurd ni ada beberapa jenis, cari yang tak salty. Lepas potong2, lapkan kulit dengan kain basah supaya senang nak roll.
Ambik isi dalam 1Tb, bubuh atas kulit dan roll, hujung tu bubuh air skit supaya melekat. Hujung kiri dan kanan pusing2kan (twist) macam gula-gula tu, dah siap dan boleh goreng.
Gorengpun tak lama sampai kulit dah brown..selalunya Mas buat banyak dan frozenkan, nak makan thaw sekejap dan goreng. Loh bak ni memang favorite anak2.
[archived]
[ Last edited by NoorMasri at 4-11-2006 01:36 AM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
sue This user has been deleted
|
Originally posted by 1mas2ra at 16-5-2006 03:32 PM
last saturday ada gathering Resepinet, so Mas buat loh bak dengan meatballs n salsa dip (resipi nanti, tak type lagi), alhamdulillan ramai yang suka, resepi ni main agak2 jadi ikut taste masing2 ya ...
wahh... kak mas.. favorite sue nih.. klu buat lebih bg tau.. sue nak beli.. pregnant kali ni malas sokmo nak
masak....masak magiee jek rajin
kak mas.. tuka nama ler.. Lok Chicken... (bak tu kan "pork)....hehe |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #1 1mas2ra's post
mas..
cam sedap je tp beancurd skin tu kat mana boleh dapat? |
|
|
|
|
|
|
|
intinya ni boleh dipelbagaikan. shida biasa makan ni jugak. intinya isi ikan. tapi tak suka sangat sebab skin dia tu keras sikit. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by zaiima at 16-5-2006 04:57 PM
mas..
cam sedap je tp beancurd skin tu kat mana boleh dapat?
tu fucuk kan..kt pasar malam pon ada jual yg keping besor2..tak pong carik ke kt K4..situh pong ada |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #5 tunteja78's post
teja..
kat resepi tu kata macam fucuk tp bukan fucuklah kan..mas kata lembut..kalau guna fucuk yg dah direndam air ok kot :bgrin: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by sue at 16-5-2006 04:46 PM
wahh... kak mas.. favorite sue nih.. klu buat lebih bg tau.. sue nak beli.. pregnant kali ni malas sokmo nak
masak....masak magiee jek rajin
kak mas.. tuka nama ler.. Lok Chicken... ( ...
alaa sue betullah, tukar jd chicken roll dah kat atas.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by zaiima at 16-5-2006 04:57 PM
mas..
cam sedap je tp beancurd skin tu kat mana boleh dapat?
zaiima, selalu kedai grocery china atau kedai ubat,kot..hypermarket tak ada jual, mas selalu beli kt depan pasar SS15 subangni ada kedai jual..
ni gambar dia ...size dia besar adalah 4 x A3 size, satu paket tu sekeping hg dalam RM1.20
lipat 4 dalam saiz kertas A3
lepas potong |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by shidaaziz at 18-5-2006 11:29 AM
intinya ni boleh dipelbagaikan. shida biasa makan ni jugak. intinya isi ikan. tapi tak suka sangat sebab skin dia tu keras sikit.
shida, skin dia tak keras, very crunchy...... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by tunteja78 at 18-5-2006 02:05 PM
tu fucuk kan..kt pasar malam pon ada jual yg keping besor2..tak pong carik ke kt K4..situh pong ada
teja, kalau teja tengok, kulit beancurd ni very the nipis, can c thru, tadi tanya member cina dia kata kalau nak beli sebut je utk buat loh bak atau kulit fucuk (bukan fucuk) |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by 1mas2ra at 18-5-2006 04:50 PM
zaiima, selalu kedai grocery china atau kedai ubat,kot..hypermarket tak ada jual, mas selalu beli kt depan pasar SS15 subangni ada kedai jual..
ni gambar dia ...size dia besar adalah 4 x A3 ...
ooo..lain ekk..sib baik ckp..kl tak teja buat pi bantau guna fucuk je :bgrin:
os:maafla zaiima ye..kasik ajaran sesat :nyorok: |
|
|
|
|
|
|
|
Rasanya pernah makan ni sebab tengok bahan2 yg digunakan. Memang sedap sgt. Korang patut cuba resipi ni. Beancurd skin tu memang crunchy. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by 1mas2ra at 18-5-2006 04:51 PM
shida, skin dia tak keras, very crunchy......
ooo bukan guna fucuk ek. nanti boleh le cuba cari. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by tunteja78 at 18-5-2006 04:55 PM
ooo..lain ekk..sib baik ckp..kl tak teja buat pi bantau guna fucuk je :bgrin:
os:maafla zaiima ye..kasik ajaran sesat :nyorok:
lol:lol takper teja..kita semua dlm proses belajar.mmg dalam kepala ni nak try fucuk yg direndam air dah..
bila mas dah tunjuk gambar,senanglah kita mencarinya |
|
|
|
|
|
|
sue This user has been deleted
|
Originally posted by 1mas2ra at 18-5-2006 04:50 PM
zaiima, selalu kedai grocery china atau kedai ubat,kot..hypermarket tak ada jual, mas selalu beli kt depan pasar SS15 subangni ada kedai jual..
ni gambar dia ...size dia besar adalah 4 x A3 ...
kak mas.. kat kedai borong tepi tu eh?? yg tokeh dia tu becok & kengkadang bigau sket tu (laki dia la ..klu bini
dia tu muncung jek ...) |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by sue at 19-5-2006 02:28 PM
kak mas.. kat kedai borong tepi tu eh?? yg tokeh dia tu becok & kengkadang bigau sket tu (laki dia la ..klu bini
dia tu muncung jek ...)
a'ah hujung tu rasanya the one and only kot.... |
|
|
|
|
|
|
|
kulit bean cured nie ker yg kita masak sekali dgn suhuun..buat masak lemak lodeh atau masak sup.... dia keras2.. tapi bila kita rendam dgn air panas dia lembut....tapi selalunya dah dipotong kecil.. ikut bungkusan plastik.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by bunnybucukcomel at 20-5-2006 09:30 PM
kulit bean cured nie ker yg kita masak sekali dgn suhuun..buat masak lemak lodeh atau masak sup.... dia keras2.. tapi bila kita rendam dgn air panas dia lembut....tapi selalunya dah dipotong kecil. ...
tak bunny, kulit fucuk ni nipis banding dgn fucuk..yang selalu buat masak lemak lodeh atau sup tu fucuk |
|
|
|
|
|
|
|
kak mas 5 spice powder tu ape dia :bgrin: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by eena05 at 21-5-2006 10:27 AM
kak mas 5 spice powder tu ape dia :bgrin:
5 spice powder tu combination of 5 jenis rempah i.e. kulit kayu manis, cengkih, tak ingatlah eena, kat BWY ada jual dalam botol atau Giant ada brand Masterfood atau Mc Cormick.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|