|
Mod kalau dah ader thread nie mintak maaf yerk Sy receive email ini & meh kiter share same2
Marjerin pada asalnya bahan yang dihasilkan bagi menggemukkan ayam
belanda (turkey). Apabila ia menyebabkan kematian kepada haiwan terbabit,
orang
yang melabur wang mereka dalam kajian itu mahukan wang mereka semula lalu
memerah otak untuk mencari jalan apa yang mahu dibuat dengan barangan
tersebut
bagi mendapat semula wang pelaburan mereka.
Ianya adalah sebatian bahan berwarna putih yang tidak menyelerakan lalu
mereka tambah pewarna kuning dan menjual kepada orang ramai sebagai ganti
mentega. Suka tak? Mereka dengan liciknya telah menghasilkan marjerin
dengan pelbagai perasa baru.
TAHUKAH ANDA ...perbezaan antara marjerin dan mentega?
Bacalah sehingga ke akhirnya...anda tentu tertarik!
Kedua-duanya mempunyai jumlah kalori yang sama. Mentega sedikit tinggi
kandungan
lemak tepunya sebanyak 8 gram berbanding 5 gram pada marjerin. Dengan
memakan marjerin
boleh meningkatkan penyakit jantung pada wanita sebanyak 53% berbanding
memakan jumlah sama mentega, menurut Kajian Perubatan Harvard yang
terbaru.
Memakan mentega meningkatkan penyerapan banyak nutrien lain dalam
makanan.
Mentega mempunyai banyak faedah nutrisi berbanding marjerin kerana ia
adalah makanan tambah nilai!
Mentega lebih enak berbanding marjerin dan ia boleh menaikkan rasa makanan
lain. Mentega sudah pun wujud selama berabad-abad sedangkan marjerin
terhasil kurang dari 100 tahun.
Dan sekarang kita bercakap tentang marjerin. Ia sangat tinggi kandungan
asid lemak Trans. Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari sebanyak
tiga
kali ganda. Ia meningkatkan kolesterol total serta LDL (kolesterol
berbahaya) dan menurunkan HDL (kolesterol bagus). Marjerin menaikkan
risiko penyakit barah sebanyak lima kali ganda. Ia mengurangkan jumlah susu
badan.
Ia juga merendahkan respons pertahanan tubuh serta keberkesanan insulin
semula jadi badan.
Dan ini ialah fakta yang paling membimbangkan ...
INI IALAH BAHAGIAN YANG SANGAT MENARIK!
Marjerin hanya kekurangan SATU MOLEKUL untuk menjadi PLASTIK. Fakta ini
sahaja sudah cukup membuatkan saya mengelak dari memakan marjerin seumur
hidup saya dan setiap barangan yang melalui proses hidrogenasi (ia
bermakna hidrogen ditambah, mengubah struktur molekul bahan).
Anda boleh cuba melakukan ujikaji ini:
Belilah satu mangkuk marjerin dan tinggalkan ia dalam garaj mahupun
tempat teduh. Dalam masa dua hari anda akan dapati dua perkara berikut:
*tiada lalat yang menghurung, tidak juga lalat buah akan menghampirinya
(ia sepatutnya memberitahu sesuatu kepada anda)
*ianya tidak akan membusuk atau bertukar baunya kerana ia tiada
nilai-nilai
nutrisi; tidak akan ada apa yang tumbuh atasnya. Hatta satu mikroorganisma
juga tidak akan membiak atasnya. Kenapa? Kerana ia sangat hampir kepada
plastik. Mahukah anda meleburkan Tupperware dan menyapu ia ke atas roti
anda?
Dipetik dari Rense.com |
|
|
|
|
|
|
|
ok..whatever.
it's not like kita kunyah marjerin or mentega macam makan keropok lekor |
|
|
|
|
|
|
|
Mentega & margarine memang bnyk perbezaannya terutama dr. segi rasa. Mentega rasa lemak & sedap manakala margarine tasteless. Sebab tu lah org lebih prefer guna mentega buat kek & biscuits. Margarine selalunya digunakan utk buat kulit karipap dsbnya. |
|
|
|
|
|
|
|
beskot2 raya banyak di buat dari majerin kan? so tak leh makan beskot raya : |
|
|
|
|
|
|
|
ala kalau nak ikut bahaya...
makanan lain pon sume bahaya...
mee laaa... sosej laa... kentang goreng la... etc |
|
|
|
|
|
|
|
kalo makan apa2 pon, jgn makan keterlaluan.... barulah selamat. |
|
|
|
|
|
|
|
maybe soon after.. kite boleh memutankan diri kita pulak... |
|
|
|
|
|
|
|
Adversiti minyak kepada kesihatan memnag sesuatu yang perlu di beri perhatian oleh rakyat marhaen. Sewajarkan kementerian kesihatan mengeluarkan poster poster untuk memberitahu tentang geljala ini. :ah: |
|
|
|
|
|
|
|
No longer CI....Cakk hantar ke BOD doc online...
Mekasih... |
|
|
|
|
|
|
| |
|