CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 117630|Reply: 299

ANEKA ROTI JALA

[Copy link]
Post time 10-11-2006 09:55 PM | Show all posts |Read mode
sesapa kat sini boleh bagi resepi roti jala dan kuahnya sekali?

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 9-12-2007 08:31 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-11-2006 11:28 PM | Show all posts
kawan pink ajar
sebiji telur
2 cwn tepung gandum di ayak
air biasa agak2 kepekatannya
pewarna kuning..
tu jer
Reply

Use magic Report

powerpuff_gurl This user has been deleted
Post time 10-11-2006 11:41 PM | Show all posts
kuahnyer selalu kuah kari daging atau ayam kan
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2006 12:57 AM | Show all posts
saya biasa buat roti jala gini

1kg tepung gandum
4 biji telur
air secukupnyer kuniyt serbuk (for natural color)

campur sumer bahan kacau2 pastu blend biar sebati

tepung jgn cair sgt nanti jala terputus2...kalu pekat sgt...tak leh nak menjala plak...hehehe...agak2 la yer..

makan biasa nyer ngan kari ayam,daging..or ad aorang makan ngan kuah durian....saya plak biasa makan ngan kuzi (ayam or daging laa..)
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2006 10:08 AM | Show all posts
Ana selalu buat....
tepung sekilo
telur dua or tiga biji
planta or butter dua camca besar
garam

Campur semua dalam blender...blend sampai sebati

Ana bubuh planta tu adalah sebagai bahan tambahan...roti jala akan jadi elok dan tetap maintain hingga ke malam dan rasa masih seperti baru buat...and dia berkilat. if tak bubuh...roti jala bila malam dia jadi mcm keras sikit.

Petua masa tengah menjala...jangan bubuh banyak banyak dalam bekas menjala tu...sebab ia berat dan tekanan tinggi..so ia akan turun dgn banyak....just bubuh banyak mana kita nak menjala je......

[ Last edited by  anasue at 11-11-2006 10:10 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2006 05:36 PM | Show all posts
mae dah try...tp bila bab menjala tu fail laaa

cam mana cara terbaik nak jala-menjala tu.....
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 11-11-2006 06:38 PM | Show all posts
Originally posted by maeya_78 at 11-11-2006 05:36 PM
mae dah try...tp bila bab menjala tu fail laaa

cam mana cara terbaik nak jala-menjala tu.....


kena selalu practise le. shida buat mula2 dulu buat 2 adunan. guna resepi long. memang sedap & lembut. 6/7 keping pertama tu memang fail. kemudian kita dah tahu rythm dia, senang le. ingat esok nak buat roti jala
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2006 06:41 PM | Show all posts
Ini shida dapat dekat archived. resepi & gambar dari long. cuba respei ni. memang tah menghampakan.





ROTI JALA (long)


2 cup tepung gandum
2 1/2 cup air
1 biji telor
2 tbsp minyak masak
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam

untuk lengserkan pada kuali :-
beberapa helai daun pandan di simpul
1sdt  minyak sapi + 1sdt minyak

campurkan garam, serbuk kunyit bersama tepung, kemudian masukkan air, telor dan minyak masak. gaul dan tapis supaya adunan tidak berketul.

panaskan  kuali leper,  sapukan dgn daun pandan yg di celup minyak...dan kirailah  batter tadi dgn acuan roti jala....masak, angkat dan gulung..

cecah ngan kari sedap, kuah durian pon sedap.

SELAMAT MENGIRAI.......
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-11-2006 06:48 PM | Show all posts
Acuan dah beli tp tak ada keberanian lagi nak membuatnya....takut tak jadi :nyorok:
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2006 09:15 PM | Show all posts
Originally posted by coklatshake at 11-11-2006 06:48 PM
Acuan dah beli tp tak ada keberanian lagi nak membuatnya....takut tak jadi :nyorok:


Kita belajar dari kesilapan.
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2006 10:49 PM | Show all posts
biasanyer masa mula2 kirai roti jala yg pertama,ke-2 kat kuali, kebiasaannyer mmg dia akan melekat...tp bila dah masuk kiraian yg ke-3 dan seterusnya, roti jala kita dah jadik cantik

kecantikan or kemolekan roti jala bergantung kepada adunan tepung nyer.....tidak boleh terlalu cair, dan tak boleh juga terlalu pekat......

jika tak mahu adunan tepung berketul....adunan mestilah ditapis....tp kalu nak cepat dan senang...blender jer...

kalau pakai acuan roti jala yg ada 5 lubang tu...keje senang dan cepat sikit, tp kalu pakai yg satu lubang..lambat sikit sebab kita terpaksa membuat corak nyersendiri....tp kelebihannya pulak kita bulih buat aper jenis corak yg kita suka...asal jalanya tak putus.....

dan bagi saya....roti jala ni tader istilah jadi tak jadi....selagi adunan nyer betul....sebab bila roti jala yg sudah masak di gulung....rupa nya sama jer...mana bahagian yg terkoyak ker aper ker..dah tak nampak....

[ Last edited by  hairanaz at 11-11-2006 10:50 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2006 12:42 PM | Show all posts
hihi, warda buat... tapi teknik menjala x betull.. last last jadik lempeng jala
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2006 01:56 PM | Show all posts
Originally posted by wardatulhamra at 12-11-2006 12:42 PM
hihi, warda buat... tapi teknik menjala x betull.. last last jadik lempeng jala

sama laa cam ni.....
tp bila makan tu best  laaaa...roti pun lembut jerrrrrrr

[ Last edited by  maeya_78 at 12-11-2006 04:59 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2006 02:18 PM | Show all posts
cemaner boleh jadik cam lempeng? jala nya putus2 ker? atau pon jalanyer besr sgt....biasa nyer kalu putus2 tu sebab adunan cair sgt......pastu sebaik2 nya kirai roti jala di atas kuali leper tu,kuali goreng ikan pon bulih cumer tu la...kalu adunan tak betul, roti jala susah nak jadik.....masa kirai tu kalu bulih jgn slow sgt....
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2006 03:15 PM | Show all posts
tapi yang tu warda tgk resepi yang tak bubuh telur... ekceli apa kelebihan dan fungsi telur dalam adunan ni?

masa menjala tu, guna acuan kuning yang beli kat kedai... dia keluar titik titik ujan.. bila menjala kat kuali... dia putus putus, titik titik titik..bulat bulat kecik.. last last warda pun jala sesuka ati sampai dia jadi lempeng..
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2006 03:15 PM | Show all posts
bab roti jala nih kan.. tad memang tak reti buat.. tapi bab makan.. memang xpert.. hehehhe
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-11-2006 05:12 PM | Show all posts
Originally posted by wardatulhamra at 12-11-2006 03:15 PM
tapi yang tu warda tgk resepi yang tak bubuh telur... ekceli apa kelebihan dan fungsi telur dalam adunan ni?

masa menjala tu, guna acuan kuning yang beli kat kedai... dia keluar titik titik ujan ...


warda, kalau adunan jadi bertitik, kemungkinan sama ada acuan tu sumbat atau adunan tu pekat sangat. cuba guna resepi long tu. so far memang shida guna resepi dia. tak menghampakan. masa nak mengirai tu, test dulu jala dalam adunan. kalau adunan tu cantik turun baru kirai. kalau menitik, cuba tengok apa masalahnya. takut adunan pekat snagat je.
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2006 10:08 PM | Show all posts
ooowh..patut la warda....kalu warda nak tahu telur tu akan membuat kan adunan cantik dan tak putus2....kalu tak caya...cuber la warda buat lagi sekali.....
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2006 11:49 PM | Show all posts
mak aku slalu wat roti jala ngan kuah kuzi.
besh woo... dulu slalu dpt makan sbb org tempah, skrg mak aku dh tak larat.
raya je baru dpt rasa,,, :bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2006 12:53 AM | Show all posts
Originally posted by hairanaz at 11-11-2006 10:49 PM
biasanyer masa mula2 kirai roti jala yg pertama,ke-2 kat kuali, kebiasaannyer mmg dia akan melekat...tp bila dah masuk kiraian yg ke-3 dan seterusnya, roti jala kita dah jadik cantik

kecantikan  ...
...kalau tak mo melekat...kuali yang dipakai tu disapukan ngan minyak...just use a tissue paper atau tuala kecil dan lap permukaan kuali ngan minyak...just macam korang buat pancakes...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

10-11-2024 07:49 AM GMT+8 , Processed in 0.060942 second(s), 37 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list