|
Yeah!!!! camner nak buat stew ni... sedap ker kiter masak kalo pakai lembu .... Tolong kalo ader resepi2 yg besh .. kongsila .. nk buat jamuan ... ni ... :love: |
|
|
|
|
|
|
|
Hi, Ini resepi stew daging lembu daripada buku resepi aku masa kt USA dulu.
BEEF STEW - untuk hidangan 4 orang
2 sudu makan tepung gandum/tepung serbaguna
1 paun daging lembu (dalam 600 gram kot) dipotong dadu
2 sudu makan minyak masak
3 1/2 cawan air rebusan sayuran (biasanya air rebusan karot, celeri, bawang - tapi kalau dah letak sayuran ni dalam stew pun ok rasanya) atau air biasa
2 sudu teh serbuk pati daging lembu - ni biasanya kalau nak rasa lebih 'rich' tapi kalau tak de tak pe.
1/2 cawan bawang besar cincang
2 bawang putih dicincang
1/2 sudu teh daun selasih kering diramas sket untuk keluarkan bau (yg kt botol tu) tapi kalau yg segar lagi baik
1/2 sudu teh daun thyme diramas sket untuk keluarkan bau tapi kalau yg segar lagi baik
2 1/4 cawan kentang dipotong dadu
2 cawan karot dihiris
1 cawan celeri di hiris
Caranya,
1. Letakkan tepung dalam beg plastik and masukkan daging lembu yg dipotong dadu dan digoncang supaya tepung dapat salut daging tersebut. Letak sedikit demi sedikit supaya daging tak melekat2. Panaskan minyak dalam periuk yg sesuai dan tumiskan daging lembu tu sampai garing tepung salut dia.
3. Tambahkan jus sayuran/air, bawang, serbuk pati daging lembu, bawang putih, daun selasih dan daun thyme. Biarkan mendidih.
4. Bila dah mendidih, kecilkan api, tutupkan periuk dan biar merenih selama 1 hingga 1 1/4 jam atau sampai daging hampir lembut.
5. Tambahkan kentang, karot dan celeri dan renihkan selama 30 minit lagi.
6. Tambahkan garam dan black pepper secukup rasa.
7. Buangkan lapisan minyak yang timbul.
Resepi kt atas mmg resepi beef stew american style.
Variasi...
Kengkadang aku masukkan halia - tapi rasanya jadi cam rasa ala2 sup pulak kekekekeke
Kengkadang aku tumiskan bawang merah n bawang putih..
[archived]
[ Last edited by nhuda at 16-4-2007 03:07 PM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
jap daging lembu hanyir ker ??? kalo buh halia lagi sedap la ... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by DDT_pacak85 at 24-11-2006 07:58 PM
jap daging lembu hanyir ker ??? kalo buh halia lagi sedap la ...
Aku ok jer kalau tak boh halia..sbb aroma celeri buleh hilangkan hanyir tu. Omputih mana reti letak halia dalam masakan derang hehehehehe.
Tapi adik aku mmg suka nak buh halia.
I guess, you can improvise and see which you' d prefer.
Selamat mencuba.
[ Last edited by nenekglamer at 25-11-2006 12:13 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
terima kasih , nenekglamor |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by DDT_pacak85 at 24-11-2006 07:58 PM
jap daging lembu hanyir ker ??? kalo buh halia lagi sedap la ...
Daging lembu tak hanyir. Hanyi ni biasa khas untuk ikan. Daging pulak biasa sebut hamis. |
|
|
|
|
|
|
|
kalo yg cam ni...sama gak ke...?
ni kawan hom yg order kat club smlm....apa nama menu dia hom pong dah lupa....tapi dia cakap its chicken stew..(yg dlm bun tu...lelain tu garnishing jerk)...kawan hom cakap sodap...:mll:
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by DDT_pacak85 at 25-11-2006 12:20 AM
terima kasih , nenekglamor
No prob. Tu yg dalam buku resepi aku.
Yg resepi ex bf aku ajar.. aku tak hengat dah.. maklum la dah lama breakup wakakakakakaka. |
|
|
|
|
|
|
|
ini stew lembu versi bbgal pulak...
try ar.. very the senang...anggaran daging semua tu, pepandai la korang ek, aku tak reti nak letak bape byk semua... agak2 je la...
dgg lembu - rebus smpi lembut
bwg puteh - cincang
bwg besau - potong dadu
carot - goreng dulu
kentang - goreng dulu
batang celery
kacang pis dlm tin
buah tomato
minyak sapi
tepung utk likat kan kuah
tomato sauce
mula2, tumis bwg bsr n bwg puteh ngan minyak sapi... dah layu, masukkan daging yg dah direbus.. bile dah mendidih masukkan carot, kentang, celery, kacang pis buah tomato tadik tu... then masukkan garam... tambah la tomato sauce kalau nak lebih rasa masam... then masukkan tepung utk likatkan kuah... SIAP...
masa raya baru ni, kawan2 dtg rumah bbgal buat stew lembu, then hidang ngan bougette ngan roti gardenia je... bkn main laju depa makan masa ujan lebat tu.. heheheheh...
kalau nak buat stew kambing, recipe nye sama je.. pon lazattttt gak...
selamat mencuba!!!
[archived]
[ Last edited by nhuda at 16-4-2007 03:09 PM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by nenekglamer at 26-11-2006 12:30 AM
No prob. Tu yg dalam buku resepi aku.
Yg resepi ex bf aku ajar.. aku tak hengat dah.. maklum la dah lama breakup wakakakakakaka.
tu arr b4 breakup nenek kena salin lu resepi yg exbf ajar dalam buku.. nanti takder arr luper:d hehehehe btw daun thyme tu memang namer die daun thyme eh?? ker ader name lain ...?? sebab carik kat kedai tak jumper ..ke saya yg tak reti nak carik? |
|
|
|
|
|
|
|
yer lah ... stew ni utk yg daging2 ajer ker ??? |
|
|
|
|
|
|
|
I ada stew or braised untuk lamb shank.
?v=0
?v=0
Yang ni samada you makan as a soupy stew. Or you keluarkan lamb shank tu dan makan tanpa kuah dia. Both way also sedap
Resipi
Lamb shanks
Pickling Onion (Bawang besar yang cenonit)
Carrot (potong besar)
Bawang putih (Jgn potong biar seulas-ulas)
Baby potatoes (atau kentang biasa, potong besar2)
Chicken stock (yang liquid, kalau tak de liquid boleh pakai yang cube, cuma tambah air panas je)
Bay leaves
Salt and pepper
Cara memasak
Salutkan sedikit tepong and kat lamb shanks. Goreng dia sikit ngan olive oil. Sebabnye, nak seal the goodness. Angkat.
Lepas tu tumis bawang besar dan bawang putih ngan minyak yang sama. Letakkan semua vege dan letak stock ayam tadi. Bila boiling masukkan lambshank and sal and pepper tadi. Tunggu boiling dan letakkan dia dlm bekas yang boleh dimasuk oven. Make sure bila masuk dlm bekas ni, kuah dia menutupi lamb shank dan bakar dlm oven 150 deg C selama 2 jam. Bila dah dua jam, stew/braised ni dah pekat.
Boleh dimakan dgn baguette.
[archived]
[ Last edited by nhuda at 16-4-2007 03:15 PM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by nenekglamer at 24-11-2006 07:33 PM
Hi, Ini resepi stew daging lembu daripada buku resepi aku masa kt USA dulu.
BEEF STEW - untuk hidangan 4 orang
2 sudu makan tepung gandum/tepung serbaguna
1 paun daging lembu (dalam 600 gra ...
zie dah try resepi nenek ni semalam..tp guna ayam..:tq: |
|
|
|
|
|
|
|
kebetulan malam tadi buat ekor lembu stew, memang favret kami
yaneng buat simple ajer:
ekor lembu (satu kilo) basuh dgn tepung dan lapkan hingga kering guna paper towel
2 sudu besar tepung gandum
2 bawang besar potong besar
5 ulas bawang putih-ketuk
5 ulas cili padi (lebih kalau mahu pedas, jgn letak kalau tak mau pedas)ketuk
carrot hiris kasar or julienne
celery potong lebar
kentang potong wedges
2 tomatoes
asam keping(utk rasa masam, kalau tak suka tak payah letaklah, org putih letak wain)
garam
gula sikit
1. tumis ekor hingga brown sikit, guna olive oil sedap sikit, kalau takde minyak biasa pun boleh
2. masukkantepung gandum dan tumiskan
3. bila dah lekit masukkan bawang merah, bwg putih, cili padi
4. bila tumisan dah sejati, dan naik bau, masukkan kesemua sayuran
5. masukkan air suam , kalau nak byk kuah letaklah sehingga melebihi paras sayuran tadi....kacau sekali sekala
6. masukkan asam keping, garam gula.
reneh sehingga dlm dua jam, rasa, then hidangkan dgn french bread
kalau ada presseure cooker tak payah masak lama, maybe dlm 30 min dah siap, yaneng guna pressure cooker tapi tak guna function tue, just guna the periuk sebab sedap slow cook guna pressure cooker
[archive]
[ Last edited by nhuda at 16-4-2007 02:56 PM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Pernah try letak keju tak? My father buat stew letak keju. Very creamy dan sedap. hmmmm... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by holmes at 25-11-2006 12:18 PM
kalo yg cam ni...sama gak ke...?
ni kawan hom yg order kat club smlm....apa nama menu dia hom pong dah lupa....tapi dia cakap its chicken stew..(yg dlm bun tu...lelain tu garnishing jerk)...kawa ...
Wow!sedapnyer...tar tu lar kalo tgh pose.semua nampk sedap..ekekkekee:bgrin: |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #15 sultana's post
guna cheese aper ek......dan masa bila nak letak? |
|
|
|
|
|
|
| |
|