CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 8089|Reply: 21

Stew

[Copy link]
Post time 24-11-2006 07:11 PM | Show all posts |Read mode
Yeah!!!! camner nak buat stew ni... sedap ker kiter masak kalo pakai lembu .... Tolong kalo ader resepi2 yg besh .. kongsila .. nk buat jamuan ... ni ... :love:
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-11-2006 07:33 PM | Show all posts
Hi,  Ini resepi stew daging lembu daripada buku resepi aku masa kt USA dulu.

BEEF STEW - untuk hidangan 4 orang

2 sudu makan tepung gandum/tepung serbaguna
1 paun daging lembu (dalam 600 gram kot) dipotong dadu
2 sudu makan minyak masak
3 1/2 cawan air rebusan sayuran (biasanya air rebusan karot, celeri, bawang - tapi kalau dah letak sayuran ni dalam stew pun ok rasanya) atau air biasa
2 sudu teh serbuk pati daging lembu - ni biasanya kalau nak rasa lebih 'rich' tapi kalau tak de tak pe.
1/2 cawan bawang besar cincang
2 bawang putih dicincang
1/2 sudu teh daun selasih kering diramas sket untuk keluarkan bau (yg kt botol tu) tapi kalau yg segar lagi baik
1/2 sudu teh daun thyme diramas sket untuk keluarkan bau tapi kalau yg segar lagi baik
2 1/4 cawan kentang dipotong dadu
2 cawan karot dihiris
1 cawan celeri di hiris

Caranya,

1. Letakkan tepung dalam beg plastik and masukkan daging lembu yg dipotong dadu dan digoncang supaya tepung dapat salut daging tersebut.  Letak sedikit demi sedikit supaya daging tak melekat2. Panaskan minyak dalam periuk yg sesuai dan tumiskan daging lembu tu sampai garing tepung salut dia.
3.  Tambahkan jus sayuran/air, bawang, serbuk pati daging lembu, bawang putih, daun selasih dan daun thyme.  Biarkan mendidih.  
4.  Bila dah mendidih, kecilkan api, tutupkan periuk dan biar merenih selama 1 hingga 1 1/4 jam atau sampai daging hampir lembut.
5. Tambahkan kentang, karot dan celeri dan renihkan selama 30 minit lagi.
6. Tambahkan garam dan black pepper secukup rasa.
7. Buangkan lapisan minyak yang timbul.

Resepi kt atas mmg resepi beef stew american style.

Variasi...

Kengkadang aku masukkan halia - tapi rasanya jadi cam rasa ala2 sup pulak kekekekeke

Kengkadang aku tumiskan bawang merah n bawang putih..

[archived]

[ Last edited by  nhuda at 16-4-2007 03:07 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-11-2006 07:58 PM | Show all posts
jap daging lembu hanyir ker ??? kalo buh halia lagi sedap la ...
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2006 12:11 AM | Show all posts
Originally posted by DDT_pacak85 at 24-11-2006 07:58 PM
jap daging lembu hanyir ker ??? kalo buh halia lagi sedap la ...


Aku ok jer kalau tak boh halia..sbb aroma celeri buleh hilangkan hanyir tu.  Omputih mana reti letak halia dalam masakan derang hehehehehe.

Tapi adik aku mmg suka nak buh halia.

I guess, you can improvise and see which you' d prefer.

Selamat mencuba.

[ Last edited by  nenekglamer at 25-11-2006 12:13 AM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-11-2006 12:20 AM | Show all posts
terima kasih , nenekglamor
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2006 08:12 AM | Show all posts
Originally posted by DDT_pacak85 at 24-11-2006 07:58 PM
jap daging lembu hanyir ker ??? kalo buh halia lagi sedap la ...


Daging lembu tak hanyir. Hanyi ni biasa khas untuk ikan. Daging pulak biasa sebut hamis.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 25-11-2006 12:18 PM | Show all posts
kalo yg cam ni...sama gak ke...?

ni kawan hom yg order kat club smlm....apa nama menu dia hom pong dah lupa....tapi dia cakap its chicken stew..(yg dlm bun tu...lelain tu garnishing jerk)...kawan hom cakap sodap...:mll:

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2006 12:30 AM | Show all posts
Originally posted by DDT_pacak85 at 25-11-2006 12:20 AM
terima kasih , nenekglamor


No prob.  Tu yg dalam buku resepi aku.

Yg resepi ex bf aku ajar.. aku tak hengat dah.. maklum la dah lama breakup wakakakakakaka.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-11-2006 12:45 PM | Show all posts
ini stew lembu versi bbgal pulak...

try ar.. very the senang...anggaran daging semua tu, pepandai la korang ek, aku tak reti nak letak bape byk semua... agak2 je la...


dgg lembu - rebus smpi lembut
bwg puteh - cincang
bwg besau - potong dadu
carot     - goreng dulu
kentang - goreng dulu
batang celery
kacang pis dlm tin
buah tomato
minyak sapi
tepung utk likat kan kuah
tomato sauce

mula2, tumis bwg bsr n bwg puteh ngan minyak sapi... dah layu, masukkan daging yg dah direbus.. bile dah mendidih masukkan carot, kentang, celery, kacang pis buah tomato tadik tu... then masukkan garam... tambah la tomato sauce kalau nak lebih rasa masam... then masukkan tepung utk likatkan kuah... SIAP...
masa raya baru ni, kawan2 dtg rumah bbgal buat stew lembu, then hidang ngan bougette ngan roti gardenia je... bkn main laju depa makan masa ujan lebat tu.. heheheheh...

kalau nak buat stew kambing, recipe nye sama je.. pon lazattttt gak...

selamat mencuba!!!

[archived]

[ Last edited by  nhuda at 16-4-2007 03:09 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2006 01:43 PM | Show all posts
Originally posted by nenekglamer at 26-11-2006 12:30 AM


No prob.  Tu yg dalam buku resepi aku.

Yg resepi ex bf aku ajar.. aku tak hengat dah.. maklum la dah lama breakup wakakakakakaka.



tu arr b4 breakup nenek kena salin lu resepi yg exbf ajar dalam buku.. nanti takder arr luper:d hehehehe  btw daun thyme tu memang namer die daun thyme eh?? ker ader name lain ...?? sebab carik kat kedai tak jumper ..ke saya yg tak reti nak carik?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-12-2006 01:04 AM | Show all posts
yer lah ... stew ni utk yg daging2 ajer ker ???
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2006 08:24 AM | Show all posts
I ada stew or braised untuk lamb shank.
?v=0

?v=0

Yang ni samada you makan as a soupy stew. Or you keluarkan lamb shank tu dan makan tanpa kuah dia. Both way also sedap

Resipi
Lamb shanks
Pickling Onion (Bawang besar yang cenonit)
Carrot (potong besar)
Bawang putih (Jgn potong biar seulas-ulas)
Baby potatoes (atau kentang biasa, potong besar2)
Chicken stock (yang liquid, kalau tak de liquid boleh pakai yang cube, cuma tambah air panas je)
Bay leaves
Salt and pepper

Cara memasak
Salutkan sedikit tepong and  kat lamb shanks. Goreng dia sikit ngan olive oil. Sebabnye, nak seal the goodness. Angkat.

Lepas tu tumis  bawang besar dan bawang putih ngan minyak yang sama. Letakkan semua vege dan letak stock ayam tadi. Bila boiling masukkan lambshank and sal and pepper tadi. Tunggu boiling dan letakkan dia dlm bekas yang boleh dimasuk oven. Make sure bila masuk dlm bekas ni, kuah dia menutupi lamb shank dan bakar dlm oven 150 deg C selama 2 jam. Bila dah dua jam, stew/braised ni dah pekat.

Boleh dimakan dgn baguette.

[archived]

[ Last edited by  nhuda at 16-4-2007 03:15 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2006 09:23 AM | Show all posts
Originally posted by nenekglamer at 24-11-2006 07:33 PM
Hi,  Ini resepi stew daging lembu daripada buku resepi aku masa kt USA dulu.

BEEF STEW - untuk hidangan 4 orang

2 sudu makan tepung gandum/tepung serbaguna
1 paun daging lembu (dalam 600 gra ...

zie dah try resepi nenek ni semalam..tp guna ayam..:tq:
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2006 09:38 AM | Show all posts
kebetulan malam tadi buat ekor lembu stew, memang favret kami

yaneng buat simple ajer:

ekor lembu (satu kilo) basuh dgn tepung dan lapkan hingga kering guna paper towel
2 sudu besar tepung gandum
2 bawang besar potong besar
5 ulas bawang putih-ketuk
5 ulas cili padi (lebih kalau mahu pedas, jgn letak kalau tak mau pedas)ketuk
carrot hiris kasar or julienne
celery potong lebar
kentang potong wedges
2 tomatoes
asam keping(utk rasa masam, kalau tak suka tak payah letaklah, org putih letak wain)
garam
gula sikit

1. tumis ekor hingga brown sikit, guna olive oil sedap sikit, kalau takde minyak biasa pun boleh
2. masukkantepung gandum dan tumiskan
3. bila dah lekit masukkan bawang merah, bwg putih, cili padi
4. bila tumisan dah sejati, dan naik bau, masukkan kesemua sayuran
5. masukkan air suam , kalau nak byk kuah letaklah sehingga melebihi paras sayuran tadi....kacau sekali sekala
6. masukkan asam keping, garam gula.
reneh sehingga dlm dua jam, rasa, then hidangkan dgn french bread

kalau ada presseure cooker tak payah masak lama, maybe dlm 30 min dah siap, yaneng guna pressure cooker tapi tak guna function tue, just guna the periuk sebab sedap slow cook guna pressure cooker

[archive]

[ Last edited by  nhuda at 16-4-2007 02:56 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2006 07:31 PM | Show all posts
Pernah try letak keju tak? My father buat stew letak keju. Very creamy dan sedap. hmmmm...
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2006 03:03 PM | Show all posts
White stew @ cream stew



Resepi nantilah yer...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-12-2006 03:15 PM | Show all posts
Originally posted by holmes at 25-11-2006 12:18 PM
kalo yg cam ni...sama gak ke...?

ni kawan hom yg order kat club smlm....apa nama menu dia hom pong dah lupa....tapi dia cakap its chicken stew..(yg dlm bun tu...lelain tu garnishing jerk)...kawa ...


Wow!sedapnyer...tar tu lar kalo tgh pose.semua nampk sedap..ekekkekee:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2006 08:04 PM | Show all posts

Reply #15 sultana's post

guna cheese aper ek......dan masa bila nak letak?
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2006 12:10 PM | Show all posts
Sorry lambat bubuh resepi


White Stew/Cream Stew
sumber: Bistro SMAP's Complete Recipe book
hidangan utk 4-6 org

Bahan A:
Isi ayam-digaul dgn garam dan lada sulah
3 ubi kentang      
2 carrot           
1 bawang besar   
1 broccoli      
5 cendawan butang
2 celery         
15 kacang buncis  

Bahan B:
60g butter
60g tepung gandum
5 cawan susu segar suam
5 cawan stok ayam @ kiub ayam dilarutkan dgn 5 cawan air
1 helai laurel/bay leaf ( tak de pun tak pe la...)
garam
lada sulah
1 1/2 cawan fresh cream

Bahan C:
200g twist macaroni/fussili - direbus sehingga lembut, ditos

Cara:
1. Semua bahan A dipotong kecil/saiz yang sesuai
2. Cairkan butter dalam periuk dan goreng sebentar semua bahan A.
3. Alihkan periuk dari api. Masukkan tepung gandum dan gaul rata.
4. Letakkan semula periuk atas api dan tambah susu. Gaul rata dan tambahkan pula stok ayam dan daun laurel. Gaul rata dan masak sehingga semua bahan empuk dgn api yg sederhana. Kacau sekali sekala.
5. Tambahkan garam dan lada sulah mengikut citarasa.
6. Tuangkan fresh cream sejurus sebelum tutup api. Kacau hingga sebati.
7. Makan bersama twist makaroni/fussili.

*boleh juga gunakan susu cair yg dibancuh dgn sedikit tepung jagung bagi menggantikan fresh cream.




[archived]

[ Last edited by  nhuda at 16-4-2007 02:27 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts
1st time the white stew
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

9-1-2025 05:27 AM GMT+8 , Processed in 0.059844 second(s), 35 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list