View: 38657|Reply: 89
|
Resepi bubur baby pakai slow cooker
[Copy link]
|
|
Assalamualaikum, lame bace topik org lain arini tergerak ati nak suarakan topik sendiri. anak mata 7 bulan.hanya diberi makan biskut milna+ susu.sehari 6 keping.mata bancuh dgn susu dan suap pagi 3 keping dan petang 3 keping.
pernah cuba bagi makan bubur yg diblender tapi dia sembur balik.mungkin resepi x sedap kot.boleh tak member sini bagi idea resepi buat bubur baby pakai slow cooker.Thaxye. |
|
|
|
|
|
|
|
Bleh try ikut kretiviti selera msg...
Mcm guppy ...try :
- buah - buahan lecek...cth pisang, betik,...
- kentang rebus. n hancurkan mcm potato mash...
- bubur ns + kentang + isi ikan/ayam/ kuah sup.
- bubur ns + pasta + sayur cth kentang, karot, sawi, kailan, ayam...
Hari2 tukar resipi... takut bb buh san plak hari2 menu sama...
Lg satu kalau bleh elak bg garam, not good 4 bb under 1 year old...
[ Last edited by guppy at 22-4-2007 08:01 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by mama_damia at 20-4-2007 04:27 PM
Mata i suka topik u nih..Anak i dulu pun gini tak nak makan nasik tp i kasik gak tp kuantiti yang sikit lama2 banyak lak dia makan 1/2 mangkuk lg Sekarang umo dia 7++mth
Sel ...
Thanx mama_damia.bagus resepi u.mase u masak u letak garam tak?my hubby x bagi letak garam.rase mcm tawarje sbb tu x suka kot.u msk atas dapur gas ke pake slow cooker? i ade terbaca kalau slow cooker bagus utk baby cuma lambatlah.
lagi satu,u msk resepi yg same ari2 ke.lepas tu blenderkan?(sori yea mata ni kurang pengalaman sikit). semalam ade try bagi makan baby nasi+sayur bym lepas tu blender.baby mkn dlm suku mangkoklah.agak2 ok tak?tapi mase bagi makn dia, kena ade org lain mkn depan dia.bagi tarik selera. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by guppy at 22-4-2007 07:59 PM
Bleh try ikut kretiviti selera msg...
Mcm guppy ...try :
- buah - buahan lecek...cth pisang, betik,...
- kentang rebus. n hancurkan mcm potato mash...
- bubur ns + kentang + isi ikan ...
Thax guppy.nak tanya kentang tu x buat baby kembung ke?bukan ape,my hubby x bagi baby mkn takut kembung-angin.i memang tak letak garam.tapi rase dia tawar.baby u ok ke tawar2?nak cuba le balik ni pelbagai resepi. |
|
|
|
|
|
|
|
Mata mmg lepas tu blender kan..tp cam anak i dia tak suka cair dia suka pekat..so bila pekat dia sendiri akan buka mulut nak lg..
Tp kan mata bestkan tgk anak makan |
|
|
|
|
|
|
|
kalo kat umah pengasuh dia ada buat utk anak saya. tp dia letak mcm2 dlm bubur tu.
mcm bubur tuk org2 dewasa .. rs pon sedap. tp anak sy slalu muntah bila mkn bubur dia. sy penah mkn dia bekalkan tuk anak mkn mlm tp sy yg mkn... mlm2 anak sy xnk mkn
skrg neh sy buat bubur tuk anta ke umah pengasuh. |
|
|
|
|
|
|
|
hi mata..
i tergerak hati lak nak bagi tips.. dulu i pun blur mcm u.. manjang tercari2 tips/tunjuk ajar dari merata2.. so i faham sgt perasaan u tu.. u jgn susah hati ye, baby mmg take time nak cuba makanan baru.. i start bagi bb i makan bubur masa dia 6 bulan.. dia tak suka.. pastu jarang sgt la bagi makan sbb lepas penat masak sure dia tak makan.. bagi kat dia nestum je.. berak keras pulak
so.. bila dia dah 7 bulan baru dia start reti makan bubur.. kebetulan juga masa tu i dah anto dia kat umah bbsitter (maid dah berhenti).. bbsitter kata dia tak bagi susu, tgh hari baru dia bagi susu.. biar dia lapar sikit pastu pelan2 bagi bubur.. last2 dia pandai la makan bubur tu..
tapi kan, kalo bb baru je start makan bubur nasik, u kena shieve/saringkan kasi halus sikit, so that tak terkejut si kawan tu.. slowly baru u bagi bubur kasar (blended tapi tak saring nyer)..
makan bubur nasik ni bagus sbb berak derang tak keras. lawas jek.. bb i semenjak makan bubur nasi takde masalah sembelit/berak keras.. lagipun u leh pelbagaikan sayur2an utk letak dlm bubur tu..
pasal garam, u leh masukkan garam tapi sikittt je.. jgn banyak..
Bahan utk bubur:-
Kentang -- parut
Carrot -- parut
Bawang Besar - potong halus (chopped)
Bawang Putih - parut (lagi senang le)
Beras
Ayam (jgn potong, biar ketul2)
Cara:- letak semua bahan dlm slow cooker pastu slow cook
Sayur
Keesokkan harinya, u stim je sayur2an sekejap pastu blender bersama ayam yg u masak dgn bubur tu (ayam tu kan tak hancur kan, pilih daging sahaja, buang tulang).. pastu gaulkan dlm bubur tu.. sayur2an ni tak leh masak lama, so utk kekalkan vitamin dia kita stim sahaja, jgn masukkan dlm slow cooker tu so that dia tak over cooked
hasilnya bubur ni manis je sbb ada kentang & isi ayam tu.. sure baby suka..
Ikan
kalo u nak letak ikan, ambil isi ikan bhg ekor yg takde tulang, u stim ikan dgn sayur tu keesokkan harinya, pastu blender dan gaulkan dlm bubur.. dari pengalaman i la kan, kalo isi ikan dimasak semalaman (slow cook), bubur tu bau hanyir.. bb tak suka.. kalo ayam atau daging ok lah..
NOTA PENTING
1. Bubur Halus/Ditapis: Utk bubur yg u nak tapiskan/shieve, u blender sekali la bubur tu dgn sayur/isi ayam tu.. then tapiskan sekali..
2. Bubur Kasar: Tak payah blender bubur tu sbb bubur dah hancur sbb slow cooking. Just blend sayur & isi ayam/ikan je pastu gaulkan ke dlm bubur..
[ Last edited by paulinevoon at 23-4-2007 02:28 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by smoochie at 23-4-2007 01:57 PM
RESEPI YG SAMA ARI ARI:
1-nasi
2-carrot
3-brokoli
4-kentang
5-ayam/daging
semuanya di rebus tp brokoli rebus kemudian.tp bila semua dah agak2 empuk kita tambah dgn sesudu minyak jagung... ...
Thax smoochie 4 ur info.bleh mata tanya?kenape kena letak minyak tu?nak bg sedapke...rasenye klu daging n ayam tu dah ade sikit minyak kan? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by paulinevoon at 23-4-2007 02:26 PM
hi mata..
i tergerak hati lak nak bagi tips.. dulu i pun blur mcm u.. manjang tercari2 tips/tunjuk ajar dari merata2.. so i faham sgt perasaan u tu.. u jgn susah hati ye, baby mmg take time n ...
paulinevoon,thax alot 4 info u yg pjg lebar tu.byk panduan yg berguna i dpt. memang geram nak bagi mkn bb kan?nak2 kita yg kejani.dahle mase singkat.nak siapkan mkn bb beriya lepas tu x mkn rase x berbaloi keletihan.lepastu kena siapkan mkn apaknye plak...sampe kul 10mlm pun rasenya x dpt nk relaks.kekadang jeles tgok member lain bleh nonton tv sedangkan mata bz memanjang.tu bru anak satu tu.
mata akan cuba improvekan bagi mkn bb ikut nasihat kekawan semua.nestum sblum ni dah pernah cuba.tapi bb alahan-timbul gatal2.tu yg sekarang bg biskut milna je.sekarang nak cuba bagi sikit2 bubur.semalam bagi x saring.x terfikirl plak pasal tu.thx pauline ur info tu.kenapa lah xde rancangan tv yg bagi resepi pasal pemakanan bb ye?klu ade kan senang sikit.ni asyik rancangan masak entah ape2 lauk...diorang ni x pandai pelbagai rancangn.ke memang dah ade cuma mata yg x tahu. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #12 matamanis's post
itu pesanan dari nurse kat klinik.
dia kata elok tuk tenaga dan ada yg kata elok tuk membesarkan badan baby..
lgpon bila tgk dia po po pon licin jerrr.. xtau la mugkin sbb minyak ke haper
kalo nak masukkan minyak jgn terlampau byk nanti bertakung pulak mcm buat gulai |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by matamanis at 23-4-2007 04:57 PM
Thax smoochie 4 ur info.bleh mata tanya?kenape kena letak minyak tu?nak bg sedapke...rasenye klu daging n ayam tu dah ade sikit minyak kan?
pasal minyak mmg i tak campur kat bubur sbb kita kena minimakan pengambilan minyak & garam kat pemakanan bb ni.. and yes, ayam mmg dah berminyak (tang lemak2 tu kalo u tak buang lemak2 dan kulit ayam tu)
tapi kalo sebelum stim ikan (fish fillet) mmg i letak sikit minyak bijan kat ikan tu, n garam sikit, pastu gosok2 rata, supaya ikan tu licin..
by the way, sama2 kasih.. mmg i dgn suka hati bagi tips tu sbb i tau cemana perasaan bila pening dan tak tahu cemana nak buat makanan bb ni.. dok tercari2 resipi.. risau pasal pemakanan bb dsb.
for me paling basic utk buat bubur baby tu kena ada kentang, lobak merah, bawang besar, bawang putih.. lauk pulak harini ayam (ayam kampung, buang kulit), esok ikan (fish fillet), esok daging (dibuang lemak2), esok bilis (dicincang/diblender dahulu).. sayur2an lak kadang sawi cincang, kadang2 bayam, brocolli, cauli flower pun boleh, kadang2 letak lobak putih sikit, labu kundur, ni elok utk sejukkan badan bb bila cuaca panas.. kadang2 i letak labu kuning.. ni baby suka sbb manis.. berak bb pun lawas..
utk perasakan bubur tu i letak sikittt je garam.. dulu mmg i tak letak, tapi lepas dia 9 bulan camtu i start letak la sbb bbsitter i kata elok utk tulang bb.. ntah la betul atau tidak tapi i letak je la just utk perasakan sikit la bubur tu.. sikit garam should do no harm la kan |
|
|
|
|
|
|
|
hai..fina memang masak bubur bb kat slow cooker...kul 8a.m letak, balik umah kul 5.30 memang dah sedang elok jer....tapi kena betullah sukatan air, kalau tak ti kering sangat or cair sangat...memula anak fina memang tak suka makan bubur nasi coz dah suka makan nestum yang sedap n manis tu, tapi fina paksa gak....lelama, (9mth++) semangkuk habis dia makan...tapi dia memang tak suka bubur yang terlalu berair...dia suka yang pekat sikit....menu kengkadang taruh ikan bilis, ikan merah, daging, kentang, carot, bayam....(ayam jarang masuk coz bb senang dapat batu, ayam kan gatal) |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by dafina at 24-4-2007 10:37 AM
hai..fina memang masak bubur bb kat slow cooker...kul 8a.m letak, balik umah kul 5.30 memang dah sedang elok jer....tapi kena betullah sukatan air, kalau tak ti kering sangat or cair sangat...mem ...
THAX FINA. mata pun mula2 bli slow cooker utk msk bubur baby.tapi now x pake sebab asyik buat x menjadi.last2 rebus pake periuk biase je.sebab tu mata minta sgt pengalaman ibu2 bagi mkn ank terutamanya yg pake slow cooker.
sayur2 tu u letak sekali ke dgn beras?then tekan low ke high?(punat control slow cooker)sorile mata ni memang blur |
|
|
|
|
|
|
|
mata...memula pakai slow cooker nie u kena try banyak kali...then baru u leh tau nak adjust macam ner (sukatan air ker, timer ker)...fina beli slow cooker kecik jer...panasonic yang tak der tuk adjust slow or high....so memang susah sikit sebenarnya....so memula tu memang jadi air la, jadi keras la....kalau u beli yang leh adjust punya, u try memula masak malam2.....then pagi u tengok ok ker tak....fina memang campurkan sekali sayur or daging or apa2 jer yang nak dimasukkan.....yang bestnya pakai slow cooker...kalau u dah tau timer dia, bubur tu masak memang lebih hancur dari kita masak atas api.....satu lagi, jimat gas dapur....u try dulu erk....memang kena try banyak kali...then u dah tau nak letak air banyak mana....tapi pastikan time u masak tiap2 pagi mesti sama, kalau tak lain sikit... |
|
|
|
|
|
|
|
i masak bubur dgn National Fuzzy Rice Cooker nih.. dah siap ada fungsi slow cook
|
|
|
|
|
|
|
|
Reply #19 paulinevoon's post
Cantiknya u punya rice cooker mata pakai slow cooker panasonic yg besar tu.ingat senang lain kali nak msk pepe selain bubur bb. |
|
|
|
|
|
|
| |
|