|
Akum s'mua
Siapa kat sini tau macam mana nak buat sos chili dan tahan lama untuk di simpan macam sos chili maggie dalam botol tu |
|
|
|
|
|
|
|
kalau bab sos pencicah..kita dah ada discus before this..cumam bab nak bagi tahan tu tak masuk sekali..
tanpa agent pengawet tambahan..sos cili, walaupun yg dimasak..tak tahan lama mana pun..kecuali simpan dlm fridge..
tu pun kene cukup kandungan garam cuka n gulanya sebagai natural presavative...n dimasak terlebih dahulu..botol yg kita nak guna pun elok sterilkan dulu...
yg lain2 kita tatau lerr... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #1 chowski's post
Chowski..
this is how I do my chillie sos (kalau ada mood rajin jerrrrr den buek - selalu den boli jer kek kodai!)
20 btg lada merah
20 ulas bawang putih
garam
gula (quite a lot)
air secukupnya
sedikit cuka
mesin lada dan bwg putih hingga halus.
tuangkan dlm periuk panaskan di atas api perlahan hingga mendidih kecikkan api dan masukkan garam, gula dan air lagi dan renehkan hingga pekat sedikit.
boleh juga taburkan sedikit bijan untuk menaikkan bau jika mau.
masukkan |
|
|
|
|
|
|
|
Ok ..Thanks Cranko21 e Ninoz Sabtu ni try buat sos chili sendiri |
|
|
|
|
|
|
| |
|