View: 45042|Reply: 110
|
ANEKA RESEPI ASAM PEDAS IKAN & AYAM
[Copy link]
|
|
Harap ada yg sudi bagi resepi dan tips masak asam pedas yg kaw. Jad dahului dgn ucapan jutaan tk krn sudi berkongsi info pasal asam pedas.
p.s- Jad pasan yg jad selalu fail msakan yg gunakan asam jawa. Salah satunya asam pedas ni lah.
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 25-11-2008 04:34 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
dah ade thread2 yg ceta pasal asam pedas nih..
jad dah jenguk archive resepi ataupun belek page2 belakang? |
|
|
|
|
|
|
|
resepi kegemaran.....'asam pedas ikan pari daun kari'.... |
|
|
|
|
|
|
|
Balas #3 ninoZ\ catat
dah selak beberapa page by random tapi tak jumpa.
dah search, yg keluar pasal linda onn asam pedas kat thread gossip( kalu tak silap )dan satu lagi kat thread melaka.
Mohon bantuan tolong pastekan linknya, jika tak nyusahkan ninoz.
tk. |
|
|
|
|
|
|
|
aku pun failed gak..
kalo buat rasa masam sgt lah..
pedas tapi kurang asam la..
|
|
|
|
|
|
|
|
Balas #3 ninoZ\ catat
Ooooh patutlah tak jumpa sbb jad search by tajuk jer.
Hmm tujuan thread nie jad bukak khas utk asam pedas jer. ala2 aneka asam pedas gitu. Boleh tak mod jad bukak thread nie, ada langgar pantang larang kat forum nih kah? al-maklum Jad baru kat Makanan & Resepi nih, harap forumner dpt beri tunjuk ajar. tk |
|
|
|
|
|
|
|
hmm... asam pedas... my fav tu..
esp asam pedas ikan pari, ikan duri. perghhh.. meleleh peluh makan.. wakakaka
klau johor style.. kitorang panggil gulai je.
bahan2
cili giling (agak2 sesudu besar ada kot)
bawang merah dlm 2 3 biji
bawang putih agak2la slm 2 3 biji gak
halia sket wat ilang hanyir je
daun kesumlagi bnyk lagi sodap..
air asam jawa semangkuk kecik.. tp agak2la kang masam ya amat..
lada hitam dlm sesudu kecik
eh lupa lak ikan nye.. -ikan pari daun saiz kecik seekor
tumis bawang2 yg dah tumbuk, agak2 layu masukkan cili lak n tumis sampai garing sket
masukkan halia
masukkan ikan.. kacau ngan tumisan tu sket
masukkan air asam sket... bila menggelegak.. masukkan perasa2 n adjust tahap masam masin segala.
klau kurang pedas... tambahkan lada hitam yg telah ditumbuk.
akhir skali masukkan daun kesum... klau ada bunga kantan pon bole masuk skali
kuah tu agak2la ye.. klau kurang masamnye.. tambah lg air asam.. tp jgn bnyk sangat nnti cair lak kuahnye dah tak sedap. sedang elok kuah paras2 ikan aje...
ni style masak sendiri.. sori takde sukatan tetap. tp mmg my fav.. n hubby pon suka. kalah kt kedai la.. hehe |
|
|
|
|
|
|
|
biasanya saya sediakan satu mangkuk sederhana utk asam jawa pekat..
satu lagi isi yg betul2 cair.. |
|
|
|
|
|
|
|
apa rasa letak lada hitam talapia? 1st time dgr ni...
bam kalu masak
-cili kering segenggam
-bawang besar tu dalam 2 bijik @ bawang merah 7 bijik
-bawang putih 5 ulas
-halia dalam seinci
-belacan sikit
(semua bahan diatas dikisar)
-kunyit sesudu kecik
-air asam agak2 la nak kuah byk mana,,
-tumiskan bahan kisar hingga garing, kemudian letakkan kunyit tu..kunyit tu kasi kaler nampak lawa le.. dah garing tu masukkan air asam jawa..asam jawa tu dlm sekepal tangan budak la..campurkan dlm 2 gelas air..agak2 la ekk ikut nak masam mana.. dah mengelegak kuah tu letakkan ikan..garam dan perasa..
bam mmg tak letak daun2 tu..depa tak suka |
|
|
|
|
|
|
|
MY MOM'S ASAM PEDAS (a true version of Banjar johor ....)
1 kg ikan (paling kita suka ikan sembilang / ikan mayung)
bahan2 blender:
10-15 biji cili kering
5 biji bawang merah
2 biji bawang putih
sedikit kunyit hidup (lain rasa kunyit serbuk dgn kunyit hidup, tryla buat 2-2 baru tau perbezaannya)
sedikit halia
bahan2 lain:
air asam jawa (2 sudu besar campur dgn 2 gelas air)
daun kesum
bunga kantan (belah 2 / 4)
sawi asin / jeruk sawi
cara2 memasak:
~ tumiskan bahan2 blender sampai naik bau dan cili kering betul2 masak
~ masukkan ikan, gaulkan mesra2 dgn rempah tumis tadi
~ masukkan air asam dan biarkan ikan 3/4 masak
~ masukkan bahan2 lain dan biarkan sampai masak
~ rasakan masam n masinnya sebelum bubuh garam (sebab sayur sawi asin tu kadang2 masin sangat) |
|
|
|
|
|
|
|
wokey...tk semua...Jad cuba nanti respi2 nih. |
|
|
|
|
|
|
|
nenek aku (orang jawa) punye asam pedas the best.. sedap gilor n bau dia pun dah menbangkitkan selera.. kitorang tiru tak penah jadi best macam tu.. tak sama macam bau dan rasa asam pedas nenek aku tuh.. masa dia masak aku ada tengok gak, dia letak bahan2 nie..
bawang putih,
bawang merah kecik,
lengkuas,
halia,
kunyit sket,
cili kering,
cili merah,
belacan yang color pink, bukan belacan kaler ceklat tau ..
semuanya diblender pastu tumis le sampai garing.. pastu tambah la air, air asam jawa.. ikan, sayur2 macam daun kesum, bunga kantan, terung, tomato, bendir.. ni semua ikut preference masing2 lah.. pastu garam n gula.. try ler kalau rajin |
|
|
|
|
|
|
|
kalau akak buat asam pedas, tak suka tumbuk bawang & cili tu sumer. Suka blend sampai betul-betul lumat. Kalau tumbuk, still ada serdak-serdak bawang tu sumer, tak best rasanya asam pedas tu nanti.
Lagi satu, tumis tu lama-lama sket, sampai nampak bahan diblend tu terpisah dari minyak..tu maknanya dah masak garing la tu..baru boleh curah air asam jawa...
saya selalu guna asam jawa seciput je...takut termasam...spoil je rasanya... |
|
|
|
|
|
|
|
Balas #12 cikwawi\ catat
ikan sembilang=ikan mayung? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #16 jadree00's post
ikan mayung tu sama dgn ikan duri rasanya.. ikanmsembilang lain... |
|
|
|
|
|
|
|
...advertisement kejap...asam pedas ikan pari...
|
|
|
|
|
|
|
|
Reply #19 blackmore's post
pergghhhhhhhh meleleh pepagi ni kak blackmore oiiiiii |
|
|
|
|
|
|
| |
|